Voor de grapjurken: de intelligente robot die wel om je grappen lacht

Gadgets Sam Dille 9 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Heb jij altijd al een comedian willen worden, maar wil het maar niet lukken om iemand aan het lachen te krijgen? Dan is dit je geluksdag! Sinds kort bestaat er namelijk een robot die om elke grap lacht.

Een groep onderzoekers van de Universiteit van Kyoto in Japan heeft een lachende robot ontwikkeld die luistert naar de naam, Erica. Ze wordt aangedreven door een AI-systeem en reageert op grappige gesprekken met een grote glimlach of schaterlach. Het klinkt als de droom van elke comedian, maar werkt de slimme robot eigenlijk wel goed?

Erica: de lachende robot

Kunstmatige intelligentie is goed in logica, maar humor? Niet zozeer. Er zijn namelijk verschillende redenen waarom mensen lachen — en dat maakt het moeilijker om er een algoritme op toe te passen. Om het gemakkelijker te maken voor Erica, verdeelden de onderzoekers het begrip lachen in twee categorieën. De eerste categorie is een sociale lach waarbij de robot lacht als reactie op een andere, menselijke lach. De tweede categorie is een solo-lach waarbij de technologie reageert op een grapje of leuk gesprek.

De onderzoekers trainden het AI-model in wanneer het wel en niet moest lachen. Dit deden ze door de robot te laten speeddaten met mannelijke studenten. Erica werd op afstand bestuurd door een vrouwelijke actrice die in een microfoon sprak en fysieke bewegingen zoals hoofdknikken en andere gebaren controleerde. De robot voerde 82 gesprekjes die 10 tot 15 minuten duurden. Onderzoekers namen de gesprekken op en noteerden ze op basis van wanneer er een sociale en solo lach plaatsvond bij mensen en hoe die lachen verschilden. Deze gegevens gebruikten de wetenschappers vervolgens om het AI-systeem te trainen. Op die manier kon Erica precies leren wanneer ze wel en niet moest lachen. Daarna pasten ze hun algoritme toe op bestaande gesprekssoftware en vroegen ze 130 vrijwilligers om mee te luisteren en te beoordelen.

Hoe goed werkt Erica nou echt?

Over het algemeen merkten de onderzoekers op dat in situaties waarin gedeeld lachen gepast was, Erica en haar algoritme goed werkte. Maar met een paar minpunten. Erica was bijvoorbeeld goed in het reageren op lachen, maar had niet echt een idee wanneer ze zelf moest lachen. De onderzoekers schreven dat het kan zijn dat het makkelijker is voor een robot om te reageren op een bekend geluid, dan om daadwerkelijk te begrijpen waar een verhaal over gaat. Of Erica echt jouw grappen gaat begrijpen, is dus nog maar de vraag.

Toch geen grap: Tesla Optimus-robot vanaf volgend jaar in productie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen