5 punten waar je op wil letten als je een nieuwe laptop koopt
Een laptop kopen kan een lastige klus zijn, vooral als je niet weet waar je op moet letten. WANT-redacteur Jeroen Kraak geeft je vijf dingen om over na te denken voordat je een nieuwe laptop aanschaft.
Het is zover: je laptop is aan vervanging toe. Het lijkt zo simpel om snel een laptop uit te zoeken, maar dat is het zeker niet. Er zijn zoveel verschillen, dus je kunt het best alles op een rijtje zetten. Ik geef jou de ideale checklist.
Laptop kopen? Let op deze 5 punten!
Er zijn zo ontzettend veel soorten laptops en merken op de markt, dat het lastig kan zijn om de juiste te kiezen. Wij geven je vijf tips waardoor je keuze een stuk makkelijker wordt. Hier komen ze.
#1 Kies je platform
Er zijn drie grote besturingssystemen waaruit je kunt kiezen als je een laptop aanschaft: Windows, macOS en Chrome OS.
Windows 11 is het meest flexibele systeem en draait op de meeste modellen. Het is dan ook in alle prijsklassen beschikbaar. Van goedkope apparaten voor de simpele taken tot de meest dure die ook geschikt zijn voor krachtigere programma’s. Bovendien is het ook het fijnste systeem om op te gamen.
macOS kom je alleen tegen op de Mac en MacBook. Deze biedt vrijwel dezelfde functies als Windows, alleen is het net wat efficiënter. Bovendien heeft macOS ook een compleet andere interface. Bovendien schakel je met een Mac ook heel makkelijk tussen je andere Apple-apparaten, zoals een iPhone en iPad.
Chrome OS draait op Chromebooks en zie je vooral terug bij goedkopere modellen. Dit zijn vooral ideale apparaten als je veel tijd op het internet spendeert. Denk aan op het web surfen, e-mailen en je social media bijhouden. Deze apparaten zijn vaak heel licht en makkelijk overal mee naartoe te nemen. Eigenlijk zit het qua capaciteit meer tussen een tablet en laptop in.
#2 Kies het formaat
Laptops zijn er in allerlei maten. Je doet er dan ook goed aan om te bedenken waarvoor je jouw laptop wil gebruiken. 11 en 12-inch-modellen zijn ideaal om overal mee naartoe te nemen. Het typen van teksten gaat echter niet altijd even vlotjes. Dit zijn vooral ideale modellen voor kinderen.
13 en 14 inch zijn daarvoor dan weer net wat beter en ideaal als je vaak onderweg bent. 13-inch is dan ook een populaire maat voor laptops. Deze weegt vaak onder de 1,5 kilo.
15 inch is echter het populairst. Door een net wat groter scherm heb je wat meer overzicht. Ideaal als je niet altijd toegang hebt tot een extern scherm en niet zo vaak onderweg bent.
Natuurlijk zijn er ook laptops die nog groter zijn, zoals 17 en 18-inch. Vaak zijn dit ook de zogenaamde gaminglaptops. Die kun je natuurlijk wel naar andere plaatsen meenemen, maar beter doe je dat niet te vaak. Dit doe je hooguit thuis van de ene naar de andere kamer, omdat deze exemplaren behoorlijk zwaar kunnen zijn.
#3 Kies voor de juiste specs
Dit is misschien wel het lastigste onderdeel van een laptop kopen. De specs bepalen dan ook het meest van de prijs voor een laptop. Hierbij moet je dan ook goed in het achterhoofd hebben waarvoor je jouw computer gaat gebruiken.
De processor
Laten we beginnen bij de processor. Hoe beter hoe sneller is het devies. Toch heb je echt niet voor alle taken de beste processor nodig. Waarom zou je dan zeer veel geld uitgeven?
Als je voor een MacBook kiest, kun je kiezen uit M1, M2 en de aangepaste versie ervan. Dit zijn misschien wel de beste en snelste processors op de markt. Het zijn de ideale chips als je veel bezig bent met zaken als programmeren, ontwerpen en monteren.
Intel en AMD zie je terug in Windows. Deze hebben zeer veel verschillende chips op de markt. Intel 13th Gen en AMD Ryzen 7000 zijn de topmodellen. Intel Core i5 is waarschijnlijk de chip die je in de meeste laptops terugvindt. Dit is het mainstreammodel met een goede mix tussen batterij en prestaties.
AMD Ryzen 5000 en 6000 zijn dan weer ideale modellen die hetzelfde bieden als de 11e en 12e generatie Intelchips, maar wel tegen een lagere prijs.
RAM
RAM is het intern geheugen van een laptop en hier worden tijdelijke bestanden bewaard. Hoe meer RAM, hoe meer taken je tegelijkertijd en dus sneller uitvoert.
Hoewel er laptops zijn met 4 en 8 GB RAM doe je er echt goed aan om pas vanaf 16 RAM te kijken. Bijna alle gebruikers hebben genoeg aan 32GB RAM. 64GB en meer is mogelijk, maar deze grootte is vooral bedoeld voor professionele gebruikers en high-end gamers.
SSD
Op de SSD sla je alle bestanden op. Vroeger werd dit ook weleens de harde schijf genoemd. Hoe groter die is, des te meer programma’s je kunt opslaan. Ga altijd voor een SSD in plaats van een HDD, aangezien deze veel sneller is.
Schermkwaliteit
Er valt zeer veel te kiezen op het gebied van schermen. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld en hoe meer content je kunt zien. Ga minimaal voor 1080p. Als je wat meer geld hebt, kun je zelfs voor 4K en OLED of miniLED gaan.
Grafische prestaties van de laptop
Als je veel gamet of grafische objecten ontwerpt of video’s monteert, is de videokaart zeer belangrijk. Daar zit ook weer verschil in. Hoewel de Mac ideaal is voor ontwerpen, laat die het afweten op het gebied van gamen.
Voor videokaarten voor gaming kom je al gauw uit bij Nvidia of AMD. Bij de wat mindere gaming- en werklaptops is dit vaak een RTX A1000 of RTX 3050 Ti en bij de middenmodellen gaat dit naar de RTX 4050. Bij de echte toppers is dit RTX 4070 of daarboven.
#4 Batterijduur
Er zit behoorlijk veel verschil in de batterijduur van laptops. Een MacBook staat er bijvoorbeeld om bekend dat het een lange batterijduur heeft. Ideaal voor als je vaak en langer onderweg bent. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan trips naar het buitenland.
Een gaminglaptop heeft dan weer een veel mindere batterijduur, aangezien je deze vaak thuis gebruikt. Het is dus makkelijk om daar het oplaadsnoer even in het stopcontact te steken. Ook hierbij ligt het er precies aan hoe je een laptop gebruikt.
#5 Let op het toetsenbord en ontwerp van de laptop
Het lijkt misschien iets vrij onbenulligs, maar toch wil je dat de behuizing van goede kwaliteit is, aangezien je ‘m toch vaak meeneemt onderweg. Kijk dan ook hoe goed het materiaal is.
Als je naar een winkel gaat, is het fijn om het toetsenbord even te gebruiken. Sommige modellen tikken echt veel lekkerder dan een ander.
Kijk ook waar het touchpad zich precies bevindt en hoe groot die is. Sommige laptops zijn ontworpen voor rechtshandigen, waardoor het touchpad zich meer aan de linkerkant bevindt. Iets wat niet fijn voelt voor je hand, merk ik als linkshandig persoon. Kijk ook of je de cursor makkelijk kunt bewegen.
Neem ook even een kijkje aan de zijkant en kijk welke apparaten je allemaal kunt aansluiten. Sommige modellen, zoals de MacBook Air, hebben maar een beperkt aantal USB-C poorten. Andere gebruikers willen dan weer graag een SD-cardreader hebben.