Wero vervangt in 2025 iDEAL, maar hoe werkt het?
Binnenkort zeggen we gedag tegen iDEAL en verwelkomen we Wero als de nieuwe manier om online betalingen te doen. Dit wil je weten over de dienst voordat het live gaat.
Vorig jaar werd iDEAL overgenomen door een groep Europese banken, het European Payments Initiative (EPI). Ze zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuw betalingssysteem dat door heel Europa wordt uitgerold: Wero.
De een heeft vast al eens van Wero gehoord, terwijl het voor de ander nog een groot vraagteken is. Geen zorgen, wij leggen je uit wat je precies van de nieuwe dienst kunt verwachten.
Dit kun je allemaal met Wero
Het bedrijf achter Wero wil een krachtig en universeel betaalmiddel voor Europa creëren. Ze beloven een eenvoudig en betrouwbaar systeem op te zetten dat aan alle betaalwensen van Europeanen voldoet.
Wero wordt gewoon geïntegreerd in bestaande bankapps, dus het installeren van een aparte app is niet nodig. Je scant gewoon de QR-code op de website of in de app van de verkoper, bevestigt het bedrag en betaalt met je vingerafdruk, gezichtsherkenning of pincode.
In grote lijnen lijkt Wero dus best op wat je al kent van iDeal. Maar er is meer. Zo kun je ook betalingen onderling versturen op basis van je mobiele nummer, vergelijkbaar met Tikkie. Betalen in fysieke winkels wordt ook mogelijk, al komt dat later.
Daarnaast kan de service dienen als je digitale identiteit. Omdat banken je identiteit al moeten verifiëren vanwege anti-witwasregels, zou je diezelfde Wero ID kunnen gebruiken om je te identificeren bij het aanvragen van nieuwe financiële producten. Of je je ID ook voor andere dingen kunt gebruiken, zoals pakketjes ophalen, is nog niet zeker.
De dienst zal beschikbaar zijn via de app van je bank, maar er komt ook een aparte Wero-app voor iPhone en Android.
Wanneer kunnen we het in Nederland gebruiken?
Het is de bedoeling dat we Wero in heel Europa gaan gebruiken. Dat betekent overigens niet dat de dienst voor heel Europa op hetzelfde moment wordt gelanceerd. Wero is namelijk afgelopen juli eerst begonnen in Duitsland. België en Frankrijk volgden eind juli.
Wanneer we in Nederland gebruik kunnen maken van Wero is nog niet zeker. Wat we wel weten, is dat het nog heel lang kan gaan duren. De kans bestaat zelfs dat we moeten wachten tot begin 2026. Andere Europese landen zullen waarschijnlijk volgen, maar het kan nog wel een paar jaar duren voordat de dienst overal in Europa beschikbaar is.