Dit is waarom de 4 grote tech CEO’s zich moeten verdedigen in een hoorzitting
Wegens treurige omstandigheden moest hij verzet worden, maar vandaag gaat het dan gebeuren: de historische hoorzitting. Tim Cook, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg en Sundar Pichai worden door een antitrustcommissie op het matje geroepen. Hun bedrijven (respectievelijk Apple, Amazon, Facebook en Google) worden ervan verdacht misbruik te maken van hun machtspositie, maar op welke manier precies?
Het verhoor is slechts onderdeel van een groter onderzoek naar de monopoliepositie van grote techbedrijven. Een commissie van het Huis van Afgevaardigden kijkt of Apple, Amazon, Facebook en/of Google hun machtspositie gebruiken om een oneerlijk voordeel te creëren. Hun enorme macht en aanwezigheid zou kleinere bedrijven raken, maar ook gevolgen hebben voor consumenten.
Historische hoorzitting
Hoewel Apple, Amazon, Facebook of Google alle vier techbedrijven zijn, zitten ze grotendeels in een andere business. Ze worden dan ook om verschillende redenen op het matje geroepen. Welke vragen Tim Cook, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg en Sundar Pichai straks op hun bordje krijgen, is nog niet te zeggen. Maar de onderwerpen lijken wel vast te staan.
Apple – Tim Cook
Tim Cook kan zich gaan opmaken voor een pittig gesprek over de App Store. Andere bedrijven klagen namelijk regelmatig over de oneerlijke regels die gehanteerd worden. Het is namelijk zo dat Apple 30% commissie eist op alle aankopen binnen de App Store. Het gaat daarbij niet alleen om het kopen van een App, maar ook bij het afsluiten van abonnementen binnen een applicatie.
Bedrijven als Spotify maken dus met grote regelmaat enorme bedragen over aan Apple. Die zijn daar niet blij mee, want Apple Music (Apple’s eigen muziekdienst) hoeft die commissie natuurlijk niet te betalen. Naast Spotify, sprak ook Microsoft onlangs zijn zorgen uit. Topman Brad Smith noemt naast de commissie ook het toelatingsproces van nieuwe apps. Deze zou veel te willekeurig zijn.
Amazon – Jeff Bezos
Hoewel Amazon vooral bekend staat als webwinkel, is het steeds meer een databedrijf aan het worden. Die data zouden ze ook weghalen bij externe verkopers en vervolgens gebruiken om zelf nieuwe producten te ontwikkelen. Amazon ontkent dit, maar onderzoeken zeggen iets anders. Nu wordt Jeff Bezos opgeroepen om tekst en uitleg te geven. Dat heeft hij nog niet eerder hoeven doen, dus dit is zijn debuut bij een hoorzitting.
Facebook – Mark Zuckerberg
iemand die zeker niet voor het eerst bij een hoorzitting verschijnt is Mark Zuckerberg. De grote baas van Facebook moest al vaker aanschuiven om zijn bedrijf te verdedigen. Ditmaal zal het vooral gaan over de enorme koopwoede. Alles wat Mark Zuckerberg voor de voeten loopt, koopt hij op. Van Instagram tot WhatsApp en Oculus Vr tot GIPHY.
Hierdoor groeit het bereik en de invloed van Facebook waardoor het bedrijf nog meer data kan verzamelen. Tegenwoordig betekent meer data ook meer macht en daar komt de angst vandaan. In voorgaande hoorzittingen werd dat ook al duidelijk. Waar stopt dit en wat kunnen de gevolgen zijn? Wanneer een bedrijf zoveel data bezit kan het invloed hebben op belangrijke momenten. Kijk bijvoorbeeld naar de presidentsverkiezing van 2016.
Google – Sundar Pichai
De vierde man die zal aanschuiven bij de hoorzitting is Sundar Pichai. Hij is de CEO van Alphabet Inc. Dit is het moederbedrijf van Google (waar Pichai tussen 2015 en eind 2019 de CEO van was). Hij moet gaan uitleggen hoe het nu zit met zijn zoekmachine. Er worden namelijk al langer vragen gesteld of de zoekresultaten wel helemaal eerlijk zijn.
Zo zouden video’s op YouTube voorgetrokken worden ten opzichte van content op concurrerende platformen. Ook worden er vraagtekens gezet bij de rol die Google speelt als het gaat om de positie van online advertenties. Verder kan Sundar Pichai ook vragen verwachten over machtsmisbruik binnen hun besturingssysteem Android. Hier is Google namelijk al meerdere keren stevig voor beboet.
Live de hoorzitting volgen
Mocht je willen zien hoe de vier mannen het er vanaf gaan brengen tijdens de hoorzitting, dan kun je deze live volgen. Via een livestream op YouTube kun je namelijk meekijken. De hoorzitting begint om 18:00 uur Nederlandse tijd.