[REVIEW] High Score is een must-watch Netflix-serie voor gamers

Films & Series Jelle van Es 24 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Netflix heeft een lading aan content waar je eigenlijk nooit doorheen komt. En het is moeilijk om te kiezen wat je als nieuwe reeks of serie moet kijken. Als je een voorliefde voor games hebt, dan is de nieuwe serie High Score de moeite waard.

High Score is een zesdelige documentaire reeks die draait om de begindagen van gaming. Daarin is er aandacht voor verschillende elementen. Denk daarbij aan de opkomst van de arcadegames, de tijd dat Atari de koning van de gamingwereld was, de kracht van Nintendo en de strijd die Sega daarmee wilde aangaan.

High Score op Netflix

De Netflix-reeks neemt je mee naar verschillende belangrijke punten en laat verschillende mensen aan het woord. Op dat gebied heb je een mix tussen de bekende koppen die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van games en mensen die normaal gesproken nooit de aandacht zouden krijgen. Op dat laatste punt lijkt het er op dat de echte grote namen in de gamewereld geen zin hadden om een interview te geven. Zo is Shigeru Miyamoto nooit aan het woord, maar wordt de bedenker van Mario wel belicht vanuit het oogpunt van andere mensen. Daarmee is de serie enerzijds wat arm, omdat je de echte grote mensen mist, maar anderzijds ook verfrissend, omdat je de visie van de mensen krijgt die normaal gesproken niet in de aandacht staan.

De Netflix-reeks biedt een combinatie tussen archiefmateriaal en interviews. Zo volg je de reis van een tweetal gamers die destijds heel erg goed waren en een gooi deden naar de titel van wereldkampioen in een bepaalde titel. Maar er is ook de strijd die game-ontwikkelaars moesten voeren met de Amerikaanse regering, omdat games te gewelddadig waren. Denk daarbij aan een titel als Mortal Kombat.

High Score Netflix
De maker van ET aan het woord (Afbeelding: Netflix)

De zes afleveringen op Netflix vliegen wat dat betreft voorbij. Met name de verschillende zelfgemaakte animaties van bepaalde momenten zijn daarbij tof gemaakt en zorgen er voor dat je verder wilt kijken. Maar ook de voice-over van High Score mag genoemd worden. Het gaat hier om Charles Martinet. Ook hij werkt al vele jaren in de wereld van games en je zult hem vast gehoord hebben. Meneer Martinet is namelijk verantwoordelijk voor de stem van Nintendo. En daarnaast is het ook een belachelijk fijn en vrolijk mens.

Verschillende ontwikkelaars aan het woord (Afbeelding: Netflix)

Maatschappelijke thema’s

De makers hebben daarnaast ook geprobeerd om een aantal maatschappelijke thema’s die vandaag de dag spelen op een mooie manier te verwerken in High-Score. Zo komt de Afro-Amerikaanse man langs die de cartridge heeft uitgevonden, blijkt één van de beste Space Invaders-spelers van destijds transseksueel te zijn en wilde een homoseksuele Madden NFL-fan graag bij Electronic Arts werken om daar spelers van een donkere huidskleur te voorzien. Het zijn interessante thema’s die op een mooie manier in de serie is verwerkt.

Artwork (Afbeelding: Netflix)

Het enige nadeel aan High-Score? Het is ietwat te kort. Er zijn zoals gezegd zes afleveringen die stuk voor stuk de verschillende belangrijke momenten in de wereld van games weet te vertellen. Maar er is tegelijkertijd zoveel geschiedenis die niet besproken wordt, waardoor je hoopt dat er snel een vervolg wordt aangekondigd. Als liefhebber van games was het voor mij een mooie herbeleving van bepaalde momenten in de gamegeschiedenis en heb ik er tegelijkertijd ook het één en ander van geleerd. De serie is nu te bekijken bij Netflix.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen