De reden dat katten zo verdomd veel slaap nodig hebben

Wetenschap Sam Dille 13 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Je kat kan soms uren op een stoel liggen snurken. Ze lijken misschien luie dieren, maar er is juist een belangrijke reden waarom katten zoveel slapen.

Het gedrag van de dieren is tot op heden een groot mysterie. Toch zijn er een aantal onderzoeken gepubliceerd die ons meer informatie geven over wat katten uitvoeren. Ook het slaapgedrag van katten is onder de loep genomen.

Hoeveel slaap hebben katten echt nodig?

Wetenschappers zijn het hier niet over eens, maar de meeste experts denken dat katten tussen de 12 en 15 uur per dag slapen. In praktijk slapen de dieren veel langer, ongeveer tussen de 15 en 20 uur. Het aantal uur dat een kat achter elkaar slaapt, ligt aan de leeftijd en de woonomgeving. Boerderijkatten brengen bijvoorbeeld 40 procent van de dag slapend door, terwijl de dieren in een kooi in een opvangcentrum maar 11 procent van de tijd slapen.

Waarom slapen katten zo lang?

Wetenschappers begrijpen nog steeds niet helemaal waarom poezen zoveel slaap nodig hebben. Ze weten wel dat Katten niet in één keer heel lang slapen, maar kleine dutjes doen gedurende de dag.

Toch zijn er aanwijzingen die ons kunnen helpen om de slaapgewoontes van katten te begrijpen. Poezen hebben namelijk korte momentjes op een dag waarin ze heel actief zijn. Na die periode kakken ze in en doen ze een kort dutje. De dieren hebben veel slaap nodig, zodat ze energie kunnen besparen. Die energie kunnen ze vervolgens gebruiken tijdens het jagen, klimmen en rennen.

Katten nacht
Energie besparen voor een avond op jacht! (Afbeelding: Unsplash)

Er zijn ook andere redenen waarom katten veel slapen, waar wij mensen iets aan kunnen doen. Als de dieren verveeld of depressief zijn, doden ze hun tijd door te slapen. Het is daarom belangrijk dat je contact opneemt met een dierenarts als je kat langer slaapt dan normaal. Met hulp van medicijnen is depressie redelijk makkelijk te behandelen.

Zijn katten nachtdieren?

Veel mensen denken dat de dieren nachtdieren zijn. Dit is echter een fabel. Katten hebben in tegenstelling tot mensen een energieniveau dat de hele dag door wisselt. Ook ‘s nachts hebben poezen actieve momenten, die ze later afwisselen met een dutje. Dit is ontstaan bij de wilde voorouders van huiskatten. Wilde poezen bespaarden hun krachten, zodat ze meer over energie hadden om op prooi te jagen.

geen nachtdieren
Alles behalve nachtdieren! (Afbeelding: Unsplash)

Mensen kunnen het slaapgedrag van poezen beïnvloeden. De dieren krijgen bijvoorbeeld een energieboost als hun baasje terugkomt van werk. Ze kakken later weer in als het baasje gaat slapen. Ook het weer en de voedertijd hebben invloed op het slaapgedrag van de dieren.

Ook honden kopiëren ons gedrag

Mensen hebben niet alleen invloed op het gedrag van katten. Uit onderzoek van de universiteit van Dalhousie bleek namelijk dat honden onze taal aanleren. Ze kunnen woorden onthouden en hierop reageren. Of we nu ook een stevig gesprek met ze kunnen voeren moet nog nader onderzocht worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen