iPhone 16 (review): niet heel vernieuwend, wel heel fijn

Smartphones Jeroen Kraak 2 okt 2024
Leestijd: 5 minuten

De iPhone 16 ligt inmiddels in de schappen. Wij hebben de smartphone inmiddels een aantal weken onder handen genomen en hier zijn onze bevindingen.

Zoals elk jaar komt Apple met een nieuwe iPhone op de markt. Dit jaar is het de iPhone 16, die zowel qua uiterlijk als innerlijk veel lijkt op zijn voorganger, maar toch enkele opmerkelijke verschillen kent.

Maar moet je nu upgraden naar de iPhone 16, of kan je ‘m beter laten liggen? Wij helpen je een beslissing te nemen.

Nieuwe knoppen voor de iPhone 16

Het eerste wat opvalt wanneer je de iPhone 16 uit de doos haalt, is dat er aan de zijkant twee nieuwe knoppen zijn toegevoegd. Allereerst is er de actieknop, die eerder al op de iPhone 15 Pro te vinden was. Je kunt deze knop gebruiken om het geluid aan of uit te zetten, net zoals bij de slider die op dezelfde plek zat. Maar je kunt er ook andere functies aan toewijzen via de instellingen.

Een nieuwe toevoeging die wat meer uitleg vereist, is de Camera Control-knop. Deze maakt het gemakkelijker om de camera te bedienen, zonder dat je door allerlei menu’s hoeft te navigeren. Met deze knop kun je eenvoudig instellingen zoals zoomen of het selecteren van filters aanpassen.

iPhone 16 (review): niet heel vernieuwend, wel heel fijn
(Afbeelding: WANT/Jeroen Kraak)

Hoewel ik als linkshandige de knop af en toe per ongeluk indruk, vind ik het een handige toevoeging. Het gebruiksgemak zorgt ervoor dat ik sneller foto’s maak, en daardoor worden mijn foto’s vaak ook beter.

De camera

Over foto’s gesproken: hier zie je een ander zichtbaar verschil met de iPhone 16. De camera’s zijn nu verticaal geplaatst, wat het mogelijk maakt om spatial foto’s en video’s te maken voor de Apple Vision Pro. Ondanks deze verandering nemen de camera’s minder ruimte in beslag dan toen dit ontwerp voor het laatst werd gebruikt bij de iPhone 12.

De lenzen zijn iets groter dan die van de iPhone 15, wat zorgt voor een betere lichtinval. Dit maakt het makkelijker om goede foto’s te maken, zelfs bij weinig licht. Je kunt dit doen met de 48-megapixel hoofdcamera of de 12-megapixel ultragroothoekcamera. Nieuw is ook de toevoeging van autofocus, waardoor je nu macrofoto’s kunt maken met het standaardmodel.

De foto’s die ik met de iPhone 16 maak, zijn van hoge kwaliteit, zelfs in het donker. Toch zie ik overdag nauwelijks verschil met de iPhone 15.

Android vs iPhone: deze smartphones hebben de langste batterijduur
(Afbeelding: WANT/Jeroen Kraak)

Ook video’s zijn van uitstekende kwaliteit, maar net als bij de foto’s merk ik weinig verschil met het vorige model. Wel is er een nieuwe audiomix-functie, waarmee je het geluid van een video eenvoudig kunt aanpassen. Dit maakt het makkelijker om stemmen beter hoorbaar te maken en ongewenste achtergrondgeluiden te verminderen.

Hardware

Onder de motorkap is er wel degelijk iets veranderd. De belangrijkste vernieuwing is de A18-chip, die een flinke stap vooruit is ten opzichte van de A16-chip in de iPhone 15. De prestaties van de A18 liggen zelfs dicht bij die van de A18 Pro, die in de Pro-modellen zit.

De iPhone 16 is hierdoor zeer snel en efficiënt, wat handig is voor het gebruik van Apple Intelligence, de AI-functionaliteit van Apple. Maar hier zit meteen het probleem: Apple Intelligence is voorlopig nog niet beschikbaar in de Europese Unie en het kan nog tot twee jaar duren voordat we het hier kunnen gebruiken.

Hoewel de snellere chip het spelen van grote games op de iPhone 16 mogelijk maakt, zal de gemiddelde gebruiker niet meteen merken dat de telefoon veel sneller is dan de iPhone 15. Dit verschil valt vooral op bij gebruikers van oudere iPhone-modellen.

Je iPhone 16 kan zichzelf uitschakelen, maar hulp is onderweg
(Afbeelding: WANT/Jeroen Kraak)

Scherm van de iPhone 16

Apple staat bekend om de hoge kwaliteit van zijn schermen, en dat is bij de iPhone 16 niet anders. Series en films kijken op deze telefoon is dan ook een plezier, zelfs op het kleinere scherm.

Toch is er één groot nadeel: de verversingssnelheid. Apple blijft bij de iPhone 16 vasthouden aan 60 Hz, waarschijnlijk om een onderscheid te maken met de Pro-modellen. Dit is echter opmerkelijk, want zelfs goedkopere Android-telefoons bieden inmiddels hogere snelheden van 100 Hz of meer. Voor een toestel in deze prijsklasse is dat eigenlijk niet meer van deze tijd.

Batterij

Hoewel Apple niet precies aangeeft hoe groot de batterij van de iPhone 16 is, zou deze twee uur langer meegaan dan die van de iPhone 15. In de praktijk merk ik inderdaad dat de batterij beter presteert, en de meeste gebruikers zullen met gemak een dag doorkomen.

Een deel van dit verschil kan ook te maken hebben met de conditie van de batterij. De batterij van mijn iPhone 15 is na één jaar al acht procent achteruitgegaan, wat de prestaties negatief beïnvloedt. Hopelijk houdt de batterij van de iPhone 16 het langer vol.

Je iPhone 16 kan zichzelf uitschakelen, maar hulp is onderweg
(Afbeelding: WANT/Jeroen Kraak)

Toch mag Apple ook wel wat aandacht besteden aan de oplaadsnelheid van de iPhone 16. Terwijl het zo’n 30 minuten duurt om van 0 naar 50 procent op te laden, kunnen Android-concurrenten al veel hogere snelheden aanbieden.

Prijs

Hoewel de iPhone 16 op een aantal punten is verbeterd, is de prijs gelijk gebleven. Het instapmodel met 128 GB kost, net als de iPhone 15, 969 euro.

Een bijkomend voordeel is dat de iPhone 16 gemakkelijker te repareren is dan zijn voorganger. Dit betekent dat je minder kwijt bent als je bijvoorbeeld de batterij wilt laten vervangen, wat handig is als de batterijconditie snel achteruitgaat.

Conclusie: iPhone 16 kopen of laten liggen?

De iPhone 16 biedt weinig grote verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, maar dat is niet per se een probleem, want de iPhone 15 was al een uitstekend toestel. Het is dan ook fijn dat Apple de prijs niet heeft verhoogd. Toch mist de iPhone 16 een belangrijke reden om te upgraden: Apple Intelligence, dat nog niet beschikbaar is in Europa.

Heb je een iPhone 15 of 14? Dan is het waarschijnlijk niet nodig om naar de iPhone 16 over te stappen, tenzij je enthousiast bent over de nieuwe knoppen. Voor Apple Intelligence hoef je de upgrade nog niet te overwegen, want die functie laat nog even op zich wachten. Tegen die tijd zijn er waarschijnlijk weer nieuwe modellen, hopelijk mét een verversingssnelheid van 100 Hz of meer.

iOS 18 vanaf nu beschikbaar op je iPhone en dit is er allemaal nieuw

iPhone 16

Apple

8 Score

Pluspunten

  • Razendsnel
  • Weinig verschil met de 16 Pro
  • Uitstekende camera
  • Prachtige kleuren op het scherm
  • Camera Control en Actieknop

Minpunten

  • Geen Apple Intelligence
  • 60 Hz scherm kan echt niet meer

De iPhone 16 is niet heel vernieuwend, maar dat geeft niet want de vorige modellen waren al toptoestellen. Dat is ook tegelijkertijd de reden dat je niet per se hoeft te upgraden, want de belangrijkste feature voor dit toestel mist: Apple Intelligence.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen