Huawei versus Amerika: alles wat je moet weten

Tech Mark Hofman 21 mei 2019
Leestijd: 7 minuten

De strijd tussen Huawei en Amerika is al een tijdje gaande, maar lijkt de afgelopen week een hoogtepunt bereikt te hebben. Van de eerste stappen van Donald Trump tot aan het intrekken van Android-licentie: de Chinese producent verkeerd in zwaar weer. Maar hoe zit het nu eigenlijk allemaal precies? 

We snappen dat je door alle berichtgevingen, of het missen ervan, misschien niet helemaal weet wat er gaande is. Huawei en Amerika gaan alles behalve lekker met elkaar en dat begint nu slecht uit te pakken voor de Chinese producent. Om jou volledig op de hoogte te brengen van alle gebeurtenissen, zetten we alle feiten en ontwikkelingen voor je op een rij.

Dit moet je weten over de strijd tussen Huawei en Amerika.

Huawei versus Amerika: het begin

De spanningen tussen Amerika en Huawei zijn al enige tijd te vinden in de markt, maar waar gaat het nu eigenlijk om? Het antwoord is als volgt:

De regering van de Verenigde Staten verdenkt Huawei ervan te spioneren voor de Chinese regering. Amerika en China zitten midden in een handelsoorlog en volgens die eerste partij zou dit een logische stap zijn van hun tegenstanders. Volgens de regering zitten de producten van de uiterst populaire smartphone-producent vol met spionage-software, om op die manier de Amerikanen af te kunnen luisteren. Het zijn beschuldigingen die ervoor zorgen dat het merk weinig tot geen voet kan zetten in de Verenigde Staten, omdat het kopen van een Huawei product door alle ophef moeilijk is geworden.

Huawei oprichter Ren Zhengfei

Iets waar Huawei het zelf, uiteraard, alles behalve mee eens is. Ren Zhengfei, oprichter van de merk, reageerde op de beschuldigingen en ontkende alles. Net als de Verenigde Staten betrok de oprichter geen bewijsmateriaal bij zijn ontkenning. Wel liet de Ren weten dat hij van zijn land houdt en de communistische partij nog steeds steunt. “Maar ik zou nooit schade brengen aan welk land ter wereld dan ook”, luidde zijn antwoord destijds.

Oppakken financiële topvrouw

Amerika trok zich weinig aan van de ontkenning en nam de eerste maatregelen. Zo werd de financiële topvrouw van Huawei, Meng Wanzhou, opgepakt in Vancouver. Dit gebeurde uit opdracht van de Verenigde Staten. Ze werd verdacht van fraude en zou, volgens de regering van de VS, Amerikaanse sancties tegen Iran hebben omzeild. De dame in kwestie werd dusdanig slecht behandeld, dat ze de Canadese overheid heeft aangeklaagd voor het schenden van haar rechten.

Huawei naar de rechter

Het oppakken van de financiële topvrouw zorgde ervoor dat de emmer bij Huawei overliep. Het bedrijf stapte naar de rechter en klaagde de regering van de Verenigde Staten aan. Volgens het bedrijf leeft de regering van het land de grondwet niet na, door het bedrijf te weren zonder proces of veroordeling. Amerikaanse consumenten hebben volgens Huawei het recht op een eerlijke marktwerking en dat wordt door de maatregelen ondermijnd.

Daarbij kwam Huawei ook met de beschuldiging dat de Verenigde Staten hebben ingebroken op de servers van Huawei waar alle e-mails beheert worden. Kortom: de Amerikaanse regering is alles behalve eerlijk bezig en moet hiervoor gestraft worden volgens Huawei.

Dreigingen voor andere landen

Het oppakken van de financiële topvrouw was overigens niet het enige wat er in deze periode gebeurde. Landen die wel de handen ineen sloegen met Huawei kwamen onder vuur te liggen. Begin maart dit jaar waarschuwden de Veiligheid-instanties van de VS Duitsland in het openbaar. Onze oosterburen zijn druk bezig met het opzetten van een 5G Netwerk en gebruikt de kennis van Huawei daarbij. De instanties uit de VS konden dit alles behalve waarderen en besloten een flinke waarschuwing naar buiten te sturen. Mocht Duitsland doorgaan met de samenwerking zou informatie van de inlichtingendienst achtergehouden worden voor de regering van het land.

Trump’s eerste grote stap

We zijn een aantal weken verder en het is, relatief gezien, doodstil geweest tussen de twee partijen. Maar hier kwam vorige week dan toch echt verandering in. De Amerikaanse president Donald Trump ondertekende vorige week een uitvoerend bevel, waarin de noodtoestand voor technologie in de VS werd uitgeroepen. Hierdoor kwamen een groot aantal Chinese bedrijven op een zwarte lijst te staan. Op deze lijst was de naam van Huawei, uiteraard, ook te vinden.

Trump had de eerste stappen richting een volledige ban al gezet, maar leek nu toch echt officieel te gaan. Het land zou Huawei het vanaf dat moment bijzonder moeilijk kunnen gaan maken.

Reactie van Huawei

Een dag later reageerde Huawei op de nieuwe ontwikkelingen in de strijd. Sterker nog: je zou kunnen zeggen dat de producent uithaalde naar de Verenigde Staten. Volgens de Chinese producent zou het uitvoerende bevel, en een eventuele ban, significante schade aanbrengen aan Amerikaanse bedrijven met wie Huawei samenwerkt. Maar daar bleef het statement niet bij.

Daarbij liet de producent ook weten dat het er alles aan zal doen om een goede oplossing te vinden.

Google’s Android-licentie

Maar die oplossing leek op maandagochtend toch steeds verder weg te raken. Google had op zondagavond (Nederlandse tijd) besloten om gehoor te geven aan de Amerikaanse sancties. Het bedrijf uit de Verenigde Staten trok de Android-licentie van Huawei in. Een actie die voor de huidige toestellen van het bedrijf misschien niet heel veel verschil zou maken, maar wel degelijk invloed heeft op de toekomst van Huawei.

Zo krijgt de producent alleen nog maar toegang tot het Android Open Source Project, de meest eenvoudige versie van Android. Belangrijke updates voor het besturingsysteem en toegang tot Google-Apps zitten niet inbegrepen in deze versie. Dat zorgt er dus voor dat applicaties als Google Drive, Photo’s en Gmail onbereikbaar worden voor dit soort smartphones. Daarbij zou toegang tot de Google Play Store volledig ontzegt worden.

Het is het eerste grote gevolg van het uitvoerend bevel van Donald Trump. Het meest opvallende aan de ontwikkeling is misschien wel dat Google er zelf helemaal niet achter staat. Het bedrijf moet simpelweg gehoor geven aan de sancties, maar verliest zelf ook behoorlijk veel door het intrekken van de licentie.

Reactie op Google

Huawei reageerde een paar uur later op de ontwikkelingen met Google. Volgens de Chinese producent heeft Huawei een groot aandeel gehad in de ontwikkeling en de populariteit van Android. Het betreurt de ontwikkelingen, maar blijft hun gebruikers een duurzaam en veilig ecosysteem beloven. Volgens de producent veranderd er op dat gebied voor de gebruikers dus weinig tot niets.

Chipmakers volgen Google

Huawei kreeg een klap van de Verenigde Staten, waardoor het ook een klap kreeg van Google. Maar wie dacht dat het bedrijf tot rust kon komen, had het mis. Huawei kreeg wederom een klap in het gezicht van onder andere Intel en Qualcomm. Net als Google moesten ook deze bedrijven gehoor geven aan de opgelegde sancties van de Verenigde Staten.

Qualcomm Snapdragon Huawei vingerafdrukscanner
{Afbeelding: Qualcomm)

En dat resulteert op maandag 20 mei 2019 in het feit dat Qualcomm geen chips meer mag leveren aan Huawei voor de smartphones en Intel geen chips meer mag leveren voor de servers van Huawei. Kortom: het bedrijf wordt op alle manieren vastgezet door de Amerikaanse regering.

VS komt Huawei tegemoet

Dinsdagmorgen werd alles weer helemaal anders. Het nieuws kwam naar buiten dat de Verenigde Staten een stap terug heeft gedaan en Huawei tegemoet gekomen is. De regering van het land heeft de Chinese producent een licentie van drie maanden gegeven, waarmee het weer in de positie is om handel te drijven met Amerikaanse bedrijven. Google kan de Android-licentie dus weer uitlenen aan Huawei en ook Intel en Qualcomm mogen weer zaken doen. Op het moment van schrijven is niet bekend of de bedrijven hier ook daadwerkelijk gehoor aan gaan geven.

Uiteraard zitten er wel wat restricties aan het hele verhaal. Huawei mag alleen zaken doen met bedrijven om huidige toestellen en netwerken te onderhouden. Denk hierbij aan het doorvoeren van software-updates en patches. De toekomst is van het bedrijf is dus alles behalve zekerder geworden, maar is voor de komende maanden veilig. Wat dit precies betekent voor de aankomende Mate 30 line-up, die halverwege 2019 verwacht wordt, is op dit moment nog niet bekend.

Dit is een recap van alle gebeurtenissen rondom Huawei en de Verenigde Staten. Mochten er nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden wordt dit bericht bewerkt. Het losse nieuwtje zelf zal door onze redactie opgepakt worden als apart artikel. 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen