Juichen tijdens het WK: vijf manieren waarop dat kerngezond kan zijn
Voor Duitsland, België en Spanje is er weinig meer te juichen tijdens het WK. Voor ons is dat echter anders. Maar goed ook, want het kan potverdikkie gezond voor je zijn. WANT-redacteur Jeroen Kraak vertelt je hoe.
We zijn inmiddels aangekomen bij de kwartfinales tijdens het WK. Het mooie is dat Nederland nog volop in de strijd is. Vrijdag mag ons team het opnemen tegen Messi en co. Argentinië is dan de tegenstander. Het is hopen dat er iets te juichen valt, want dat is gezond. Zo blijkt.
Dit is waarom juichen tijdens het WK goed voor je is
Er zijn namelijk verschillende redenen waarom juichen zeer gezond voor je is. We zetten er vijf voor je op een rij.
#1 Heel goed tegen stress
Juichen is fantastisch om te doen. Je doet dat omdat je blij bent en dat heeft een reden. De wedstrijd verloopt goed, het geeft je fijn gevoel én het is gezond. Het mooie daarvan is dat je al het andere om je heen vergeet. Je bent namelijk alleen maar op de wedstrijd gefocust.
“Sport is een viering van het leven, en je bent helemaal in het heden. Weg van de spijt van het verleden of de angsten van de toekomst”, vertelt neuropsycholoog Eric Zillmer aan Popsci.com. Sport is volgens hem een katalysator voor alles wat we in ons leven proberen te vinden.
#2 Gezond en het verhogen van je levensverwachting
Is juichen gezond voor je? Jazeker! Sterker nog, je kunt er zelfs je levensverwachting mee verhogen. Dat betekent niet dat je ongegeneerd bier kunt tanken als je het WK op de bank kijkt. Het ligt natuurlijk wel aan de manier waarop je aan het juichen bent.
Juichen doe je vaak niet alleen, maar met andere mensen. Je kijkt een wedstrijd met familie of vrienden. Samen zijn verbroedert en het geeft het gevoel dat je een echte gemeenschap vormt. Het verbetert dus relaties.
Dat zorgt voor minder depressieve gevoelens en dat voorkomt weer stress. Juist sociale steun zorgt ervoor dat er een verminderd risico is op vroegtijdig overlijden.
#3 Je voelt je minder eenzaam
Dat samen juichen heeft nog een ander voordeel. Het gevoel dat je eenzaam bent wordt minder zodra je er mee bezig bent. Sport heeft zich al meerdere keren bewezen dé manier te zijn om een band op te bouwen met mensen.
Niet heel gek, want je bent allemaal voor hetzelfde team. Het ijs is gebroken, je komt makkelijker in contact en het feest kan beginnen. Al is winst niet persé nodig, want ook bij verlies kun je elkaar troosten.
#4 Een hoger zelfvertrouwen door juichen
Juichen heeft ook een ander goed, gezond effect, want het verhoogt je zelfvertrouwen. Er is natuurlijk een reden waarom je juicht: het betekent dat je team scoort of heeft gewonnen. Uit onderzoek uit 2019 is gebleken dat fans van een winnend team meer zelfvertrouwen hebben.
Overigens hoef je hiervoor niet alleen een voetbalfan te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn als je fan bent van een artiest die een prijs wint. Als je jezelf daarmee identificeert kun je jezelf ook deel voelen van een team.
#5 Je wil zelf meer gezond sporten na het WK
Het is niet alleen leuk en gezond om een wedstrijd te kijken en te juichen. Sport inspireert namelijk ook. Je wil zelf ook prestaties neerzetten. Waarschijnlijk ken je het al uit je jeugd: je wilde altijd Ronaldo of Bergkamp zijn. Doordat je sterren ziet voetballen, wil je het zelf doen.
Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor kinderen. Waarschijnlijk wil je zelf ook wel wat fitter worden als je de sterren waarvoor je juicht tijdens het WK bezig ziet. Wie had gedacht dat zitten op de bank zo gezond zou kunnen zijn?
Alleen sporten in het weekend heeft positieve invloed op je gezondheid