[REVIEW] HP Elite Dragonfly: zakelijke convertible is mooi en prijzig

Tablets, Laptops & Computers Dominick Vietor 24 mrt 2020
Leestijd: 7 minuten

De HP Elite Dragonfly is een zakelijke laptop, maar dan in een erg mooi en veelzijdig jasje. De 13,3-inch ‘convertible’ heeft stevige specificaties, een sloot aan speciale privacy-functies en is ontzettend stijlvol en handzaam. In deze HP Elite Dragonfly review checken we of hij de moeite waard is.

In tegenstelling tot de meeste zakelijke laptops, doet de HP Elite Dragonfly qua design niet onder voor bijvoorbeeld een MacBook. Hij is superdun, heeft een mooie blauwe kleur met zilveren accenten en een 360-graden scharnier. Dat wil zeggen dat je hem niet alleen als ‘gewone’ laptop kunt gebruiken, maar ook als tablet of als staand scherm. HP heeft ‘m voorzien van een Intel Core i5 of Core i7-chip zodat hij voldoende power heeft en het touchscreen kun je beschrijven met de drukgevoelige HP Active Pen.

Licht, handzaam en compleet

Veel zakelijke laptops zijn dik, zwaar en lelijk. De Elite Dragonfly van HP is eigenlijk het tegenovergestelde daarvan. Hij weegt maar 0,99 kilo, heeft kleine schermranden en een compacte behuizing. Daardoor is het een heerlijk apparaat om mee te nemen.

HP Elite Dragonfly review design
De Elite Dragonfly: compact, handzaam en met kleine schermranden (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

De functionaliteit heeft daar weinig onder te lijden. De laptop heeft een morsbestendig toetsenbord dat prettig typt en een redelijke key travel heeft. De trackpad is niet geweldig, maar zeker voldoende. Zelfs een video editen lukte me best goed zonder muis.

HP Elite Dragonfly review toetsenbord
Het toetsenbord is morsbestendig en werkt fijn (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Qua poorten zit het ook wel goed: hij heeft twee usb-c poorten die ook voor laden gebruikt worden, een usb-a poort en een hdmi-uitgang. Onder het toetsenbord zit een vingerafdrukscanner voor vereenvoudigde beveiliging. Het enige dat eigenlijk mist is een geheugenkaartslot; dat is jammer.

Naast het toetsenbord zit aan weerszijden een speaker. Die speakers zijn getuned door Bang & Olufsen, en ik moet zeggen dat ze goed klinken. Ze zijn helder, hebben redelijk wat diepte en kunnen behoorlijk hard. Gezien het kleine formaat van de laptop is dat indrukwekkend.

Pennetje aanwezig

De HP Elite Dragonfly is standaard uitgerust met een touchscreen en biedt bovendien ondersteuning voor een actieve stylus. Deze HP Active Pen registreert verschillende drukniveau’s, heeft een ergonomisch ontwerp en een aantal bedieningsknoppen. Hij werkt via Bluetooth en moet helaas apart opgeladen worden via een ingebouwde usb-c poort.

HP Elite Dragonfly Active Pen
De Active Pen is ergonomisch en werkt prettig (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Het pennetje werkt lekker en is erg handig om foto’s te bewerken, aantekeningen te maken of bijvoorbeeld een handtekening te zetten. Het gladde schermoppervlak tekent minder fijn dan een ruw, mat oppervlakte. Je kunt hem dan ook niet helemaal zien als vervanging voor een tekentablet, maar het komt in de buurt. Bovendien kun je de laptop ook makkelijk als tablet plat op tafel leggen voor een goede tekenhouding.

HP Elite Dragonfly tabletmodus
In tabletmodus kun je makkelijk aantekeningen maken (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Het enige nadeel is dat de pen nergens in- of aan de laptop gehangen kan worden. Ruimte om hem erin te schuiven is er niet, dat is logisch. Een magneetje waarmee je hem aan ze zijkant kan hangen zoals bij een Microsoft Surface Pro zou handig zijn, maar volgens HP lukte het niet om dat met het magnesium ontwerp te combineren. Je moet het pennetje dus helaas los meenemen.

Zakelijke extraatjes

Wat onderscheidt deze zakelijke HP Elite Dragonfly van een ‘normale’ ultrabook, zou je misschien zeggen? Dat zijn een aantal zaken. Ten eerste het stevige ontwerp met het eerder genoemde morsbestendige toetsenbord. Maar ook bijvoorbeeld de mogelijkheid om hem met 4G-ondersteuning aan te schaffen en de ingang voor een laptopslot aan de zijkant.

HP Elite Dragonfly webcam cover
De webcam is fysiek af te dekken (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Nog een handig extraatje is de ingebouwde webcamcover. Er zit simpelweg een schuifje voor de webcam dat je handmatig dicht kunt schuiven zodat niemand ongeoorloofd via je webcam mee kan kijken. Knappe hacker die door een fysieke barrière heen kan kijken.

In de software zitten tal van extra beveiligingsfuncties, waaronder een zelfherstellende bios en Sure Sense; een antivirusprogramma dat gebruik maakt van deep learning om beter te werken.

Tot slot is de Elite Dragonfly beschikbaar met een speciaal privacy scherm, waar je vanaf de zijkant niet op kunt meekijken. Dat is overigens wel een speciaal scherm waar je extra voor betaalt.

Helder scherm kost extra

Over dat scherm gesproken: een beetje extra betalen is misschien sowieso geen slechte optie. De versie die ik getest heb heeft het instapscherm; een full HD-paneel met 400nits helderheid. Hoewel de kleuren van het scherm mooi zijn en de resolutie voor de meeste mensen hoog genoeg zal zijn, valt de helderheid me tegen. Als ik de HP Elite Dragonfly in de zon gebruik, is het scherm maar lastig af te lezen.

HP Elite Dragonfly display
Het basisscherm is binnen voldoende, maar buiten al snel te donker (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

De beste optie is wellicht het privacy scherm: dat is een full HD-paneel met een helderheid van 1000nits. Ruim voldoende lijkt me zo. Wil je liever een hogere resolutie? Dan kun je ook kiezen voor een 4K-display, dat qua helderheid tussen de twee andere schermen in zit. Het 4K-scherm is 550nits helder; dat is niet heel ruim maar lijkt me voldoende voor gebruik buiten.

Krachtige specs schieten tekort

Op zich is de Elite Dragonfly voorzien van prima specs. Je kunt hem krijgen met een Intel Core i5- of Core i7-chipset van de 8e generatie. Dat is niet de nieuwste chip meer, maar voor het meeste gebruik voldoende. Hij is meestal voorzien van een 512GB SSD en 16GB werkgeheugen, hoewel hij ook met 256GB en/of 8GB verkrijgbaar is.

De versie zoals ik hem testte heeft een 512GB SSD, 16GB werkgeheugen en een 8e generatie Core i5-chip. Die werkt snel met lichte taken, maar als je foto’s gaat bewerken of iets in die richting krijgt hij het duidelijk wat moeilijker. Op zich niet zo raar met zo’n chipset en de i7-versie is zeker aan te raden als je veel zware taken doet.

Toch heb ik wat problemen met de prestaties: ten eerste is het niet mogelijk om de HP Elite Dragonfly te kopen met een losse GPU. Je moet het dus doen met de ingebouwde grafische kaart van de i5- of i7-chip. Daardoor valt het apparaat af voor mensen die veel grafisch werk doen.

HP Elite Dragonfly Core i5
Erg krachtig is de Elite Dragonfly niet voor zijn prijs (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Daar komt bij dat de laptop nogal prijzig is voor zijn specs. De configuratie die ik hier heb staan kost ongeveer €1900, en dan krijg je dus een wat verouderde i5, 16GB RAM, 512GB SSD en geen aparte GPU. Je kunt een laptop met die basisspecs krijgen vanaf €700. Die vergelijking is natuurlijk niet eerlijk en dat krijg je een duidelijk slechter apparaat, maar het geeft wel een idee van hoe duur deze Elite Dragonfly is in vergelijking met zijn specificaties.

Dan nog even de batterij: die heeft een capaciteit van 38Wh in de full HD-versie en 56Wh in de 4K-versie. Hij gaat niet zo lang mee als ik gehoopt had: ik hield het er een uur of 6 mee uit met licht gebruik en veel korter bij het uitvoeren van zware taken. Dat is niet heel slecht, maar er zijn zeker laptops die het beter doen.

HP Elite Dragonfly review conclusie

De HP Elite Dragonfly is een fijne, mooie en veelzijdige zakelijke laptop die aan alle kanten kwaliteit uitstraalt. Zijn lichte magnesium behuizing, prettige en morsbestendige toetsenbord en handige zakelijke extra’s maken dit tot een heerlijk apparaat voor wie niet al te zware taken wil uitvoeren. De HP Active Pen is een fijne extra.

HP Elite Dragonfly dicht
Kwaliteit kent zijn prijs, dat is overduidelijk bij de Elite Dragonfly (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Toch heb ik een beetje gemixte gevoelens over deze laptop. Want hoe goed hij ook is, hij is wel erg prijzig voor wat hij biedt. Daar komt nog eens bij dat het basisscherm wat helderheid tekort komt en zaken als 4G en het privacyscherm ook alleen als extra optie aangeboden worden.

Kortom: kwaliteit kent zijn prijs en dat is in het geval van deze Elite Dragonfly maar al te duidelijk. Vind je het niet erg om wat extra te betalen? Go for it! Als de prijs wel een belangrijk onderdeel van je aankoopoverweging is, dan kun je beter bij een meer betaalbaar alternatief terecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen