[REVIEW] iPhone 12 mini: klein formaat, groot qua prestaties
De iPhone 12 mini is zonder twijfel een van de meest interessante toestellen uit de nieuwe serie. Naast het feit dat dit model het goedkoopst is van alle vier de modellen is hij ook verreweg het kleinst. Iets waar Apple de vingers jaren niet aan wilde branden. Het resultaat? Mensen lopen tot op de dag van vandaag nog rond met de eerste generatie iPhone SE, omdat de smartphones daarna steeds groter werden. Weet Apple deze groep mensen eindelijk voldoening te geven?
Ik heb de iPhone 12 mini, na de reguliere 12 en de 12 Pro, een week gebruikt als mijn standaard telefoon. In deze review deel ik mijn bevindingen met je, kijk ik of dit qua prestaties echt een kleinere iPhone 12 is en vertel ik je exact waarom dit misschien wel mijn favoriete iPhone van dit jaar is.
iPhone 12 mini: klein zoals vanouds
Je ziet het aan de naam en je ziet het aan de marketing van Apple: de iPhone 12 mini is klein. Met een afmeting van 31.5mm x 64,2mm x 7,4mm is hij zelfs net iets kleiner dan de iPhone 6. Je weet wel: de smartphone wiens ontwerp tot en met de iPhone SE (2020) gebruikt werd. Met een gewicht van 133 gram ligt dit toestel, van de hele iPhone 12-serie, simpelweg het lekkerst in de hand. De iPhone 12 mini maakt het eindelijk weer eens mogelijk om een smartphone met één hand te bedienen en past met al het gemak van de wereld in je broekzak. Voor veel mensen is dit het meest interessante toestel. Om heel eerlijk te zijn was dit bij mij op voorhand niet het geval, maar na een week denk ik dat ik me bij deze mensen aan kan sluiten.
De iPhone 12 mini is dus kleiner dan een iPhone 6, maar beschikt wel over een groter scherm. Waar dat toestel het moet doen met een 4.7-inch beeldscherm ben je met deze variant voorzien van een 5.4-inch OLED-beeldscherm. Het formaat is kleiner dus de pixeldichtheid (476ppi) is groter. De ervaring is wat dat betreft fantastisch, want de iPhone 12 mini lijkt het beste van twee werelden te combineren. Je levert in qua formaat, maar totaal niet qua kwaliteit op dat gebied. Wat betreft de helderheid zit het met maximaal 1200nits meer dan goed en de P3 Wide Color Gambit zorgt voor een uitstekende kleurnauwkeurigheid. Verder beschikt het toestel over hetzelfde vernieuwde ontwerp als de andere smartphones uit de serie en dat leent zich uitstekend voor dit formaat. Ondanks het verschil van formaat heb je het gevoel dat je een compleet vernieuwde iPhone 4 in de hand hebt. En daar is helemaal niets mis mee.
Het enige nadeel aan het ontwerp van iPhone 12 mini is, eigenlijk net als bij de andere smartphones, de notch. Deze is anno 2020 echt nog veel te groot en dat valt bij een smartphone van dit formaat extra op. Maar verder is de iPhone 12 mini weer als vanouds.
iPhone 12 mini: klein formaat, groot qua prestaties
Gezien het feit dat de iPhone 12 mini voor veel nostalgie weet te zorgen, duikt er ook weer een oud probleem op. Volgens Apple is dit toestel qua prestaties exact hetzelfde als de iPhone 12, maar dan simpelweg een slag kleiner. Maar dat is op één gebied niet helemaal waar. Maar voor ik daar iets dieper op in ga is het misschien handig om nog eens even kort te kijken naar wat de iPhone 12 nu precies te bieden heeft.
Nieuw in de iPhone 12
De iPhone 12 is voorzien van een vernieuwd ontwerp. De ronde kanten hebben plaats gemaakt voor vlakke kanten, waardoor het toestel er veel meer premium uitziet. Waar er bij de iPhone 11 nog gekozen werd voor een LCD-scherm is het gat met het Pro-model dit jaar gedicht. Apple kiest ervoor om de iPhone 12 te voorzien van een Super Retina XDR OLED-beeldscherm. De kwaliteit ligt wat dat betreft net zo hoog als bij de 12 Pro en dat is een uitstekende ontwikkeling. Verder is de iPhone voorzien van de nieuwe A14 Bionic chip van Apple, waardoor hij opgewassen is tegen de zwaarste taken. Het maakt in deze niet uit of je een game aan het spelen bent, wilt streamen of zelfs een video wilt exporteren: het is allemaal mogelijk met deze chip. In combinatie met iOS 14 is de gebruikservaring dus uitstekend en staat de iPhone 12 je in iedere situatie bij.
De iPhone 12 is, net als zijn voorganger, voorzien van een dual-camerasysteem. Apple heeft er dit jaar voor gekozen om de hoofdcamera een wijdere lens te geven, waardoor je beschikking hebt tot een groter diafragma. Dit zorgt ervoor dat het camerasysteem beter presteert in situaties met weinig licht. Verder heeft het camerasysteem je voldoende te bieden. Foto’s zijn helder, voorzien van veel detail en de kleurnauwkeurigheid ligt hoog. Ten opzichte van de iPhone 11 of de iPhone XS is het verschil niet zo groot, maar wie een model heeft dat ouder is dan dat zal een flinke stap vooruit doen.
Op het gebied van de batterij zit het ook erg goed bij de iPhone 12. Het is geen grote verbetering ten opzichte van de iPhone 11, maar de telefoon is dat over het algemeen wel. Daarom is het best indrukwekkend dat je, ondanks een beter beeldscherm en een krachtigere chip, ongeveer op hetzelfde niveau blijft zitten. Het is dus mogelijk om anderhalve dag met een volle accu te doen, waar je zo’n 6 uur aan schermtijd mee kunt halen. Wat dat betreft kan de iPhone 12 mini nog wel veel leren van zijn grotere broer.
Waar levert dit model op in?
Zoals gezegd levert de iPhone 12 mini qua ontwerp veel nostalgie, maar het zorgt er ook voor dat er een oud probleem om de hoek komt kijken. Ik kan mij de laatste jaren niet heugen dat ik overdag het percentage van mijn accu fanatiek in de gaten moest houden. Smartphones gaan anno 2020 eerder anderhalve dag mee dan dat ze slechts een dag meegaan. Ik ben daarnaast ook geen fanatieke gebruiker die de smartphone gebruikt voor zware taken. Wat dat betreft moet ik bijvoorbeeld moeite doen om de batterij van de iPhone 12 in één dag leeg te laten lopen. Maar bij de iPhone 12 mini moet ik af en toe een beetje moeite doen om een hele dag door te komen.
Het is vrij logisch, maar de iPhone 12 mini beschikt nu eenmaal over een kleinere batterij. Je moet bij deze telefoon bepaalde keuzes maken om een volle accu het einde van de dag te laten halen. Is dat een heel groot probleem? Nee, want Apple doet softwarematig al heel erg veel om het onderste uit de kan te halen. De iPhone 12 mini beschikt gewoon over een aanzienlijk kleinere batterij. Iets waar het overgrote deel van de doelgroep waarschijnlijk al jaren mee te maken heeft. Wie een beetje zuinig doet met de smartphone en het toestel gewoon in de avond aan de lader legt, zal zonder twijfel weinig verschil merken.
Het enige verschil wat je overigens wel kan merken is het gebruik van MagSafe. De accessoire is te gebruiken op deze telefoon, maar wel met minder vermogen. Qua laden is ligt de topsnelheid bij 12W, waar dat bij de overigen modellen 15W is. MagSafe zou ik in dit stadium sowieso niet aanraden, maar voor de iPhone 12 mini al helemaal niet. Koop een 20W adapter waar je USB-C-naar-Lighting Port-kabel in kan en de telefoon is zo weer vol. Want waar een kleinere batterij ervoor zorgt dat je smartphone sneller leeg is, betekent het ook dat hij sneller vol is. Mits je dus wel de juiste lader gebruikt.
De positie van de iPhone 12 mini
Zoals ik zei was de iPhone 12 mini op voorhand niet mijn favoriet uit de nieuwe serie, maar daar is inmiddels wel verandering in gekomen. Ik ben in al die jaren vergeten hoe het is om een compacte smartphone te gebruiken die heerlijk in de hand ligt, makkelijk in mijn broekzak past en gewoon met één hand te bedienen is. Zet dit tegenover het feit dat het toestel beschikt over dezelfde specificaties als de reguliere iPhone 12 en de verminderde accuduur neem je direct voor lief.
Over het algemeen zijn fans van compacte smartphones dé doelgroep voor deze iPhone 12 mini. De mensen die al jaren vasthouden aan hun iPhone 5S of de eerste generatie SE zitten waarschijnlijk al tijden op dit toestel te wachten. Gezien de accuduur denk ik dat de iPhone 12 net iets meer te bieden heeft. Maar als je mij op dit moment in de Apple Store zet, dan zou ik zonder twijfel een iPhone 12 mini op de kop tikken. Een keuze die misschien meer mensen onverwacht zullen maken het komende jaar.