Waarom IPTV gevaarlijker wordt om te gebruiken

Smart Home Sam Dille Gisteren
Leestijd: 4 minuten

Dankzij IPTV kijken we televisie in de beste kwaliteit. Maar in de verkeerde handen, is het een gevaarlijke troef.

Illegale IPTV wordt de laatste jaren steeds populairder, maar het gebruik ervan brengt verschillende risico’s met zich mee. Waar legale IPTV-diensten via betrouwbare providers zoals Ziggo en KPN werken, gebruiken illegale aanbieders privéservers om tv-signalen te streamen zonder de juiste licenties.

Hoewel het misschien aantrekkelijk lijkt door de lage kosten en het brede aanbod, zorgt het voor serieuze problemen op het gebied van criminaliteit, economie en handhaving. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van illegale IPTV.

Hoe werkt illegale IPTV?

Voordat we je uitleggen waarom IPTV gevaarlijk kan zijn, eerst even kort wat IPTV eigenlijk is. Het staat voor Internet Protocol Television, oftewel televisie via het internet in plaats van via kabel of satelliet.

Legale IPTV-diensten worden aangeboden door providers zoals Ziggo of KPN, die de rechten hebben om tv-zenders en andere content te streamen. Illegale IPTV werkt op dezelfde manier, maar het verschil is dat de aanbieder geen rechten heeft om die content aan te bieden.

Hoe hoog is de boete voor IPTV en is er een legaal alternatief?
(Afbeelding: Pexels)

Vaak worden tv-signalen illegaal doorgestuurd via privéservers die in handen zijn van criminelen. Gebruikers betalen meestal een klein bedrag voor een abonnement en krijgen toegang tot duizenden zenders, films en series, zonder de kosten van een legaal abonnement of de benodigde licenties.

De toegang tot deze illegale streams gebeurt vaak via een settopbox, een app op een Smart TV of zelfs een mobiele app. Het lijkt makkelijk en goedkoop, maar het is natuurlijk niet legaal en zorgt ervoor dat legale aanbieders en makers van content inkomsten mislopen.

De risico’s van illegaal IPTV-gebruik

Illegaal IPTV-gebruik brengt best wat gevaren met zich mee. Zowel voor jou als gebruiker als voor de maatschappij in het algemeen. Ten eerste werken de aanbieders van illegaal IPTV vaak samen met criminele netwerken. Dat betekent dat het geld dat je betaalt voor je abonnement uiteindelijk in verkeerde handen kan komen en kan bijdragen aan bijvoorbeeld cybercriminaliteit of witwassen.

Illegaal IPTV schaadt ook de legale media-industrie. Zenders, streamingdiensten en contentmakers missen inkomsten door piraterij. Het gevolg hiervan is dat er minder geld is voor nieuwe content en zelfs banen verloren kunnen gaan. Ook de overheid mist belastinginkomsten, omdat er minder geld binnenkomt bij de legale aanbieders.

Voor jou als gebruiker is er ook een risico. Hoewel het gebruik van illegaal IPTV in Nederland nu nog niet veel juridische gevolgen heeft, is het wel strafbaar. In landen zoals Griekenland zijn gebruikers al het haasje, en het is waarschijnlijk dat er ook in Nederland strengere regels komen. De kans dat je als illegale gebruiker in de problemen komt is nu klein, maar als de regering de wet aanscherpt, kunnen de gevolgen behoorlijk groot zijn.

Vijf maanden gevangenisstraf

In Nederland onderneemt de regering dus nog niet echt actie tegen mensen die illegaal IPTV gebruiken. Dat terwijl andere Europese landen al wel stappen hebben gezet. In landen zoals Duitsland, Italië, Frankrijk en Spanje werden gebruikers van illegale IPTV al eerder aangepakt via de wet.

Recent werd er zelfs voor het eerst een gebruiker van illegale IPTV in Griekenland veroordeeld. Deze persoon kreeg vijf maanden gevangenisstraf voor het illegaal gebruiken van IPTV-diensten. Griekse media noemen het vonnis historisch en heel belangrijk in de strijd tegen tv-piraterij.

Er is echter wat verwarring over de identiteit van de veroordeelde. De media delen namelijk geen persoonlijke gegevens. Daardoor denken sommige mensen dat dit meer een publiciteitsstunt is dan een serieuze juridische stap. Sommigen zien het als een manier om gebruikers van illegale IPTV bang te maken.

Is IPTV legaal in Nederland of zijn er hoge boetes?
Lekker televisie kijken. (Afbeelding: Netflix)

Tv-piraterij is in Griekenland inmiddels een groot probleem geworden en zorgt voor flinke handhavingsproblemen. Het heeft ook economische gevolgen voor de Griekse overheid, omdat belastinginkomsten uit de legale omzetten van aanbieders en streamingdiensten afnemen, werkgelegenheid onder druk staat en het geld in het criminele circuit terechtkomt.

Wat gaat Nederland doen?

In Nederland ligt de focus nu nog vooral op het opsporen van illegale servers en verkopers van IPTV-abonnementen. Maar het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat ook gebruikers van illegale IPTV-diensten aangepakt gaan worden.

Het blijft echter een lastig verhaal. De privacy van de Nederlandse burgers wordt namelijk als heel belangrijk gezien. En dat maakt het moeilijker om gebruikers te vervolgen. Toch blijft de vraag hoe lang de huidige situatie nog vol te houden is. Al helemaal nu legale aanbieders en streamingdiensten steeds harder pleiten voor strengere maatregelen tegen illegale IPTV.

Zo kan IPTV je reguliere kabel-tv vervangen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen

Relevante artikelen