Op deze bijzondere plaats wordt 100.000 jaar kernafval opgeslagen

Wetenschap Jeroen Kraak 16 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Kernenergie is een van de manieren om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Maar ja, wat gebeurt er met het kernafval? Dat wordt op deze plaats opgeslagen.

Kernenergie zorgt voor minder CO2-uitstoot dan gas of kolencentrales en heeft een hogere energieopbrengst, maar de methode kent ook wat meer problemen. We hebben allemaal nog de rampen van Tsjernobyl en Fukushima in ons hoofd, met grote gevolgen voor de mensen. Daarnaast is er ook nog een probleem waarmee elke kerncentrale last van heeft: afval. Dit is radioactief en duurt enorm lang voordat de straling weg is.

Het probleem van kernenergie

Ook in Finland kennen ze dit probleem met kernenergie. Daar werken ze hard aan een (tijdelijke) oplossing om het kernafval op te bergen. Ze bouwen daar een enorme ondergrondse tombe om het afval op te slaan. Daar moet kernafval minstens 100.000 jaar worden opgeborgen. Deze tombe heeft een toepasselijk naam: Onkalo wat in het Fins ‘diep gat’ betekent.

https://www.want.nl/nucleaire-straling-in-europa-stijgt/

In totaal zijn er op de wereld meer dan 400 centrales die kernenergie opwekken. Elk land heeft echter te maken met het afval. Ook in Nederland is er een speciale locatie om het op te bergen, maar deze is niet zo groot als de te bouwen tombe in Finland. Japan had zelfs het idee om het nucleaire afval in de zee te dumpen, maar dit zorgde voor flinke onrust.

Een enorme tombe als oplossing

De tombe om het kernafval op te bergen komt onder het eiland Eurajoki te liggen. Daar staan drie kernenergiecentrales die goed zijn voor 40 procent van de energievoorziening in het land. Niet alleen vanwege de centrales is de tombe op die plaats ideaal, maar ook door het gesteente onder het eiland. Het kernafval moet daar dieper dan 400 meter onder het aardoppervlak worden opgeslagen. Dat is niet alleen om het ver van het land te hebben, maar ook van het water, wat natuurlijk ook een probleem kan worden.

Hoewel het allemaal veilig lijkt, neemt Finland nog meer voorzorgsmaatregelen om het afval van kernenergie op te bergen. Zo wordt het afval verpakt in een ijzeren vat die vervolgens een laag argongas krijgt. Daarna komt er nog eens een koperen vat omheen, waarna het wordt dichtgelast.

Kernenergie kernafval finland
Het koperen vat waarin het kernafval wordt opgeborgen. (Afbeelding: Emmi Korhonen / Lehtikuva / AFP)

Er worden door Finland nu nog testen gedaan, maar men hoopt dat men in 2024 of 2025 de tombe echt kan vullen met de vaten. De toekomst moet uitwijzen of dit de manier is om het afval van kernenergie op te bergen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BGR

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen

Relevante artikelen