Apple breekt eindelijk stilte: moet jij je iPhone in rijst leggen bij waterschade?
Je iPhone in de rijst leggen nadat hij in het water is gevallen biedt voor veel mensen al jarenlang de ideale oplossing tegen waterschade. Volgens Apple is het een bijzonder slechte oplossing.
Laat je iPhone in het water vallen en de eerste reactie die mensen je waarschijnlijk geven is “leg hem even in de rijst”. Dat is niet gek, want de tactiek heeft al jaren bewezen te werken. Toch zijn er in de loop van de tijd steeds meer onderzoekers geweest die de methode in twijfel trokken. Dus waar deed je goed aan?
Het duurde even, maar Apple heeft eindelijk antwoord gegeven op dat veelgestelde vraagstuk. Dus voor eens en voor altijd: moet jij je iPhone in de rijst leggen als hij waterschade heeft?
iPhone in de rijst: doen of niet?
De iPhone is vandaag de dag uitstekend bestand tegen waterschade, maar het kan soms echt uit de hand lopen. Wat dat betreft kan het zo zijn dat mensen nog steeds hun Apple-smartphone in een bak met rijst willen leggen. Gewoon om hem snel te drogen.
Gezien de reputatie van de methode geen gek idee, want in de afgelopen paar jaar heeft een bak met rijst al meerdere telefoons weten te redden. Of althans, heel veel mensen het idee gegeven dat dit het geval is. Onderzoekers trekken het in twijfel en nu keurt ook Apple de methode af.
In een nieuw ondersteuningsdocument over waterschade en de iPhone staat letterlijk: “Leg de iPhone niet in een zak met rijst. Kleine stukjes rijst kunnen de iPhone beschadigen als je dat wel doet.”
Hiermee geeft het dus definitief een klap op de eeuwenoude vraag of het berijsten (en nee, dat is geen woord) van een iPhone een goed idee is.
Wat je volgens Apple wel moet doen
Goed, je iPhone in de rijst leggen is dus een slecht idee. Wat je dan wel moet doen? Apple zet de stappen voor je op een rij:
- Tik de iPhone voorzichtig tegen je hand met de connector naar beneden gericht om overtollige vloeistof te verwijderen. Laat de iPhone achter in een droge ruimte met enige luchtstroom.
- Laat de iPhone ten minste 30 minuten drogen voor je deze probeert op te laden met een Lightning- of USB-C-kabel of op een accessoire probeert aan te sluiten.
- Als je de waarschuwing opnieuw ziet, zit er nog steeds vloeistof in de connector of onder de pinnen van de kabel. Laat de iPhone tot een dag lang achter in een droge ruimte met enige luchtstroom. Je kunt gedurende deze tijd opnieuw proberen om een accessoire op te laden of aan te sluiten. Het kan tot 24 uur duren voordat de iPhone helemaal droog is.
- Als je telefoon helemaal droog is maar nog steeds niet oplaadt, koppel je de kabel los van de adapter, haal je de adapter (indien mogelijk) uit het stopcontact en sluit je deze vervolgens opnieuw aan.
Ja, als je dan dus met rijst aan het hannesen bent, is het ook wel goed om te weten dat je bepaalde andere dingen ook niet moet doen.
Het drogen van een iPhone met een warmtebron of perslucht is daar bijvoorbeeld een van, maar ook wattenstaafjes en papieren doekjes moet je ver bij de poort aan de onderkant vandaan houden.
Samsung is mogelijk de reden dat jij die opvouwbare iPhone voorlopig nog niet krijgt