Dit zijn de 6 opvallendste ruimtemissies om naar uit te kijken in 2021
Hoe 2021 ook voor ons gaat uitpakken, voor de ruimtevaart lijkt het in ieder geval een mooi jaar te gaan worden. Er staan namelijk een aantal hele interessante ruimtemissies op het programma. Wij hebben er een aantal voor je verzameld, die je zeker even moet bekijken.
Hoewel 2020 vooral in het teken stond van corona, zijn er toch een aantal interessante ruimte-ontdekkingen gedaan. Van supernova’s tot tekenen van buitenaards leven: de ruimte zit weer vol met vragen. Check hier 9 toffe ruimte-ontdekkingen die je in 2020 gemist hebt.
Deze zes interessante ruimtemissies staan gepland voor 2021
Artemis 1
Artemis 1 is de eerste vlucht van het door NASA geleide, internationale Artemis-programma en zal astronauten rond 2024 terugbrengt naar de maan. Om te testen of dit ook veilig is, wordt een onbemand Orion-ruimtevaartuig dit jaar rond de maan gestuurd. De vlucht zal ruim drie weken duren. Het ruimtevaartuig zal maximaal 450.000 kilometer van de aarde verwijderd zijn. Nog nooit is een ruimtevaartuig dat mensen kan vervoeren zo ver van de aarde geweest.
De testmissie geeft de makers op aarde de kans om te evalueren hoe het ruimtevaartuig presteert in de diepe ruimte. Zo is er genoeg ruimte om het een en ander aan te passen aan het ruimtevoertuig. Voor wie van deze missie heel enthousiast wordt, hebben we slecht nieuws. De lancering van de Artemis 1 staat op dit moment pas voor eind 2021 gepland.
Drie verschillende Mars-missies
In februari zal er een ruimtevloot vol met robots richting Mars gestuurd worden. Het Al Amal (Hope) ruimtevaartuig is de eerste buitenaardse missie van de Arabische wereld. Het ruimtevoertuig is namelijk gemaakt door de Verenigde Arabische Emiraten. De missie staat gepland voor 9 februari. De vloot reist in een twee jaar in een baan om Mars. In die tijd zullen de robots het weer op Mars volgen.
En er staan nog meer ruimtemissies richting Mars op de planning. Niet lang nadat Al Amal arriveert, stijgt de Tianwen-1 op. Het is een ruimtevaartuig van de China National Space Administration, deze bestaande uit een orbiter en een oppervlakte-rover. De Tianwen-1 zal een aantal maanden in een baan om Mars vliegen. Vervolgens brengt het ruimtevoertuig de rover naar de oppervlakte. Als het lukt, wordt China het derde land dat succesvol een rover naar Mars brengt. De missie heeft verschillende doelstellingen. Zo brengt de missie de minerale samenstelling van het oppervlak in kaart. Daarnaast zoekt de rover naar afzettingen onder het oppervlaktewater.
Als je dacht dat twee ruimtemissies op Mars wel genoeg is dan heb je het mis. Ook NASA heeft voor dit jaar een missie op Mars gepland staan. NASA’s Perseverance-rover zal op 18 februari in de Jezero Crater landen. Vervolgens zal de rover zoeken naar tekenen van oud leven die misschien bewaard zijn gebleven in de kleiafzettingen. Ook verzamelt de rover oppervlaktemonsters, die terug op aarde onderzocht worden.
Chandrayaan-3
In maart 2021 is de Indian Space Research Organization (ISRO) van plan om haar derde ruimtemissie naar de maan te lanceren. Deze missie heeft de naam Chandrayaan-3. Chandrayaan-1 lanceerde in 2008 en was een van de eerste grote missies van India. Dit was een van de eerste missies die het bewijs van maanwater bevestigde.
Helaas verbrak het contact met de satelliet niet lang daarna. Het kan zelfs nog erger. Opvolger Chandrayaan-2 had een soortgelijk probleem.
Een aantal maanden na de tweede mislukking werd Chandrayaan-3 aangekondigd. Als alles goed gaat, zal de Chandrayaan-3 rover landen in de Aitken-bekken van de zuidpool van de maan. Deze ruimtemissie is heel belangrijk omdat er wordt gedacht dat de zuidpool veel afzettingen van ondergronds waterijs heeft. Dit is een essentieel onderdeel voor als we in de toekomst op de maan willen wonen.
James Webb-ruimtetelescoop
De James Webb Space Telescope is de opvolger van de Hubble Space Telescope. Door een aantal problemen heeft de lancering van deze telescoop heel wat tijd gekost. Oorspronkelijk was deze ruimtemissie namelijk gepland voor een lancering in 2007. De telescoop dus bijna 14 jaar te laat.
De Webb telescoop moet waarnemingen in de infrarode golflengteband vast gaan leggen. Door infrarode straling kijkt de telescoop makkelijk door gaswolken en andere vervelende object heen. Webb heeft daarnaast een hele grote spiegel met een diameter van 6,5 meter. Deze is veel groter dan die van Hubble met een diameter van 2,4 meter. Met zo’n enorme spiegel is het veel makkelijker om beelden te maken met hoge resolutie.
De ruimtemissie van Webb is om de sterrenstelsels aan de rand van het universum te bekijken. Dit kan ons meer vertellen over hoe sterren, sterrenstelsels en planeten zijn ontstaan. Het zou zomaar kunnen dat deze missie ook meer informatie geeft over hoe leven ontstaat. De Webb telescoop doet namelijk ook onderzoek naar atmosferen van planeten.
Interessante gebeurtenissen op aarde
Al deze ruimtemissies zullen gelanceerd gaan worden vanaf onze eigen aarde, en die schijnt steeds sneller te gaan draaien. Onderzoekers hebben ontdekt dat de aarde dit jaar sneller draait dan in de laatste zestig jaar! Hoe dat komt en of dit gevaarlijk is, lees je hier.