[REVIEW] Huawei Mate Xs is de beste opvouwbare smartphone

Smartphones Dominick Vietor 15 apr 2020
Leestijd: 8 minuten

Vouwbare smartphones, ook wel ‘foldables’ genoemd, worden stapje voor stapje beter en interessanter. De Huawei Mate Xs is de nieuwste toevoeging in het rijtje vouwbare smartphones en wat mij betreft ook meteen de beste. Toch raad ik je niet aan om hem te kopen. In deze Huawei Mate Xs review leg ik je uit hoe dat zit.

Kijk je puur naar de ‘smartphone kant’ van de Mate Xs, dan is het een net-niet-topsmartphone. Hij heeft 5G en een moderne en snelle Huawei Kirin 990-chipset, waarmee hij op hetzelfde niveau scoort als de topsmartphones van 2020. Secundaire zaken als het scherm en de camera’s scoren grofweg op het niveau van vorig jaar en het vouwbare ontwerp betekent dat er wat dingen missen. Denk aan bescherming tegen water en draadloos opladen.

Veel belangrijker dan die ‘smartphone kant’ is echter de implementatie van het vouwbare ontwerp. Die is anders dan we van andere fabrikanten gezien hebben: het scherm van de smartphone zit aan de buitenkant en vouwt om de achterkant heen. Zo heb je in dichtgeklapte modus een vrij normale smartphone; als je hem openklapt wordt de Huawei Mate Xs een kleine tablet. Dat is in principe veel handiger dan bijvoorbeeld het concept van de Samsung Galaxy Fold, die het in telefoonmodus met een lullig secundair schermpje moet doen. Toch komt het concept van de Mate Xs ook met zijn nadelen

Mooi maar fragiel

De eerste daarvan is dat het ontwerp mij behoorlijk fragiel lijkt. Huawei roept wel dat het scherm beschermd wordt door een speciale polymeerlaag die drie keer zo duur als goud is en uitzonderlijk goed zou moeten beschermen, maar het blijft plastic. Vooral de schermhelft die op de achterkant van het toestel vouwt en dus regelmatig op tafel ligt krijgt het een en ander te verduren. Na mijn week gebruik van het toestel heb ik daar al wat krasjes zitten. Dat zijn meer ‘langwerpige deukjes’ dan echte krassen en het zou kunnen dat ze nog langzaam uitdeuken. Toch vind ik het niet erg geruststellend. Ook voor het schermdeel dat om de zijkant gevouwen zit houd ik mijn hart vast.

Huawei Mate Xs review achterkant
Vooral de achterkant wordt veel blootgesteld aan mogelijke krassen (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

De vouw en het scharnier zelf lijken goed in elkaar te zitten, maar ook daarvan is het maar de vraag hoe lang het het volhoudt. Het scharnier zelf ben ik niet zo bang voor, maar regelmatig zit er wat stof uit mijn broekzak tussen als ik het toestel daaruit haal. Op zich geen issue, totdat zo’n stofje tot dieper in het toestel doordringt. Of dat een reëel probleem is durf ik niet te zeggen. Ook de duurzaamheid van de vouw in het scherm valt alleen over te speculeren. Voor mijn gevoel zaten er na mijn week gebruik net wat meer bobbeltjes in dan toen ik hem net uit de doos haalde, maar zeker weten doe ik het niet. Het is goed dat dit toestel op de markt komt en er dus ervaring opgedaan kan worden met dit soort zaken, maar ik zou persoonlijk niet graag voor €2500 proefkonijn spelen.

Huawei Mate Xs review voorkant
Hoewel de vouw zichtbaar is, is hij voorlopig netjes plat (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Los van de mogelijke issues, is het ontwerp van de Huawei Mate Xs wel mooi. Hij is relatief dun en mooi afgewerkt. Het metalen frame heeft een mooie diepblauwe kleur en komt luxe over. Aan de zijkant zit een vingerafdrukscanner, die werkt goed. Er zijn functioneel wel wat nadelen tegenover een ‘normale’ smartphone: het toestel is bijvoorbeeld niet waterdicht en het ontwerp laat het niet toe dat de camera voor gezichtsherkenning gebruikt wordt. Enfin, het zijn kleine puntje die nou eenmaal bij dit concept horen.

Smartphone en tablet in een

Het grote voordeel dat daar tegenover staat is – ik zei het al – dat je met de Mate Xs echt een smartphone en tablet in een krijgt. In dichtgevouwen stand zijn de schermranden klein en is het een normale, functionele smartphone. In opengevouwen stand is het een fijne mini-tablet, die vooral voor bijvoorbeeld browsen en andere productiviteitstaken fijn is. Het scherm is te vierkant om echt goed video’s op te kijken, hoewel filmpjes in tabletmodus nog steeds duidelijk groter weergegeven worden dan in telefoonmodus.

Huawei Mate Xs review gebruik
WANT check je extra goed op de Huawei Mate Xs (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Softwarematig heeft Huawei de eerste stappen gezet om de smartphone- en tabletfunctie te verenigen. De Huawei Mate Xs kan bijvoorbeeld eenvoudig split-screen multitasken en kan apps als zwevende vensters boven het hoofdscherm weergeven. Het vergroten en verkleinen van het scherm bij in- en uitklappen werkt over het algemeen goed, hoewel er tijdens het afspelen van een video nog weleens iets misgaat.

Toch is de software-ervaring zeker nog niet perfect. Het ingebouwde toetsenbord wordt veel te hoog weergegeven als je de telefoon in smartphonemodus gebruikt, die is echt slecht bruikbaar. Gelukkig kun je dat eenvoudig fixen door bijvoorbeeld Gboard te downloaden. Vervelender vind ik dat de browser niet automatisch wisselt tussen de mobiele versie van een website en de volledige versie. Bekijk je bijvoorbeeld WANT in dichtgeklapte stand, dan wil je waarschijnlijk de mobiele versie hebben. Zodra je het toestel openklapt wordt het scherm veel groter en is de desktopversie handiger. Het zou fijn zijn als de browser dat zelf bedenkt en switcht, maar dat gebeurt dus niet. Natuurlijk kun je die keuze steeds handmatig maken, maar erg handig is dat niet.

Beperkte software

Een tweede beperking in de software is iedereen die de smartphonemarkt een beetje volgt inmiddels wel bekend lijkt me. Het gaat om het gebrek aan Googlediensten, dat voor alle Huawei-smartphones geldt. Hoe dat precies zit lees je in deze review. In het kort komt het erop neer dat je geen gebruik kan maken van de Google Play Store en de meeste Google-apps en dat andere apps soms niet of slecht werken.

Huawei Mate Xs review telefoon
Softwarematig is de situatie nog steeds niet optimaal (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Populaire apps als Facebook, WhatsApp, Spotify, Instagram en TikTok werken wel en kun je uit de Huawei AppGallery of een 3rd party applicatiewinkel halen. Wat ik voor de Huawei Mate Xs specifiek jammer vind, is dat Netflix niet werkt. De website werkt niet omdat hij vind dat je de mobiele app moet gebruiken, en die app is vooralsnog niet werkend te krijgen op de smartphone. Spijtig gezien het grote scherm van de Mate Xs.

Presteert prima

Hardwarematig is dit toestel prima en up-to-date met de beste high-endtoestellen. Hij heeft een moderne Kirin 990-chipset met 5G-ondersteuning en 8GB werkgeheugen. Ruim voldoende om alles te doen wat je maar wilt. Het scherm is – zowel in zijn touch-herkenning als in zijn ververssingssnelheid – trager dan dat van andere smartphones, waardoor de algehele gebruikservaring ook wat minder snel is. Maar in principe kan het toestel net zoveel aan en werkt het nog steeds snel.

Huawei Mate Xs review gebruik telefoon
Dichtgeklapt is de Mate Xs ‘gewoon’ een high-endsmartphone (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Over dat scherm gesproken: dat presteert sowieso wat minder dan je van een high-endsmartphone gewend bent. Niet alleen de lagere verversingssnelheid is een issue; ook de resolutie en kleurweergave zijn niet optimaal. Het scherm is prima en zeker niet lelijk, maar ook niet zo mooi als je van andere high-endsmartphones gewend bent.

Qua accu houdt de Mate Xs het wel goed vol Hij heeft een 4500mAh-accu, wat misschien niet heel goed klinkt voor een smartphone met zo’n groot scherm. Toch kwam ik er eenvoudig de dag mee door, waarbij ik ook een uur of twee video’s keek op volledig tabletscherm. Bovendien is het fijn dat de smartphone een 55W-snellader heeft, zodat je hem binnen een half uur ongeveer 80% kan volladen. Draadloos laden is helaas niet mogelijk.

Fijne camera’s

De camera’s van de Mate Xs zijn gewoon prima. Het is dezelfde setup als op de Huawei P30 van vorig jaar: een 40-megapixel hoofdcamera, een 8-megapixel 3x-zoomcamera en een 16-megapixel groothoekcamera. De hoofdcamera maakt scherpe foto’s met mooie kleuren. In het donker is hij niet zo goed als veel topcamera’s, maar weet Huawei’s goede nachtmodus toch het een en ander te redden. De secundaire camera’s scoren natuurlijk wat minder, maar zeker de groothoekcamera is nog steeds goed en het is fijn dat Huawei die flexibiliteit van drie camera’s biedt.

Huawei Mate Xs review camera
De Mate Xs heeft de camera-opstelling van de Huawei P30 (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

De Huawei Mate Xs heeft geen aparte selfiecamera; het scherm zit immers ook op de achterkant. Met een druk op de knop kun je het ‘selfiescherm’ aanzetten in de camera en eenvoudig een zelfportret maken met de hoofdcamera. Zo krijg je sowieso kwalitatief goede selfies, maar kun je dankzij de groothoekcamera ook makkelijk met een groep op de foto. Top!

Foto's gemaakt met de Mate Xs (Afbeelding: WANT/Dominick Viëtor)

Huawei Mate Xs review conclusie

Eigenlijk is het verhaal van de Huawei Mate Xs erg simpel. Conceptueel is het wat mij betreft verreweg de beste foldable van het moment. De smartphone-tabletcombinatie is beter dan bij een Samsung Galaxy Fold. Het idee om die twee apparaten in één te hebben lijkt me zinvoller dan de klein opvouwbare Galaxy Z Flip of Motorola Razr. Qua specificaties is de Mate Xs bovendien goed genoeg om als ‘gewone’ smartphone te kunnen dienen.

Huawei Mate Xs review gebruik tablet
Smartphone en tablet in één: het concept is top (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Toch moet je hem denk ik niet kopen. Het is nog duidelijk een eerste generatie product en daar betaal je €2500 voor. Het is maar de vraag of hij na een jaar gebruik nog goed werkt en de softwarematige integratie van tablet en smartphone is nog niet optimaal. Vooral dat eerste is iets dat ik voor dit geld niet zou willen riskeren, hoewel het natuurlijk wel waardevol is dat het toestel te koop is en men er zo ervaring mee kan opdoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen