België gaat flink aantal IPTV-platformen blokkeren
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fphoto-1586081467622-7acbbc73da3f.jpg)
Verschillende Belgische providers moeten 130 illegale streamingwebsites en vijf illegale IPTV-platformen blokkeren. Dat heeft de rechter aldaar besloten.
In sport gaat flink wat geld om. Dan hebben we het niet alleen over salarissen, maar vooral over de uitzendrechten. Mediabedrijven betalen daar miljoenen voor en rekenen die kosten weer door aan de klant. Als je bijvoorbeeld live voetbalwedstrijden wil kijken, zal je daarvoor een abonnement moeten afsluiten. IPTV-aanbieders proberen daar een graantje van mee te pillen.
Dat kost natuurlijk wel geld en dus proberen mensen zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Zij zoeken illegale streams en IPTV-aanbieders om zo alsnog gratis te kunnen kijken. Van de Belgische rechter moeten internetproviders daar nu actie op ondernemen. Zij moeten illegale diensten blokkeren.
België pakt IPTV-aanbieders aan
Als de Belgische internetproviders de illegale websites en IPTV-aanbieders niet aanpakken, moeten ze een boete betalen van 100.000 euro per dag. Maar het blijft niet alleen bij de providers. Ook DNS-aanbieders moeten actie ondernemen. Dit zijn platformen zoals Google en Cloudflare die IP-adressen omzetten tot websitenamen.
Maar dit is een zogenaamde dynamische blokkade. Naast de originele websites en IPTV-aanbieders moeten ook de mirrorsites worden gedetecteerd en geblokkeerd. Dit zijn sites die dus dezelfde links weergeven als de originele websites. De Belgische providers zullen de blokkades zelf moeten betalen.
Sportrechten beschermen
De rechtszaak werd gestart door DAZN. Dit is een online platform voor sport dat in zeer veel landen beschikbaar is. Dit platform bezit verschillende sportrechten en wil inkomsten daaruit beschermen. Volgens het platform gebruikt een derde van de 16- tot 24-jarigen een illegale website of IPTV om sport te streamen. Dit zou kunnen leiden tot een schade van meer dan 200 miljoen euro per jaar.
Volgens DAZN zorgen de illegale streams en IPTV-aanbieders zelfs bijna voor een crisis in de sportrechtenindustrie. Het platform is dan ook zeer blij met de uitspraak van de rechter.
De uitspraak heeft geen gevolgen voor Nederland, maar het laat wel zien dat steeds meer landen de jacht openen op illegale aanbieders. Iets wat hier overigens ook gebeurt, maar dan vaak door Stichting BREIN. Dit is een stichting die is opgericht door belanghebbenden van verschillende sport-, muziek- en filmrechten.
Het laatste nieuws over IPTV
- Hierop moet je letten als je aan IPTV begint
- Hoe de UEFA illegale IPTV wil aanpakken
- Is IPTV legaal in Nederland of zijn er hoge boetes?
- Zo kan IPTV je reguliere kabel-tv vervangen
- Hoe overheden illegale IPTV met nieuwe techniek willen stoppen
- Waarom IPTV gevaarlijker wordt om te gebruiken