Huawei Mobile Services: wat is het en waarom hebben we het?
Anno 2020 is het lang en breed bekend dat Huawei en de Verenigde Staten alles behalve een goede combinatie is. Er is veel te doen geweest om Huawei in Amerika en dat zorgde voor een heuse ban. Geen samenwerking meer met Google, geen toegang tot de diensten. Sindsdien horen we steeds vaker de term Huawei Mobile Services, ook wel bekend als HMS, voorbijkomen. Maar wat houdt het in?
In dit artikel duiken we daar iets verder op in. We kijken wat de Huawei Mobile Services zijn, waarom we het hebben en welke smartphones ermee aan de haal gaan. Daarnaast leggen we de App Store van Huawei naast dat van Google en kijken we ook naar de diensten waar je als gebruiker toegang tot krijgt.
Kortom: we vertellen je alles wat je moet weten over de Huawei Mobile Services.
Wat zijn Huawei Mobile Services?
Huawei Mobile Services is een platform van Huawei die als vervanging dient voor populaire Google-apps en diensten. Denk hierbij aan Google Maps, Gmail, Drive en ga zo maar door. Naast het feit dat Huawei ervoor zorgt dat jij als gebruiker voorzien bent, krijgen ontwikkelaars ook de mogelijkheid om hun eigen apps te maken voor HMS.
Met de Huawei Mobile Services moet er een ecosysteem gecreëerd worden dat lijkt op dat van Android. Het is voorzien van een consumenten kant en een ontwikkelaars kant. Deze laatste draagt de naam HMS Core.
Waarom hebben we het?
De grote vraag is: waarom hebben we Huawei Mobile Services? Het is eigenlijk vrij simpel. HMS is al jaren onder ons en de Chinese techgigant is er al tijden mee bezig om het te ontwikkelen. Alleen sinds de ban in de Verenigde Staten, is Huawei niet meer in staat om aan de slag te gaan met de diensten van Google. Daarom heeft het bedrijf ervoor gekozen om de Huawei Mobile Services uit te rollen voor het publiek.
Op welke smartphones beschikbaar?
In China draaien de telefoons van Huawei al standaard zonder Google, maar wereldwijd gezien is het een redelijke shift. De Huawei Mobile Services zijn beschikbaar in onze markt beschikbaar op de volgende telefoons:
- Honor 9X Pro
- Honor View 30 Pro
- Huawei Mate XS
- Huawei Mate 30 (Pro)
- Huawei P40 (Pro)
Het gaat hierboven om smartphones die na de Amerikaanse ban gelanceerd zijn met de diensten van Huawei. De smartphones worden geleverd met de AppGallery standaard geïnstalleerd. Daar gaan we later dit artikel verder op in.
Hoeveel gebruikers?
Tijdens de lancering van de Huawei P40 liet het Chinese bedrijf weten dat de Huawei Mobile Services in meer dan 170 landen is uitgerold. Daar zouden vervolgens meer dan 400 miljoen consumenten en 1,3 miljoen ontwikkelaars actief gebruik van maken.
Wat hebben de Huawei Mobile Services te bieden?
We weten wat de Huawei Mobile Services zijn, waarom we het hebben en hoeveel mensen ermee aan de haal gaan. Maar wat krijg je er nu precies bij. Met welke diensten kan je aan de slag?
We hebben ze voor je op alfabetische volgorde gezet (toch even opscheppen) en vertellen het je.
Huawei Assistent
Huawei Assistent is een onderdeel van de Huawei Mobile Services. We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen waar dit een alternatief voor is, maar doen het toch. De Huawei Assistent is een virtuele assistent die de belangrijkste functionaliteiten van de Google Assistent vervangt.
De assistent levert zoekresultaten en helpt je bij het vinden van applicaties. De assistent is ook voorzien van een SmartCare functie die toegang verleend aan informatie over sportwedstrijden en aandelen.
Alle apparaten die draaien op EMUI 10 of hoger zullen voorzien zijn van de digitale assistent.
Huawei Browser
De Huawei Browser doet gewoon wat de naam je al deed vermoeden: het is een middel om op het internet te surfen. Komt volledig met geïnterneerde nieuwsfeed en Dark Mode.
Huawei ID
Net als dat je bij Android een Google-account nodig hebt en bij iOS een Apple ID moet hebben, vereist ook de Huawei Mobile Services een account. Deze komt in de vorm van een Huawei ID. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld je apparaten van het merk naar eigen wens in te richten. Daarbij worden zaken als contacten, berichten, Wi-Fi wachtwoorden en dergelijke gekoppeld aan dit account.
Huawei Mobile Cloud
In het verlengde daarvan hebben gebruikers ook toegang tot de Huawei Mobile Cloud. Ook deze cloud-dienst staat in verbinding met je Huawei ID en geeft je de mogelijkheid om alle gegevens van je apparaten op één plek te verzamelen. Het is praktisch gezien een zelfde soort dienst als Google Drive waar je foto’s, video’s, contacten, agenda’s en notities kan bewaren.
De mensen van Huawei geven je 5GB aan gratis opslagcapaciteit, daarna is het mogelijk om capaciteit (tot 2TB) erbij te kopen.
Huawei Music
Huawei Music is de eigen streamingdienst van de Chinese technologie-gigant. Er wordt niet heel veel gezegd over de dienst door het bedrijf zelf. Er is zelfs onduidelijk of dienst überhaupt beschikbaar wordt in ons werelddeel.
Op de website van Huawei Music wordt wel duidelijk dat het een streamingdienst is zoals we die kennen. Muziek van populaire artiesten, verschillende genres, stemmingen en regio’s. Er zit zelfs een Party Mode op waarmee je als gebruiker helemaal los zou kunnen gaan.
Huawei Themes
Huawei Themes spreekt voor zich. Het is de applicatie waarmee jij je eigen smartphone kan personaliseren. Thema’s, lettertypes, icoontjes, vergrendelscherm en wallpaper: je kan ze er vinden.
Huawei Video
Huawei Video is ook een streamingdienst van het Chinese bedrijf. Op dit moment werkt de dienst alleen wanneer je Huawei ID vanuit Spanje of Italië geregistreerd is. De dienst toont series uit Europa en Spanje. Ook korte video’s, sport video’s, documentaires en films zijn te zien.
Huawei Mobile Services AppGallery: hét alternatief op de Play Store
Je miste waarschijnlijk één onderdeel in het lijstje hierboven: het alternatief op de Google Play Store. We denken dat de AppGalley van de Huawei Mobile Services dusdanig belangrijk is, dat we deze even apart bespreken.
De AppGallery is namelijk wel erg belangrijk, gezien wij in het westen andere applicaties gebruiken dan in het oosten. Ja, applicaties als TikTok en Amazon Prime Videos zijn te gebruiken. Net als Snapchat, Deezer, Amazon, Booking.com en BBC News bijvoorbeeld. Maar er zijn ook heel veel applicaties die ontbreken in de app store.
Er is bijvoorbeeld geen app voor YouTube, Google Maps, Gmail en Google Drive. Dat is logisch, maar is voor een Westerse consument wel erg belangrijk. Iets dat apps als WhatsApp, Netflix en Facebook bijvoorbeeld ook zijn. En ook deze applicaties ontbreken, naar onze weten, ook in de Huawei AppGallery.
Geef het tijd, maar mensen die de Google Play Store gewend zijn zullen waarschijnlijk thuiskomen van een koude kermis. Er lijken simpelweg veel apps te ontbreken.
Maar wat krijg je wel?
Buiten bovenstaande gegeven, biedt de Huawei Mobile Services AppGallery gewoon datgeen wat je van een App Store verwacht. Het biedt applicaties aan, verdeeld ze in 18 verschillende categorieën en worden aangeboden op basis van beoordelingen.
Verder is het wel tof om te vermelden dat ook de Huawei Mobile Services AppGallery een geweldige functie biedt genaamd Quick Apps. Het lijkt een beetje op de Instant Apps van Google, maar daarom niet minder tof. Het installeert een zooi gratis applicaties die weinig werkgeheugen vreten. Maar deze apps werken wel gewoon als de standaard applicaties. Volgens Huawei werkt Quick Apps dusdanig goed, dat je 2000 Quick Apps kan installeren voor dezelfde capaciteit als 20 native applicaties.
Erg tof!
Huawei Mobile Services: waardig alternatief?
De vraag die jij je misschien stelt is: wat heb ik aan de Huawei Mobile Services in mijn dagelijkse gebruik. Ga ik geen dingen missen of kom ik niets te kort?
In dit artikel geven we je slechts de informatie die je nodig hebt over het gehele systeem. Maar als je graag onze mening en bevindingen wil horen. Dan raden we je niet alleen de review van de Huawei Mate 30, maar ook de review van de Huawei P40 aan. Daar gaan we onder andere ook in op de Huawei Mobile Services.