Kan je smartphone net zoals een pieper zomaar ontploffen?
In Libanon vielen rond de 2.800 gewonden door ontploffende piepers van Hezbollah-leden. Kan dat ook met je smartphone gebeuren?
Gisteren doken bijzondere beelden op vanuit Libanon. Ouderwetse piepers bleken simultaan te ontploffen. Alles wijst naar de Mossad, de geheime dienst van Israël, maar dit land heeft nog niet op de aanval gereageerd.
Toch roept dat vragen op, want hoe kan zo’n pieper ontploffen en kan het ook zomaar gebeuren met je eigen smartphone? Kunnen hackers hierdoor massaal aanvallen uitvoeren op mensen?
Hoe kunnen piepers zomaar ontploffen?
Om die vraag te beantwoorden, moeten we eerst kijken naar hoe de piepers hebben kunnen ontploffen. Volgens verschillende internationale bronnen, waaronder CNN, zijn de explosies het resultaat van een samenwerking tussen de Mossad en het Israëlische leger.
The New York Times heeft verder onderzoek gedaan naar de ontploffingen. Zij citeren Amerikaanse functionarissen, die ervan uitgaan dat Israël explosieven heeft gestopt in een lading piepers die door Hezbollah waren besteld bij het Taiwanese bedrijf Gold Apollo. Die explosieven zouden naast de batterij zijn geplaatst met een schakelaar en daardoor niet opvallen. Om dit te kunnen doen, heeft Israël de lading moeten onderscheppen. Volgens Gold Apollo deed Israël dit via een Europese distributeur van de piepers, waarschijnlijk het Hongaarse BAC Consulting KFT.
Het scenario dat The New York Times schetst, wordt ondersteund door de beelden die inmiddels op social media rondgaan. Daarop is te zien dat de explosies behoorlijk krachtig zijn. Krachtiger dan wat een ontploffende batterij zonder explosieven kan veroorzaken.
Kan je smartphone net zoals een pieper zomaar ontploffen?
Hoewel een pieper en een smartphone twee verschillende apparaten zijn, zijn er ook overeenkomsten. Naast het feit dat beiden communicatiemiddelen zijn, draag je je iPhone of Android-toestel net zoals een pieper vaak op je lichaam. Het zijn daarmee ideale doelwitten voor een gerichte aanslag.
Toch hoef je daar niet heel bang voor te zijn. Zoals je bij de piepers ziet, lijken er explosieven te zijn toegevoegd aan de apparaten. Dat zou natuurlijk ook kunnen met smartphones, maar die kans is zeer klein. Volgens de bronnen betrof dit een doelgerichte aanslag door een van de meest geavanceerde geheime diensten ter wereld, gericht op een specifieke groep. Dit zou niet zomaar bij burgers gebeuren.
Je smartphone kan wel degelijk in brand vliegen
Toch kan je smartphone wel degelijk vlam vatten, maar dit heeft een andere oorzaak dan de piepers. Dit heeft vrijwel altijd te maken met de batterij. In smartphones zitten lithium-ionbatterijen die in balans worden gehouden door positieve en negatieve elektroden. Als er iets misgaat met die balans, kan de batterij vlam vatten.
Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar veruit het vaakst komt het door oververhitting, die vaak ontstaat door een oplader of een processor die te snel te warm wordt. Deze problemen tijdens het opladen komen vaak door slechte, goedkope opladers die niet aan de veiligheidsregels voldoen.
Ook kan schade aan je telefoon ervoor zorgen dat je apparaat vlam vat. Als deze bijvoorbeeld valt, kan de interne werking van de batterij worden verstoord. Hem te lang in de zon laten liggen kan zorgen voor kortsluiting. Het is ook mogelijk dat je smartphone oververhit raakt door malware-processen, veroorzaakt door kwaadaardige software. Bovendien gaan batterijen na verloop van tijd achteruit, en echt schadelijke gevallen kunnen pas na jaren ontstaan. Hierdoor kan een batterij of accu opzwellen, waardoor componenten beschadigen en alsnog vlam kunnen vatten.
Er zit echter flink wat beveiliging in een smartphone ingebouwd. Zo schakelt een smartphone zichzelf vaak uit als ie te heet wordt, of is het bijvoorbeeld niet mogelijk om ‘m op te laden als het te warm is.
Maak je niet te veel zorgen
In al deze gevallen gaat het vooral om het in brand vliegen van een smartphone en niet om een harde explosie zoals bij de piepers van Hezbollah in Libanon. Daar hoef je dus niet bang voor te zijn.
Hoewel de kans klein is, is het wel mogelijk dat je smartphone in brand kan vliegen. Hoewel dit zich niet altijd van tevoren aankondigt, kun je het soms wel merken. Denk hierbij aan de geur van verbrand plastic, een vervormde smartphone of vreemde geluiden. Als het apparaat toch in brand vliegt tijdens het opladen, haal dan direct de oplader eruit.
Koop nooit goedkope batterijen, maar haal ze bij voorkeur bij het merk van de smartphone zelf, of laat ze repareren bij een geautoriseerd reparatiepunt. Wees dus altijd voorzichtig met je smartphone.