De brakke ICT van de belastingdienst gaat jou geld en vitaminen kosten
Rutte IV kwam bij de presentatie van hun plannen met goed nieuws voor onze gezondheid en portemonnee. De BTW op groente en fruit gaat van 9 naar 0 procent. Helaas komt deze vitamineboost later dan gepland, want de ICT-systemen van de belastingdienst kunnen dit niet aan.
Mark Rutte en zijn collega’s hadden als doel om groente en fruit zo snel mogelijk goedkoper te maken. Toch staat deze gezonde belastingwijziging nu in het tabelletje met wensen die ‘op termijn’ vervuld moeten gaan worden. Een tegenvaller waarvan we de schuld niet bij Rutte of de regering kunnen leggen, maar bij de belastingdienst.
Geen belastingverlaging door oud ICT-syteem
Volgens verschillende betrokkenen heeft die instantie een streep gezet door een snelle invoering van belastingverlaging op groente en fruit. Voorlopig blijf je dus gewoon 9 procent btw betalen op je appeltje, broccoli of paprika. Volgens de belastingdienst is het namelijk nog geen optie om de btw-verandering in de aankomende jaren door te voeren.
Dit komt door het verouderde ICT-systeem, en het is niet voor het eerst dat dit systeem voor problemen zorgt. In de afgelopen jaren is er al veelvuldig geklaagd over de staat waarin deze verkeert. Het tientallen jaren oude systeem zorgde er eerder ook al voor dat andere plannen uitgesteld moesten worden, zoals de afschaffing van de jubelton.
De Belastingdienst krijgt meer aandacht
Het probleem zit hem er vooral in dat het systeem geen aanpassingen snel achter elkaar aan kan. Omdat er in 2019 voor is gekozen om het lage btw-tarief te verhogen naar 9 procent, kunnen we nu niet binnen een paar jaar weer terug naar 0 procent. Ook een ander plan om Nederland gezonder te maken (het invoeren van een suikerbelasting) kan daardoor voorlopig niet doorgaan.
Geld verdienen met TikTok voor sommige makers een stuk gemakkelijker
De schuld kan overigens niet volledig op het bordje van de Belastingdienst geschoven worden. Het feit dat de systemen zo verouderd zijn, is ook te wijten aan de politiek. Zij hebben de fiscus en andere uitvoeringsdiensten te lang verwaarloosd. Dat erkennen ze ook en maken in de komende regeerperiode dan ook 300 miljoen euro vrij om er wat aan te doen.