Benieuwd of je gehackt bent of je gegevens zijn gelekt? Op deze website kun je het checken

Tech Rutger Houweling 15 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Dat hackers er met je gegevens vandoor kunnen gaan is allang geen verrassing meer. Zo bemachtigde een hacker honderden naaktfoto’s van beroemdheden die de hacker vervolgens via het internet verspreidde. Nu gaven we je eerder acht tips om jezelf tegen hackers te bewapenen. Echter zijn deze tips zeker geen garantie dat je niet wordt gehackt. Sterker nog, er is een kans aanwezig dat jouw persoonlijke gegevens zijn buitgemaakt. Nu zijn we een handige website tegen het lijf gelopen die dit voor je checkt.

Website laat je weten of je bent gehackt

De ene hack is wat groter dan de ander, maar feit blijft dat het internet soms zo lek als een mandje is. Beveiligingsonderzoeker Troy Hunt zette daarom deze website op. Het enige dat jij hoeft te doen is je e-mailadres in te vullen. Vervolgens laat de website je weten of je gegevens zijn buitgemaakt of niet.

Dit doet de website door je e-mailadres naast lijsten te leggen met de informatie van gehackte mensen. Zo zijn er een tijd terug bijna 170.000 LinkedIn accounts gehackt. Als jouw account ook buit is gemaakt, dan weet je dat vanaf nu! Ook legt de website jouw gegevens naast grootschalige datalekken, zoals het Ashley Madison lek. Wij raden je aan de website te checken, want wanneer je op de hoogte bent dat je bent gehackt of je informatie is gelukt, dan kun je hier iets aan doen:

Je staat ertussen, en nu?

Heb jij je e-mailadres op de website ingevuld en blijkt dat jouw persoonlijke informatie in handen van hackers is of vrij op het internet rondzwerft? Dan is het van belang dat je als de wiedeweerga je wachtwoord veranderen. Ook is het slim om de wachtwoorden van accounts die aan dit e-mailadres zijn gelieerd aan te passen.

Check dan meteen per website ook of je een betere beveiliging kunt kiezen. Zo is het mogelijk om via LinkedIn voor een tweestapsverificatie te kiezen, wat ervoor zorgt dat je een stuk beter bent beveiligd. Tot slot is het ook een goed idee om je e-mailadres(sen) op de site achter te laten. Je krijgt dan namelijk een melding wanneer jouw adres(sen) bij een lek of hack zijn betrokken. Zo kun je daar meteen op inspelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen