Algoritme nagelt appende Kamerleden aan online schandpaal

Tech Ramon Mens 12 jul 2021
Leestijd: 1 minuut

Parlementsleden die tijdens debatten en stemmingen diep in hun smartphone zijn verzonken. Die kennen we niet alleen in Nederland, ook in België hebben kiezers last van volksvertegenwoordigers die zich door WhatsApp (of Chess.com) af laten leiden.

Tijd om er wat aan te doen, dacht ontwikkelaar Dries Depoorter. Hij maakte met behulp van kunstmatige intelligentie het project The Flemish Scrollers. Een AI-bot die meekijkt bij vergaderingen van het Vlaamse parlement en in de gaten houdt of er iemand op zijn smartphone zit te spelen. Als dat zo is, volgt automatisch kritiek via Twitter.

Geautomatiseerde kritiek via Twitter

Net als in Nederland, zijn parlementaire zittingen in België live te bekijken. De Vlaamse overheid streamt via YouTube. Depoorter heeft met behulp van programmeertalen Python en Keras een algoritme gemaakt dat goed is in twee dingen herkennen: smartphones en de hoofden van politici.

Wanneer er een nieuwe livestream van een vergadering start, zoekt de software van de Vlaamse programmeur naar telefoons in beeld. Vervolgens probeert het algoritme de politici te identificeren. Als een politicus lang in zijn telefoon verzonken is, volgt automatisch een Tweet met de vraag om bij de les te blijven. Als bewijs voegt het systeem ook nog een fragment toe. Daarvoor wordt FFmpeg gebruikt, dat bekend staat als een Zwitsers zakmes voor programmeurs die iets met video willen doen. Het resultaat is indrukwekkend en grappig tegelijk.

Wanneer er geen vergadering is, bekijkt het algoritme oude opnamen en probeert zo in kaart te brengen wie van de Vlaamse politici de smartphone het vaakst boven zijn werk verkiest.

Project krijgt ook kritiek

Naast lof, oogst het project ook kritiek. HR-professionals wijzen erop dat een dergelijke vorm van doorlopende monitoring van werknemers de grenzen te buiten gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!