[REVIEW] Huawei Mobile Services: kan Huawei zonder Google?

Smartphones Dominick Vietor 16 mrt 2020
Leestijd: 7 minuten

Huawei heeft bonje met de Amerikaanse overheid, en dus mag het geen zaken doen met Google. Dat verhaal ken je inmiddels wel. Nu heeft Huawei een alternatief voor Google’s diensten online: Huawei Mobile Services en de Huawei AppGallery. De vraag is alleen hoe bruikbaar dat alternatief is. Die vraag beantwoorden we in deze review.

Belangrijk om te weten is dat je met oudere Huawei-toestellen nog gewoon gebruik kan maken van de Google Play Store en bijbehorende diensten. Heb je bijvoorbeeld een Huawei P30 Pro of Huawei P Smart 2019, dan is er niks aan de hand. Verder is het zo dat Google een uitzondering heeft gevraagd om toch zaken te mogen doen met Huawei. Of en wanneer die toegekend gaat worden is echter de vraag.

Bezitters van een Huawei Mate 30 Pro of nieuwer toestel van de fabrikant, zijn voorlopig in ieder geval afhankelijk van de Huawei Mobile Services voor hun apps. Huawei Mobile Services – ook wel bekend als HMS – is de volledige lijn van softwareoplossingen van Huawei. Los van wat eigen apps en de Huawei Mobile Cloud, zijn HMS Core en de AppGallery de belangrijkste onderdelen daarvan. HMS Core is een laag tussen Android en individuele apps, die bijvoorbeeld toegang tot locatie regelt. Het vervangt de Google Play Services, die dat normaal regelt bij Androidsmartphones. De Huawei AppGallery vervangt de Google Play Store en is de plek waar je applicaties download op je Huawei-smartphone.

HMS Core: sterke basis

HMS Core is dus eigenlijk de Huawei-versie van de Google Play Services. De Core bestaat uit een set API’s waarmee ontwikkelaars bijvoorbeeld de camera of de locatie van de smartphone kunnen aanspreken. Hij werkt dus als een tussenlaag tussen de hardware en de kern van Android aan de ene kant en applicaties aan de andere kant.

Hoewel ik geen ontwikkelaar ben en dit dus moeilijk kan verifiëren, heb ik me door Huawei laten vertellen dat de HMS Core een aantal belangrijke zaken beter doet dan Google Play Services. Zo zou er een uitgebreidere machine learning-API zijn en is de kwaliteit van de doorgegeven foto’s van de camera hoger.

Huawei Mate 30 Pro voorkant
De Huawei Mate 30 Pro is de belangrijkste smartphone die afhankelijk is van HMS Core (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Op privacy-vlak beweert Huawei zijn zaakjes beter voor elkaar te hebben dan Google. Nou staat Google niet bekend om zijn grote respect voor de privacy van zijn gebruikers, dus is dat wellicht niet zo moeilijk. Aan de andere kant: rond Huawei zijn er ook de nodige twijfels, vooral met betrekking tot spionage voor de Chinese overheid. Wat we misschien kunnen concluderen is dat er qua privacy in de techwereld het nodige mis is. De vraag of Huawei slechter of beter scoort dan Google durf ik mijn vingers niet aan te branden.

Hoe dan ook lijkt het erop dat HMS Core in principe een sterke basis is waar apps op gebouwd kunnen worden. Die zal gezien zijn leeftijd ongetwijfeld niet zo uitgebreid zijn als de Google Play Services, maar praktisch gezien ruim voldoende.

Weinig compatibiliteit

Het probleem ligt dus niet bij de technische kwaliteiten van Huawei Mobile Services Core. Waar het probleem wel ligt, is dat zo goed als alle Android-apps alleen geoptimaliseerd zijn voor Google Play Services. Nog even los van het aanbod van Huawei’s eigen AppGallery – waar ik hieronder op terugkom – maken de meeste apps gewoon gebruik van de API’s die Google uitgeeft.

HMS Core apps met foutmelding
9292 en Buienalarm staan beiden wel in de AppGallery, maar zijn niet goed compatibel met HMS Core (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Zelfs populaire apps die wel in de AppGallery te vinden zijn kennen dat probleem. Reisplanner 9292 is bijvoorbeeld een van de populairste Nederlandse apps in Huawei’s winkel, maar werkt uitsluitend met de locatieservices van Google. De reisplanner werkt wel, maar als je probeert een reis te plannen op basis van je locatie geeft hij een foutmelding. Buienalarm, nog een belangrijke Nederlandse app die je uit de Huawei AppGallery kunt trekken, werkt zelfs helemaal niet. Als je de app opstart krijg je een melding dat Google Play Services niet beschikbaar zijn en sluit hij weer af.

Deze problemen spelen zelfs bij apps die wel officieel gepubliceerd zijn in de AppGallery. Je kunt je voorstellen dat het nog erger gesteld is met apps die niet in de AppGallery staan en je via een andere weg installeert. Kortom: er is nog werk aan de winkel voor Huawei.

Huawei AppGallery: beperkt app-aanbod

Dat geldt ook voor het aanbod van de AppGallery; het tweede belangrijk onderdeel van de Huawei Mobile Services. De winkel zelf heeft een nogal drukke interface en is duidelijk minder dan de Play Store, maar daar valt prima mee te leven. Het aanbod is echter het tegenovergestelde van die interface: nogal leeg.

Huawei AppGallery screenshot
De AppGallery is qua interface druk en qua inhoud erg rustig (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Huawei zegt er hard aan te werken internationale én lokale ontwikkelaars mee te krijgen om hun apps in de AppGallery te publiceren. Dat lukt deels: er zijn ook tijdens mijn testperiode een aantal belangrijke apps online gekomen. Helaas is Huawei er nog lang niet. Instagram, Facebook, WhatsApp, Spotify, NOS en de NS Reisplanner ontbreken allemaal nog, om maar een paar apps te noemen die ik veel gebruik.

Gelukkig zijn daar in veel gevallen oplossingen voor. Via een 3rd party app store zoals Aptoide kun je bijvoorbeeld Instagram, WhatsApp en Spotify wel downloaden én up-to-date houden. Ook biedt Huawei zelf de dienst Phone Clone aan waarmee je data van je oude smartphone over kunt zetten, inclusief veel applicaties. Helaas gelden ook hier compatibiliteitsproblemen: WhatsApp maakt voor chat-backup bijvoorbeeld gebruik van Google Drive en dat werkt natuurlijk niet. En zo zijn er meer apps met issues.

Google Play Services installeren?

Huawei mag de Google Play Services wettelijk gezien niet installeren, maar in principe zijn de Google-diensten natuurlijk net zo compatibel met een Huawei-toestel als met alle andere Androidtelefoons. Er bestaan dan ook workarounds om ze zelf te installeren en zo de volledige potentie van je Huawei-smartphone te benutten.

Als je heel graag bijvoorbeeld een Mate 30 Pro of Mate Xs wilt, is het dus in principe mogelijk om hiermee aan de slag te gaan. Je moet daarvoor alleen wel een beetje handig zijn met techniek, je niet teveel zorgen maken over eventuele veiligheidsissues én het geluk hebben dat de workaround lukt. Ik hebben succesverhalen gezien, maar mijn pogingen op de Mate 30 Pro, Mate Xs en P40 Pro zijn allemaal gefaald. In alle gevallen kreeg ik de Play Services wel geïnstalleerd, maar vervolgens de foutmelding voorgeschoteld dat mijn apparaat niet Play Protect-gecertificeerd is.

Huawei Mobile Services YouTube homescreen
Via een snelkoppeling naar de mobiele website kun je gewoon YouTube gebruiken (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

Durf je het niet aan om zelf met de Google Play Services te gaan klooien maar wil je wel Google-diensten gebruiken? Dan kom je gelukkig vaak via de browser een heel eind. De mobiele sites van Google Maps en YouTube werken bijvoorbeeld prima, en kun je met een snelkoppeling op je homescreen zetten.

Gebruik je Gmail? Dat kan je gewoon synchroniseren met de ingebouwde mailapp van een Huawei-smartphone. Je Google agenda en contacten kun je helaas niet synchroniseren met de ingebouwde apps van Huawei, maar die kun je via Phone Clone wel migreren naar de diensten van Huawei.

Huawei Mobile Services conclusie: (nog) niet echt bruikbaar

Ik kan dan ook niet anders dan concluderen dat Huawei nog niet zonder Google kan. De Huawei Mobile Services zijn op papier misschien prima, maar in de praktijk mist er nog teveel om de Google Play Services echt te vervangen. Dat zorgt ervoor dat de nieuwe smartphones van Huawei voor de meeste consumenten helaas nog niet echt bruikbaar zijn. Met Phone Clone en Aptoide kom je een heel eind, maar het blijft behelpen.

Huawei Mate Xs dicht
Huawei Mobile Services maakt van de Huawei Mate Xs helaas nog geen bruikbaar toestel (Afbeelding: WANT/Dominick Vietor)

In de toekomst zou dat kunnen veranderen. Huawei heeft met de Huawei Mobile Services en HMS Core op papier een goede basis gelegd. Bovendien wordt de roep voor onafhankelijkheid van Google steeds groter en is een tweede ecosysteem dat bovenop Android ligt op zich een goed plan.

Het is bovendien duidelijk dat HMS voor Huawei van levensbelang is. De fabrikant doet er dan ook alles aan om de belangrijke applicaties voor zijn smartphones beschikbaar te krijgen. Dat lukt in steeds meer gevallen en als die lijn doorzet dan wordt HMS mogelijk over een tijdje wel een fatsoenlijk alternatief voor de software van Google.

Voorlopig zou ik je echter niet aanraden om een nieuwe Huawei-smartphone aan te schaffen. Dat is doodzonde, want Huawei bewijst keer op keer prachtige hardware te kunnen maken. Laten we dus hopen dat de fabrikant snel weer zaken mag doen met Google.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen