Hackers waarschuwen: zorg dat je deze apparaten zo snel mogelijk updatet
Slimme apparaten zoals koelkasten, robotstofzuigers en deurbellen zijn enorm handig, maar ook gevaarlijk. Als je niet oppast zijn deze apparaten als een open deur waar hackers zo doorheen lopen. Dit kan vergaande gevolgen hebben, want als je niet oppast dringen ze vanuit daar zo je smartphone en laptop binnen.
Toch zijn veel consumenten niet op de hoogte van de risico’s en wat ze ertegen kunnen doen. Dit wordt een steeds groter probleem, want de hoeveelheid slimme apparaten in ons huis blijft groeien. Om die reden is het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een nieuwe campagne begonnen, en daarbij roepen ze de hulp in van hackers.
De gevaren van slimme apparaten
Ethische hackers welteverstaan. Net als alle andere hackers gaan zij op zoek naar kwetsbaarheden in hard- en software. Het verschil zit echter in het doel. Waar veel hackers het doen voor eigen gewin (het buitmaken van data of gijzelen van computers), heeft een ethische hacker hele andere doelen. Zij breken in om zo bedrijven en overheden een kans te geven om een lek te dichten.
Deze ethische hackers laten in bovenstaande Hack Battle zien hoe er misbruik gemaakt kan worden van je slimme apparaten en wat de risico’s zijn. “Omdat slimme apparaten vaak zijn verbonden met internet, kunnen internetcriminelen deze opzoeken. Zonder dat je het door hebt, gaan zij op zoek naar zwakke plekken en dus ingangen”, zegt Wouter Wessels, ethisch hacker bij Eurofins Cyber Security.
Update je slimme apparaten en voorkom ellende
Dat ze vervolgens in je koelkast of stofzuiger zitten, hoeft geen ramp te zijn. Het probleem is dat ze deze slimme apparaten gebruiken als springplank. Vanuit daar gaan ze naar je laptop en maken ze waardevolle data buit. Denk bijvoorbeeld aan een kopie van je paspoort of bankgegevens. Daarnaast kunnen ze ransomware installeren en zo je computer gijzelen.
Als je niet oppast, kan een onveilig slim apparaat dus leiden tot een hoop ellende. Gelukkig is er wat aan te doen, en de naam van de campagne verklapt wat dat is: ‘doe je updates’. Door je slimme apparaten regelmatig te updaten haal je niet alleen handige nieuwe functies binnen, maar zorg je er ook voor dat kwetsbaarheden worden opgelost.
Meer weten?
Veel van je apparaten doen dit automatisch, maar dat is bij een groot aantal slimme apparaten niet altijd het geval. Het is daarom belangrijk dat je dit zelf in de gaten houdt. Hoe je dit doet en meer tips vind je op doejeupdates.nl. Ook kun je daar een snelle update-check doen. Zo weet je meteen hoe jij er op dit moment voor staat.