Hoe overheden illegale IPTV met nieuwe techniek willen stoppen

Smart Home Sam Dille Vandaag
Leestijd: 3 minuten

IPTV is een fijne manier om via internet te streamen. Helaas wordt er regelmatig misbruik van gemaakt.

Illegaal streamen is voor veel mensen een ‘slimme’ manier om abonnementskosten te vermijden. Maar dankzij een revolutionair systeem, genaamd Piracy Shield, wordt dat steeds moeilijker. Het is het belangrijkste wapen in de strijd tegen illegale IPTV.

En het lijkt zijn vruchten af te werpen. Piracy Shield heeft in slechts twee maanden een enorme mijlpaal bereikt en flink wat hoofdpijn veroorzaakt bij mensen die hun favoriete series en sportwedstrijden zonder te betalen willen bekijken. Hier is alles wat je moet weten over deze innovatie.

Het belangrijke wapen in de strijd tegen illegale IPTV

IPTV, oftewel Internet Protocol-televisie, is een streamingtechnologie waarmee mensen live tv en on-demand video kunnen bekijken via internet. Legale IPTV-diensten worden aangeboden door providers zoals Ziggo of KPN, die de rechten hebben om tv-zenders en andere content te streamen. Illegale IPTV werkt op dezelfde manier, maar het verschil is dat de aanbieder geen rechten heeft om die content aan te bieden.

Grote mediabedrijven verliezen hierdoor miljarden euro’s. Voor hen is dit niet alleen een klap in hun inkomsten, maar ook een bedreiging voor de toekomst van premium content. Je favoriete series en sportwedstrijden worden immers niet gratis gemaakt. Abonnementsgeld is daarom cruciaal om nieuwe projecten te financieren.

Hoe overheden illegale IPTV met nieuwe techniek willen stoppen
Illegaal, maar gratis Netflix? (Afbeelding: Unsplash)

Italië trok de streep. De Italiaanse Autoriteit voor de Garantie van Communicatie (AGCOM) lanceerde eerder dit jaar het revolutionaire Piracy Shield, een systeem dat illegale streaminglinks al bij de bron blokkeert. Of je nu gratis een serie, de Champions League, of een ander populair sportevenement probeert te streamen, Piracy Shield zorgt ervoor dat die links simpelweg onbruikbaar worden.

Maar dit systeem gaat nog verder. Het voorkomt zelfs dat zoekresultaten voor termen als “Champions League gratis streamen” überhaupt zichtbaar worden. Daarnaast richt Piracy Shield zich niet alleen op IPTV-diensten, maar neemt het ook DNS- en VPN-servers onder vuur, hulpmiddelen die vaak worden gebruikt om bestaande blokkades te omzeilen. Met deze aanpak haalt Italië piraterij bij de wortel aan.

Paniek bij criminelen

En het werkt. Sinds de lancering heeft Piracy Shield al meer dan tienduizend illegale sites offline gehaald. Luigi De Siervo, CEO van de Serie A, liet weten dat “geen enkele piraat rustig kan slapen.” Volgens hem hebben de maatregelen zelfs paniek veroorzaakt in Telegram-chats waar piraten hun tips en trics delen.

De impact is gigantisch. Niet alleen worden streamingdiensten aangepakt, maar ook criminelen die IPTV-diensten leveren. En dat blijft niet onopgemerkt: meerdere Europese landen hebben al interesse getoond in het systeem. Misschien wordt Piracy Shield binnenkort wel uitgerold in heel Europa.

Let goed op de risico’s

Voor mensen die gewend zijn om gratis te streamen, is dit slecht nieuws. Maar Piracy Shield maakt één ding duidelijk: illegaal streamen is niet zonder risico’s. Naast juridische gevolgen kan het ook je apparaten blootstellen aan malware en cybercriminaliteit.

Dus, voordat je “gratis streamen” intypt in een zoekmachine, bedenk even dat de kans groot is dat je binnenkort niets meer zult vinden. Misschien is het dus toch tijd om een abonnement af te sluiten.

Waarom IPTV gevaarlijker wordt om te gebruiken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen