Je hersenen zijn een tijdmachine die 15 seconden in het verleden leeft

Wetenschap Sam Dille 6 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Onze ogen worden de hele dag door gebombardeerd met enorm veel informatie. Miljoenen vormen, kleuren en veranderend beeld vliegen aan ons voorbij. Voor onze hersenen is dit niet altijd even makkelijk bij te benen en leven daardoor voortdurend in het verleden.

Als je dit lastig te geloven vindt, doe dan deze simpele test. Plaats je smartphone voor je ogen en neem een video op terwijl je rondloopt en naar verschillende dingen kijkt. Als resultaat krijg je waarschijnlijk een video met constant verspringende ogen. Dit chaotische beeld dringt door tot je hersenen. Hier is een duidelijke verklaring voor.

Onze hersenen lopen achter

In onderstaande video is te zien hoe wij dingen waarnemen. De witte cirkel aan de rechterkant toont potentiële oogbewegingen en het beeld aan de linkerkant laat zien waar onze hersenen zich op focussen. Als je er zo naar kijkt lijkt het erg vermoeiend, maar zien voelt voor ons nooit als hard werken. Dit komt doordat onze hersenen al die indrukken plaatsen in een stabiel beeld. Hoe onze hersenen dit doen fascineert wetenschappers al eeuwenlang, maar een duidelijk antwoord is hier nog niet op gekomen.

Tijdmachine

Wetenschappers aan de universiteit van Californië ontdekten nieuwe verklaringen voor dit verschijnsel. De hersenen verzachten automatisch wat we waarnemen. In plaats van elke indruk te analyseren, nemen de hersenen op een bepaald moment een gemiddelde van wat ze de laatste 15 seconden gezien hebben. Hierdoor nemen we niet alles waar. Subtiele veranderingen in beelden merken we dus niet snel op. Dat we leven in het verleden kan verklaren waarom we deze veranderingen niet opmerken.

Onze hersenen zijn dus een soort tijdmachine die ons steeds terugstuurt in de tijd. Zie het als een soort app die alles wat we zien elke 15 seconden samenvoegt tot één indruk, zodat we meer aandacht hebben voor andere bezigheden. Het creëren van deze illusie zorgt ervoor dat onze hersenen stabiel blijven zonder constante schommelingen in licht, schaduw en beweging.

De wetenschappers maakten onderstaande video om te illustreren hoe dit mechanisme werkt. De linkerkant van het gezicht in de video veroudert langzaam, maar dit is nauwelijks te zien. Voor ons veroudert het gezicht langzamer dan het in werkelijkheid doet.

Wat zijn de gevolgen?

Er zijn positieve en negatieve gevolgen van deze werking. Dankzij de vertraging voorkomen we dat we elke dag gebombardeerd worden door indrukken. Ook kunnen we ons beter concentreren, doordat we minder afgeleid raken. Aan de andere kant zijn we minder alert bij snelle veranderingen, omdat ons brein niet de snelheid heeft om dit te kunnen verwerken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen