In een grote hoeveelheid zijn deze alledaagse producten dodelijk
Hoor jij ook wel eens verhalen over mensen die overleden nadat ze te veel hadden gegeten of gedronken? Het zijn misschien geen fijne verhalen, maar we worden er wel nieuwsgierig door. Want hoeveel zou je moeten innemen, van de producten die wij dagelijks consumeren, om te overlijden? In toxicologie is hier een gezegde voor: “De dosis maakt het vergif.” En hier wordt uiteraard mee bedoeld dat alles vergif kan zijn als het maar de juiste kwantiteit heeft. Maar hoe zit dat bij dingen die wij dagelijks consumeren, zoals koffie, zout of bananen? Wij hebben het antwoord gevonden voor vijf van deze producten en als jij nog een paar leuke kent laat het ons dan weten.
Banaan
Gelukkig is het niet mogelijk om in één keer 480 bananen te eten. Het volume is simpelweg te groot. Maar als het wel zou kunnen zul je waarschijnlijk overlijden aan een overdosis kalium. In één banaan zit ongeveer 450 milligram kalium en dat is ontzettend gezond voor je lichaam. Maar voor een overdosis moet je ongeveer 635 gram kalium binnenkrijgen en dit werkt het beste als je het direct in de bloedbaan injecteert. Dit weten we omdat het ook wordt gebruikt voor dodelijke injecties. In dat geval wordt kaliumchloride ingespoten waardoor er een hartstilstand ontstaat.
Espresso shot
Als jij een echte koffiedrinker bent dan moet je uitkijken dat je er niet te veel van drinkt. Gelukkig is koffie pas dodelijk als je ongeveer 179 shots espresso binnenkrijgt. Toch kan koffie ook onder die hoeveelheid al schadelijk voor je zijn. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van slapeloosheid, stress, rusteloosheid, maagpijnen en versnelde hartkloppingen. Naarmate je meer drinkt wordt de kans op een beroerte of hartaanval groter. Een overdosis cafeïne komt niet snel voor aangezien je er ongeveer elf gram van moet binnenkrijgen. Toch zien we de laatste jaren wel steeds meer mensen last krijgen van onder andere rusteloosheid door een combinatie van koffie, energiedrank en cafeïne pillen.
Theelepel zout
We krijgen in het dagelijks leven een redelijke hoeveelheid zout binnen, maar niet snel genoeg om eraan te overlijden. Hiervoor moet je namelijk 47 theelepels zout binnenkrijgen. Natrium kan dus in grote hoeveelheden schadelijk zijn en dit komt doordat het net als kalium een elektrolyt is. Elektrolyten zijn kleine ionen die de hoeveelheid water in je cellen reguleren. Als je te veel natrium binnenkrijgt zal er meer water uit je cellen verdwijnen waardoor die krimpen. Door te veel natrium kun je last krijgen van de volgende verschijnselen: de mogelijkheid verliezen om te reageren, slaperigheid en het gevoel dat je geen energie meer hebt. Als je inderdaad de bovenstaande hoeveelheid binnenkrijgt ontstaat de kans op een beroerte of een coma.
Flesje water
Het is goed om veel water te drinken. Op een dag moet een mens ongeveer twee liter vocht binnenkrijgen. Maar als jij zeventien flesjes water leegdrinkt van een halve liter dan heb je hoogstwaarschijnlijk te veel gedronken. Als je niet genoeg natrium in je lichaam hebt maar te veel water dan blijven je cellen water opnemen waardoor ze groeien. Maar de cellen in je hersenen bijvoorbeeld hebben niet genoeg ruimte om te groeien, waardoor die ernstige schade kunnen oplopen. Het komt niet vaak voor dat mensen te veel water drinken, maar er zijn wel gevallen van professionele sporters of feestganger die drugs gebruiken. Zij zweten dan de elektrolyten te snel uit terwijl ze ook veel water drinken.
Tube tandpasta
Een lik nemen van een tube tandpasta is niet bepaald lekker. Maar als jij wel van de smaak houdt en regelmatig een likje neemt dan moet je oppassen dat je dit niet te vaak doet. Toch zul je niet snel aan de dodelijke hoeveelheid van ongeveer 24 tubes tandpasta komen. Een volwassene moet ongeveer vijf tot tien gram natriumfluoride binnenkrijgen voor een dodelijke dosis. Een te grote hoeveelheid natriumfluoride kan afbreuk in de botten veroorzaken.