Homey Review: toegankelijke Nederlandse alleskunner
Het idee achter de ideale smart home is natuurlijk dat je jouw kamers slim maakt. Lampen, koelkasten en zelfs je televisie: alles kan verbonden worden anno 2019. Daarvoor heb je echter wel een centrale gadget nodig, die alles samenbrengt. De hub die overal mee communiceert. Het Nederlandse Athom biedt een unieke oplossing in de vorm van Homey, ooit begonnen als een Kickstarter-campagne. Wij gingen ermee aan de slag.
Homey review: de verbinder
Wat meteen aan de Homey opvalt, is het design. Meestal zien gadgets in deze categorie qua mogelijkheden eruit als… computers. In tegenstelling tot veel concurrenten is het bij de Athom Homey juist de bedoeling dat de gadget vol in het zicht staat. Een subtiel doch smaakvol design zorgt ervoor dat de gadget bovendien ook niet zal misstaan in je woonkamer.
Smaken verschillen, maar wij zijn zeer te spreken over het design. Sterker nog, de buitenkant van de Homey speelt zelfs een belangrijke rol in hoe je de gadget gebruikt. Met behulp van een LED-ring geeft de Homey visuele feedback. Van een breed scala aan kleuren en licht-effecten: je kunt de visuele feedback zelf koppelen aan acties of andere apparaten.
Denk aan een slimme oven, die de Homey geel doet flikkeren als je pizza klaar is. Dat soort werk. Vind je de ring storend? Dan kun je het licht beperken of zelfs helemaal uitzetten.
De belofte van Homey is in ieder geval meteen al interessant. Zeven verschillende radio’s, waarmee je verschillende protocollen naast elkaar kunt gebruiken. Daardoor wordt de keuze als consument meteen een stuk makkelijker, omdat je niet bij de aanschaf van nieuwe speeltjes beperkt blijft tot een specifiek protocol.
Protocollen
Zo kun je in theorie een optimaler smart home inrichten. Met de gadgets die jij wilt, in plaats van de gadgets die jouw hub ondersteunt. Voor de experts onder ons, Homey ondersteunt het onderstaande rijtje:
- Zigbee (2.4 GHz)
- Z-Wave (868 MHz)
- Bluetooth (2.4 GHz)
- WiFi (2.4 GHz)
- RF (868MHz)
- RF (433MHz)
- Infrarood (430 THz)
Daarmee hebben we meteen het grootste pluspunt van de Homey te pakken. In plaats van één protocol, kun je zeven protocollen door elkaar gebruiken. Het is lastig in een review te beschrijven hoe bevrijdend dat werkt. Vooral voor de diehard smart home enthousiastelingen biedt het enorm veel mogelijkheden. Je hoeft niet langer verlekkerd te staren naar gadgets die buiten jouw protocollenbootje vallen. Bovendien zijn veel oudere apparaten ook opeens interessant dankzij de Homey. Check hier een tof overzicht van welke gadgets ondersteund worden.
Microfoon geschrapt: minpunt?
Een opvallende stap van Athom is het schrappen van een ingebouwde microfoon. Die zat er bij de originele versie wel op, maar werd in 2019 juist weer geschrapt. Als je er nu eentje koopt, dan krijg je dus de variant zonder microfoon.
Het klinkt tegenstrijdig, maar je zou juist kunnen stellen dat het schrappen van de microfoon de Homey completer maakt. Juist in een markt waar Google, Apple en Amazon vol op in zetten is de propositie van Athom slim: de koppelaar spelen. Een verbindende rol. Door daarop te focussen, kan het Nederlandse bedrijf zijn eigen plekje veroveren in deze rap groeiende markt en ecosystemen.
Begrijp me niet verkeerd: je kunt de Homey alsnog met je stem bedienen. Dat doe je echter bijvoorbeeld via je smartphone, of een andere gadget. Daarop spreek je Google Assistant, Siri (HomeKit, Cortana of Alexa aan. Die maken dan weer verbinding via Homey. Zo zit je alsnog gebakken wat stemcommando’s betreft.
Klein minpuntje: die koppeling loopt niet zo soepel als je uiteindelijk zou willen. Je moet bijvoorbeeld Google Assistant eerst vragen om met je Homey te praten, alvorens je een commando kunt geven aan de ultieme koppelaar. Op zich geen ramp, maar het liefst zou je daar directer op in willen spelen. Dus: “Hey Google, zet het licht uit”. Nu zit daar nog een stap tussen.
Of dat een groot minpunt is, ligt vooral aan hoe je de Homey wilt gebruiken. Als je de hele dag tegen je assistent gaat praten, dan wordt het al snel lichtelijk irritant. Echt een first world problem, maar met semi-concurrenten als de Google Home wel een belangrijk verschil. Daar staat dan weer tegenover dat de Homey veel diverser en flexibeler is.
Conclusie: smart home, maar dan toegankelijk
De Homey is namelijk een stuk opener. Dat je daarop die kleine concessie moet doen, is in principe geen deal-breaker. Een gadget als de Homey heeft een actieve community nodig, die continu nieuwe koppelingen en scenario’s voor je smart home ontwikkelen. Het verraste ons hoe actief en vriendelijk die community daadwerkelijk is, ondanks dat we het over een Nederlands product hebben. Men is behulpzaam en ontwikkelt zelf apps, waardoor je meteen na de aanschaf al met een breed scala aan toepassingen aan de slag kunt.
Een groot pluspunt hierin is hoe gebruiksvriendelijk alles is. We hebben het over een vrij technische, ‘nerdy’ gadget. Maar het installeren is simpel, er is een soort app store voor scenario’s en de documentatie is zeer toegankelijk. De app waarin je zaken automatiseert is gebruiksvriendelijk, in het Nederlands te gebruiken en biedt een hoop mogelijkheden.
Al met al heeft Athom dus een zeer interessante smart home controller uitgebracht. Het bedrijf bewijst dat een breed scala aan verbindingsmogelijkheden niet per se de smart home wereld ontoegankelijk hoeft te maken. Het hoeft geen drempel te vormen. Alleen daarvoor verdient Athom al een applaus.
De Athom Homey kost 299 euro en is hier te bestellen. Er is ook een Pro-versie van 399 euro waarop dubbel zoveel apps geïnstalleerd kunnen worden.