[REVIEW] Honor 20 Pro: mooie smartphone tussen wal en schip
Hardware: mooi en modern
De Honor 20 Pro heeft in hoofdlijnen dezelfde hardware als zo’n beetje elke moderne smartphone. Metaal, glas, snelle chipset, flinke batterij. Wie wat dieper gaat kijken – of ‘m simpelweg omdraait – ziet dat de Honor 20 Pro wat unieke touches heeft.
Dynamic Holographic ontwerp
Dat begint aan de achterkant. Die is van glas, zoals meestal het geval is. Het verschil is dat Honor ‘m een zogenaamd Dynamic Holographic afwerking gegeven heeft. Dat wil zeggen: er zit een soort 3D-effect in en afhankelijk van hoe je kijkt wordt het licht anders gereflecteerd. Het moet misschien een beetje je ding zijn, maar ik vind het er tof uitzien. Hij komt in twee kleurtjes: phantom black en phantom blue. Of, in gewoon Nederlands, paars en blauw.
Los daarvan valt vooral de vingerafdrukscanner op de zijkant op. Die zit verwerkt in de powerknop en is relatief groot, waardoor hij probleemloos met zowel je linker- als rechterhand te bedienen is. Ziet er strak uit, en werkt eigenlijk prima. Als backup heb je nog een gezichtsherkenningsoptie, die alleen via de selfiecamera werkt en dus wat minder veilig is.
Twee zaken die je misschien wel van een moderne high-endsmartphone zou verwachten ontbreken: bescherming tegen water en draadloos opladen. Hoeveel waarde je daaraan hecht moet je zelf weten, maar jammer vind ik het in ieder geval wel. Wat trouwens ook ontbreekt is een audiojack. Jammer, maar dat is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering.
Scherm met holepunch
Het 6,3-inch scherm van de Honor 20 Pro heeft in de linker bovenhoek een klein gaatje; een zogenaamde holepunch. Die vervangt de notch en herbergt de selfiecamera. Wat mij betreft is het een erg goede oplossing om een zo groot mogelijk scherm in het toestel te krijgen. Het stoort nauwelijks en het scherm neemt een flink deel van de voorkant van de Honor 20 Pro in. Hoewel de rand aan de onderkant iets kleiner had gemogen.
Het scherm zelf is…. Okay. Het is een ips lcd-paneel met een full HD+ resolutie. De kleuren zijn mooi, het paneel is scherp genoeg en de helderheid is prima. Tegenover de flashy oledschemren die veel smartphones in deze klasse hebben, is het echter een beetje saai. De witbalans had beter gekund en het ziet er allemaal een stuk minder spetterend uit dan bij zo’n oledscherm. Je hoeft de Honor 20 Pro niet te laten liggen om z’n scherm, maar je hoeft hem er ook zeker niet voor te kopen.
Lekker rap
Zoals je mag verwachten anno 2019 werkt de Honor 20 Pro snel. Hij heeft de huidige topchip van Huawei: de Kirin 980. Die is een fractie minder krachtig dan de processoren van de nieuwste Samsung- of OnePlus-smartphones, maar in de praktijk merk je daar weinig van. Bovendien is de software goed geoptimaliseerd, wat meehelpt voor een rappe gebruikservaring.
Smartphones van Honor en Huawei scoren over het algemeen goed met hun batterij en de Honor 20 Pro is geen uitzondering. Hij heeft een 4000mAh-accu waarmee je met gemak de dag doorkomt. Ook ondersteuning voor snelladen is van de partij, hoewel Huawei’s SuperCharge ontbreekt. Deze 20 Pro doet 0 naar 100 in ruim anderhalf uur, tegenover ruim een uur met die supercharger. Nog steeds prima.