iPhone 4S: dit vindt OMT ervan
De iPhone 4S werd lauw ontvangen na de aankondiging op Tim Cook’s eerste keynote op 4 oktober jongstleden. Was dit nu de nieuwe iPhone? Waar is de iPhone 5? Waarom geen nieuwe looks? Was een inwendig aangepaste iPhone 4 nu de killer-phone waarop de wereld wachtte?
OMT is in het bezit van de iPhone 3GS, de iPhone 4 én de iPhone 4S. Hoog tijd dus om de technische verschillen en onze praktische ervaringen op een rij te zetten om te bepalen of Apple op de goede weg is.
We zoomen hierbij in op de apparaat-specifieke vernieuwingen. iOS 5 functies komen niet aan de orde, omdat die op al onze toestellen werken.
Ingewanden
Kijken we naar de iPhone 4S, dan zien we nog steeds hetzelfde 3.5 inch scherm dat al sinds de eerste iPhone in de telefoon zit. De grote concurrent Google heeft met nieuwste model Nexus een 4.65 inch scherm en menigeen had gehoopt dat de iPhone 4S ook een groter scherm zou hebben. Niets is minder waar, Apple herhaalt met deze opvolger de truc die het eerder uithaalde met de 3G en 3GS; zelfde uiterlijk, andere ingewanden. De hoesjesmakers zaten fout dit jaar.
Waar de iPhone 4S ook niet afwijkt van haar voorganger is wat betreft werkgeheugen; 512MB is volgens Apple nog steeds genoeg om alle taken snel uit te voeren. Ook voor Siri, de intelligente personal assistant, blijkt 512MB genoeg. Eerdere speculaties dat Siri 1GB geheugen zou vereisen blijken ongegrond.
De iPhone 4S bevat de nieuwe A5 processor die ook in de iPad 2 zit. De chip is gebaseerd op de dual-core ARM Cortex-A9 en hoewel hij eigenlijk een snelheid heeft van 1Ghz heeft Apple hem om batterij te sparen afgeknepen tot 800Mhz. In het gebruik is de 4S duidelijk snappier ten opzichte van de iPhone 4. Apps reageren directer en je hoeft minder vaak te wachten. Vooral bij de veelgebruikte Appie-app zul je verschil merken: de app lijkt wel ontworpen voor de performance van de 4S.
De batterij heeft ook al geen revolutie doorgemaakt. Volgens Apple is de standby tijd iets achteruit gegaan, maar staat daar tegenover dat je weer langer kunt bellen. Uit verschillende reviews blijkt echter dat de batterij per saldo zelfs iets achteruit is gegaan. Volgens iLounge scoort de iPhone 4S slechter op de volgende gebieden: geluid en video afspelen, video-opnames maken en verbinding maken met het 3G netwerk. Bellen en videobellen via Facetime zouden de iPhone 4S weer beter afgaan.
Maar is er dan niets anders aan het uiterlijk van de iPhone 4S? Jazeker! Apple heeft van haar fouten geleerd en heeft het antennesysteem grondig aangepakt. Aan de buitenkant zien we hier de sporen van. De beruchte lijntjes die de verschillende antennes van elkaar scheiden zijn aangepast. Aan iedere zijkant vinden we nu twee lijntjes. Er wordt gewerkt met twee antennes, waarbij de telefoon steeds de antenne gebruikt met het beste signaal. De beruchte death grip die de basis vormde voor Antenna-gate is nu niet meer mogelijk. Daarnaast kunnen de antennes ook tegelijkertijd gebruikt worden, wat tot hogere datasnelheden kan leiden. Wij merken vooral dat de iPhone 4S sneller contact maakt met het netwerk. Erg handig als je regelmatig met Fyra tunnel in en tunnel uit rijdt.
Er is geen aparte CDMA-versie meer van de iPhone. In plaats hiervan werkt dit toestel nu op alle netwerken. Voor Amerikaanse Verizon-klanten betekent dit dat ze met een prepaid GSM-sim met hun eigen toestel overal kunnen bellen. Voor ons Nederlanders betekent het helaas niet dat we nu ook kunnen roamen op het CDMA-netwerk van Verizon in de Verenigde Staten. De term ‘world phone’ is voor ons dus geen extra verkoopargument.
Tot slot nog een opmerking over het kompas. Bij onze tests bleek dat Apple het richtingsgevoel van de iPhone 4S heeft verbeterd ten opzicht van de iPhone 4. Google Maps leidde ons direct in de goede richting terwijl de iPhone 4 nogal eens in de war was en graag gekalibreerd wilde worden door jezelf voor gek te zetten met achtjes draaien. Kortom, een welkome verbetering.
Camera
De iPhone 4S is de eerste smartphone met een video-camera met optische stabilisatie. Apple heeft daarvoor niet een nieuw component hoeven toevoegen, maar gebruikt de gyroscoop die al in de iPhone zat. De oplossing is simpel, het effect is verbluffend. Daar waar de iPhone 4 zonder geïmproviseerd statief snel schokkerige opnames opleverde, kun je met de 4S mooie stabiele opnames maken die van statief lijken te komen. Daarbij komt ook dat nieuwe lenzen en een grotere sensor ervoor zorgen dat de iPhone 4S 1080p met 30 frames per seconde kan opnemen, waar de iPhone 4 genoegen moest nemen met 720p en de iPhone 3GS met 480p.
iPhoneclub heeft voor hun iPhone 4S review een mooie splitscreen video gemaakt waarin je goed de verschillen kunt zien tussen de iPhone 4 en de iPhone 4S.
[jwplayer mediaid=”29813″]
Ook maakt de iPhone 4S beduidend betere foto’s dan de iPhone 4. Gezichtsherkenning zorgt voor een betere focus en belichting, de snellere A5 processor zorgt ervoor dat je bijna non-stop foto’s achter elkaar kan maken en het nieuwe lenzenstelsel met een extra lens zorgt voor een veel betere lichtsterkte en een beter contrast. De sensor van de camera ging van 5 naar 8 megapixel. Met deze nieuwe hardware maakt de iPhone 4S het leven nog moeilijker voor de fabrikanten van compactcamera’s en met de optische stabilisatie doet de iPhone zelfs een moedige poging om dSLR-fabrikanten het leven zuur te maken.
Siri
Siri is de killer feature van de iPhone 4S. Het is een persoonlijke assistent zoals Apple dat 24 jaar geleden al voor zich zag met de Knowledge Navigator. Een assistent die je in normale taal kunt aanspreken en die met je mee denkt. Dat is precies wat Siri is. Waar je je bij andere spraakgestuurde applicaties moet houden aan speciale commando’s, is Siri in staat je te begrijpen.
Siri heeft toegang tot bijna alle data op je iPhone: adressen, muziek, agenda mail, sms’jes, etc. Daarnaast kan Siri putten uit de databases van Yelp (restaurants) en Wolfram Alpha. Zo kun je vragen of je morgen een paraplu moet meenemen. Siri snapt dan dat je wilt weten wat voor weer het morgen wordt. Maar naast het opvragen van gegevens kan Siri ook nadenken. Vraag je hem een vergadering te plannen, dan kan het zomaar zijn dat Siri opmerkt dat je op dat moment al een afspraak hebt staan. “Plan hem een uur later” is dan voor Siri genoeg om de afspraak een uurtje later in te plannen. Siri beschikt daarnaast ook over een lerend vermogen. Hoe vaker je hem gebruikt, hoe beter hij je begrijpt. Al snel snapt hij wie je bedoelt met “Mam” en “Thuis” weet hij ook al snel te vinden.
De kracht van Siri begint natuurlijk met het begrijpen van wat je zegt; de mogelijkheid om je uitgesproken woorden om te zetten in tekst. Hiervoor maakt Siri gebruik van Nuance, een speech to text programma dat al langer bestaat. Deze techniek zorgt ervoor dat je op je iPhone 4S overal met je stem teksten kunt dicteren. Of het nou een sms’je is, een mailtje of een zoekopdracht in Google. Overal waar het toetsenbord verschijnt, vind je ook een dictatieknopje.
Op dit moment is Siri nog in bèta en werkt het alleen in het Engels, Frans en Duits. Apple heeft al wel beloofd dat begin 2012 ook andere talen zullen worden ondersteund. We hebben Siri anderhalve week getest door Engels te praten en zelfs dan blijkt de kracht van Siri. Simpele taken uitvoeren kan op een iPhone veel tijd kosten. Een reminder instellen voor als je arriveert op je werk kost maar liefst 2 swipes, 13 kliks en het invoeren van een tekst. Met Siri volsta je door te zeggen: “Remind me to call dad when I arrive at work”. Klaar. Het dicteren van mailtjes is ook een timesaver, ware het niet dat je moeder toch liever iets van zoonlief hoort in de Nederlandse taal.
OMT en Greg Shapiro van Boom Chicago hebben Siri al eerder aan een test onderworpen:
[jwplayer mediaid=”29830″]
Conclusie
De iPhone 4S is net een iPhone 4, maar dan anders. De snellere processor en de betere camera voegen wel degelijk iets toe. Het werkt allemaal net wat vlotter en de compactcamera kan definitief thuisblijven. Zodra Siri ook de Nederlandse taal machtig is wordt het nog leuker. Tot die tijd is Siri vooral een speeltje om vrienden mee te impressen maar geen argument om het toestel te kopen.
Maar wat als je nu al een iPhone 4 hebt die nog prima werkt? Zijn de nieuwe ingewanden van de iPhone 4S dan de dure upgrade waard? Het antwoord is, tenzij je een enorme gadget-freak bent die altijd het nieuwste van het nieuwste moet hebben, ‘nee’. De meeste nieuwe features zitten in het nieuwe iOS 5 en dat werkt ook prima op de iPhone 4 en zelfs op de langzamere iPhone 3GS.
Wanneer je overstapt van een iPhone 3G of 3GS naar een iPhone 4S, dan weet je niet wat je meemaakt. Het retina-scherm, de soepele en vlotte werking van de A5 processor, de veel betere camera en het strakkere ontwerp. Alles is beter op een iPhone 4S. De enige uitzonderingen zijn de 5 gram extra gewicht in je broekzak, de pasvorm zonder afgeronde hoekjes en de kwetsbaarheid van het glas.
Een van de onverwachte genoegens die we zelf ondervonden met de iPhone 4S is dat we met de 64GB aan opslag niet meer hoeven te selecteren in onze muziekcollectie. Alles past erop. Het gevoel bracht herinneringen terug van 10 jaar geleden. Ook toen paste al onze songs (800 maar liefst) op één apparaat, de eerste iPod.
Apple heeft met de iPhone 4S iets heel slims gedaan. iPhone 3G en 3GS bezitters zullen de 4S willen hebben, omdat de verschillen met hun huidige iPhone gigantisch zijn en iPhone 4 bezitters hebben niet gevoel de boot te missen. Zij kunnen zich gratis een extra jaar cool voelen, omdat niemand ziet dat ze niet het laatste model iPhone bezitten. Met 4 miljoen verkochte exemplaren in de eerste paar dagen lijkt het erop dat Apple op het goede spoor zit.
Heb je besloten dat je toe bent aan een nieuwe iPhone 4S? Bestudeer dan onze telco-vergelijking voor de beste provider in jouw specifieke situatie!