Jubileum Yuri Gagarin in ruimte gevierd met nieuwe lancering door Russen
Het is 60 jaar geleden dat Yuri Gagarin de wereld verliet voor de sterren. Hij was daarmee de eerste man in de ruimte. Voor Rusland een reden om dit te vieren.
12 april 1961 was een grote stap voor de mensheid. Nadat eerder al een hond de ruimte in werd gestuurd, was het nu de beurt aan de mens. Kosmonaut Yuri Gagarin ging tijdens Vostok 1 als eerste een baan rond de aarde. In totaal duurde zijn vlucht 1 uur en 48 minuten en gaf hij de Verenigde Staten het nakijken.
60 jaar na Yuri Gagarin
We zijn nu 60 jaar verder, maar desondanks is ruimtereizen nog steeds niet normaal. Als mensen zijn we nog steeds verder dan onze maan gekomen, hoewel er plannen zijn om naar Mars te gaan. We houden het tot nu toe vooral bij vluchten van en naar het internationale ruimtestation ISS.
Ook vandaag is het weer zover. Om dat zestigjarig jubileum te vieren is de Soyuz MS-18 raket voor deze vlucht in de ruimte vernoemd naar Yuri Gagarin. Aan boord zijn kosmonauten Oleg Novitskiy en Pyotr Dubrov. Zij worden vergezeld door de NASA-astronaut Mark Vande Hei. In totaal duurt de vlucht voordat hij aangekoppeld is aan het ISS.
Reizen in de ruimte
De kosmonauten vinden het bijzonder dat ze 60 jaar na Yuri Gagarin de ruimte in mogen. “Het is een grote eer om de verjaardag te vieren van de eerste vlucht in de ruimte,” zegt Novitskiy.
“Natuurlijk waren we in het begin van de ruimtevaart met elkaar aan het concurreren. Dat is juist het succes geworden van bemande ruimtevluchten. Maar toen de tijd passeerde zijn we erachter gekomen dat we door samenwerken nog veel meer konden bereiken. Ik hoop dat dit verder gaat in de toekomst,” vertelt Vande Hei.
Voor Vande Hei en de Amerikanen is deze Soyuz-missie ook een bijzondere. Het is de laatste vlucht waarbij een Amerikaan meegaat met de Russen de ruimte in. De deal tussen NASA en het Russische Roscosmos houdt ermee op. De Amerikanen kunnen tegenwoordig vliegen met de raketten van SpaceX. Na de ongelukken met de Space Shuttle besloot de Verenigde Staten alleen nog maar mensen de ruimte in te sturen met de oude maar betrouwbare Soyuz-raketten.
Wellicht gaat de samenwerking in de toekomst toch verder, maar dan gaan de Russen waarschijnlijk mee met de Amerikaanse ruimtevoertuigen de ruimte in, maar daar is nu nog niets over bekend.
Inmiddels is de Soyuz aangekomen bij het ISS. Dat brengt het totaalaantal mensen in het ruimtestation nu op 10. De drie nieuwelingen blijven minimaal in de ruimte tot oktober. In totaal zullen ze helpen om minimaal 260 experimenten uit te voeren.