Waarom hologrammen het volgende grote ding kunnen worden
Hologrammen bestaan al flink wat jaren. Toch weten ze nog steeds niet echt door te dringen bij het grote publiek. Dat kan binnenkort weleens anders worden.
Hologrammen hebben iets futuristisch. Al in science fictionfilms van tientallen jaren geleden zagen we ze voorbijkomen. Denk bijvoorbeeld aan Star Wars. Desondanks zien we ze niet veel in het echte leven. Toch kan dat weleens veranderen.
Hologrammen in deze tijd
De laatste jaren lijken hologrammen steeds meer toegepast te worden. Het bekendste voorbeeld is misschien wel de concertreeks van ABBA in Londen. Niet de band zelf, maar hologrammen geven acte de présence. Nu is er zelfs een speciale hologramdierentuin in Australië. In plaats van een echte tuin, is deze gewoon gevestigd in een soort fabrieksloods.
Het lijkt in eerste instantie niet interessant, maar toch weten mensen de weg naar de dierentuin te vinden. De dieren zijn levensgroot en komen ook nog eens hartstikke dichtbij. Dit wordt gedaan door middel van een laserprojector met speciale kristallen. Die zorgen met behulp van speciale zonnebrillen van gasten dat lichtvelden van elkaar worden gescheiden. Het apparaat moet hiervoor wel weten waar iedereen zich in een kamer bevindt, zodat het op maat kan worden getoond.
Bruce Dell, de oprichter van het bedrijf dat de hologrammen maakt, zegt tegen BBC dat vooral de prijs van de techniek een echte revolutie tegenhield. Door nieuwe technieken is die echter flink goedkoper geworden. Daardoor is het interessanter om toe te passen en dus kunnen er dingen als digitale dierentuinen worden gemaakt.
Star Wars in de toekomst
Vroeger hadden hologrammen volgens hem een grote rekenkracht nodig. Nu kan het simpel geregeld worden met een computer. Daarnaast is ook de techniek veranderd. Het team experimenteert met kleine meta-oppervlakken die slechts enkele millimeters groot zijn. Hierdoor is het veel makkelijker om lichtgolven te manipuleren. De bedoeling is zelfs dat de techniek nog kleiner moet worden en op een draagbaar apparaat geplaatst kan worden.
Deze meta-oppervlakken zijn niet alleen handig voor hologrammen. Deze zouden zelfs van een bril een nachtkijker kunnen maken. Vooral in de zorg is deze techniek ideaal. Denk hierbij aan chirurgen die daarmee nog preciezer te werk kunnen.
In de toekomst hopen wetenschappers dat de techniek ook naar mobiele apparaten komt. Hiermee kun je dus videobellen terwijl je het hologram van de persoon ziet. We wanen ons bijna in Star Wars. Maar eerst komen de grotere hologrammen die je wellicht kent uit cyberpunk-films, zoals ronddraaiende pizza’s en hamburgers in fastfoodrestaurants.
@wantnl De OnePlus Open is officieel een feit 🔥 #oneplusopen #oneplus #op #android #smartphones