Intel’s meesterplan om een einde te maken aan ons grootste digitale gevaar
Deepfakes zijn een van de grootste gevaren van het internet. Presentatrice Welmoed Sijtsma kreeg er al mee te maken, vanwege een nepfilmpje met haar in de hoofdrol. Intel denkt nu de oplossing te hebben voor dit probleem.
Het internet biedt veel voordelen, maar er zijn ook enkele digitale gevaren. Een daarvan zijn deepfakes. Gelukkig lijkt Intel nu een oplossing gevonden te hebben om dit te voorkomen. Het heeft speciale software ontwikkeld.
Wat zijn deepfakes?
Wellicht heb je vast wel eens van deepfakes gehoord, maar weet je niet precies wat het is. Met een deepfake wordt door middel van menselijke beelden en kunstmatige intelligentie een video gemaakt. Hierbij wordt het hoofd van iemand op een video van iemand anders geplakt. Een soort Photoshop in video, dus.
https://www.want.nl/intel-antwoord-apples-m1-arrow-lake/
Door de techniek is het moeilijk nep van echt te onderscheiden, wat voor gevaar kan zorgen. Denk hierbij aan politici die op zo’n nepvideo iets zeggen wat voor waarheid wordt aangenomen. Nu wordt de techniek regelmatig gebruikt om beroemdheden te projecteren in nep-pornovideo’s. Hier kreeg presentatrice Welmoed Sijtsma al mee te maken.
Deepfakes zijn dus behoorlijk onwenselijk. Je zou natuurlijk niet willen dat je zelf ‘schittert’ in zo’n video waar je niets mee te maken hebt. Ook kan nepnieuws natuurlijk de samenleving ontwrichten. Gelukkig zitten bedrijven niet stil en zoeken ze oplossingen om dit te voorkomen. Zo ook Intel.
Ontdekken van deepfakes door Intel
Intel denkt nu de oplossing voor deepfakes te hebben. Het bedrijf heeft de zogenaamde FakeCatcher onthuld. Dit is software die video’s kan analyseren. Het bedrijf claimt dat deze met 96 procent kan vaststellen of het een deepfake is of niet.
De software van Intel probeert te ontdekken of de persoon in een video een hartslag heeft of niet. Aan VentureBeat legt Intel-onderzoeker Ilke Demir precies uit hoe het deepfakes kan herkennen.
“Als ons hart bloed pompt veranderen onze aderen van kleur. Deze signalen van de bloedstroom worden verzameld van over het hele gezicht en algoritmen vertalen deze signalen naar kaarten. Vervolgens kunnen we met behulp van deep learning direct zien of een video echt of nep is.”
Hoe werkt het precies?
De methode die Intel hiervoor gebruikt is photoplethysmography (ja ik heb dit vijf keer nagelezen om het goed te kunnen spellen). Goed, laten we het gewoon PPG noemen. In totaal checkt Intel dit op 32 plaatsen op het gezicht in een video.
Zoals gezegd wordt dit omgetoverd tot een kaart. Het Deep Learning Boost-framework (oftewel het algoritme) van Intel gaat daaroverheen. Daarmee voert het bedrijf tot 72 gelijktijdige detectiestreams uit.