iPhone vs Android: wat is nu het grote verschil en wat moet jij hebben?
Nu nieuwe softwaretechnieken als paddenstoelen uit de lucht schieten, is de vraag of je een iPhone of Android smartphone moet kiezen belangrijker dan ooit. De besturingssystemen verschillen sterk van elkaar. Welke het beste voor je is, ligt helemaal aan wat jij belangrijk vindt.
Het is al lang niet meer zo dat de iPhone een onbetaalbare smartphone is. Met de jaren zijn modellen afgeprijsd en zijn de goedkoopste modellen redelijk betaalbaar. Android smartphones worden juist duurder. Voor de vlaggenschepen van Samsung en Google betaal je tegenwoordig een stuk meer centen dan vroeger. Naast de verschillen in prijs zijn er nog een paar andere opvallende tegenstellingen tussen iOS en Android.
Is een iPhone duurder dan een Android-smartphone?
iPhones zijn wel een stuk betaalbaarder dan voorheen, maar de Android smartphone blijft ondanks de prijsstijging toch echt de voordeligere optie. Een smartphone met Android kun je namelijk al kopen met een budget van ongeveer 90 euro. Dit zijn meestal toestellen van goedkopere fabrikanten zoals Xiaomi, Realme of Nokia. Apple komt pas kijken als je een budget van 469 euro hebt bereikt. Met dit bedrag kun je de iPhone SE aanschaffen. Een klein telefoontje, maar goed genoeg om mee te bellen of appen.
Houd je daarentegen van gamen of streamen, dan heb je toch echt een beter model nodig. De krachtige iPhone XR is een goede keuze. De XR is een prima smartphone met een batterij die lang meegaat. Je hebt hem voor ongeveer 524 euro. Androids beste smartphone in deze prijsklasse is Google’s Pixel 2. Deze smartphone heeft een van de beste betaalbare camera’s en ondersteunt snelladen. De telefoon is met zijn 328 euro iets goedkoper dan de iPhone.
Wil je meer uitgeven, dan kom je al snel bij de de vlaggenschepen van vorig jaar terecht. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor de iPhone 12 van 823 euro of de Samsung Galaxy S21 voor 559 euro. Op dit niveau vind je de betere functies en camera’s. Dat mag ook wel, want je betaalt er flink wat geld voor.
Het app-aanbod
Gekeken naar de statistieken biedt de PlayStore voor Android meer aanbod dan de App Store van iPhone. Er waren eind 2021 namelijk ongeveer 2,87 miljoen apps verkrijgbaar op de PlayStore, tegenover 1,96 miljoen in de App Store. Wie hier een vergrootglas onder legt ontdekt echter dat de App Store veel meer games van goede kwaliteit aanbiedt. Hier zijn een paar redenen voor.
Zo is het een stuk makkelijker voor ontwikkelaars om apps aan te bieden in de PlayStore. Hierdoor krijgen slecht werkende applicaties al snel een plek in de virtuele winkel van Google. Dit gaat een stuk moeilijker in de App Store voor een iPhone. Daarnaast is de totale omzet van de App Store groter, waardoor Apple meer kan investeren in games van hoge kwaliteit. Ook zijn iPhone-gebruikers eerder bereid om voor games te betalen.
Software: kijkt de iPhone af bij Android?
Bijna elke Android-smartphone heeft een andere interface dan zijn voorganger, zodat de smartphones niet te veel op elkaar gaan lijken. Sommige van deze interfaces komen met nieuwe handige features, maar ze zijn allemaal gebaseerd op de basis-versie van Android. De meeste Android-telefoons maken op dit moment gebruik van Android 11-software. In de basis is het gebruik dus op alle smartphones hetzelfde, met een paar kleine aanpassingen.
De recente veranderingen bij iPhones zijn veel drastischer. iOS 14 bracht bijvoorbeeld voor het eerst widgets naar iPhones. Deze zitten al sinds het eerste model in Android. Daarnaast kun je sinds kort bij Apple-smartphones je apps rangschikken in mappen. Iets wat ook al wordt gebruikt bij Android-apparaten.
De kwaliteit van beide softwaresystemen is redelijk hetzelfde. Beide interfaces hebben fijne en slechte elementen, maar zijn over het algemeen goed te gebruiken.
Updates
Zowel Android als Apple komen regelmatig met updates om het gebruik van je smartphone te verbeteren. Toch staat het als een paal boven water dat de iPhone ver vooruitloopt met het uitvoeren van updates. iPhones krijgen regelmatig systeemupdates voor een betere privacy, beveiliging en userinterface.
Android-smartphones zijn hierin een stuk langzamer. Google maakt bijvoorbeeld maar een keer per jaar een grote systeemupdate. Hierdoor voelen Android-smartphones al redelijk snel na aankoop gedateerd aan. Smartphones van Apple gaan juist een stuk langer mee.