Heeft je kind emotionele problemen? De iPad is waarschijnlijk de boosdoener
Als kinderen de kans krijgen, zitten ze het liefst de hele dag vastgeplakt aan hun iPad. Maar volgens Amerikaans onderzoek is dat allesbehalve gezond voor hun hersentjes.
Het gebeurt vaker dan je lief is tijdens een dagje uit: je kleintje schreeuwt alles bij elkaar. Om je kind te kalmeren, is het verleidelijk om hem de iPad te geven. Hoewel jij nu even rust hebt, is dit voor je kind minder goed.
Een team van Amerikaanse onderzoekers heeft deze conclusie getrokken. Volgens hun nieuwe onderzoek moeten alle ouders die hun kinderen regelmatig de iPad geven, goed opletten. Het kan namelijk negatieve effecten hebben op de kleintjes.
Kinderen worden agressiever door hun iPad-gebruik
Een groep Amerikaanse onderzoekers kwam tot deze conclusie na uitgebreid onderzoek. Het team publiceerde zijn bevindingen in het tijdschrift Computers in Human Behavior.
De wetenschappers verzamelden gegevens van 269 ouders, die een enquĂȘte invulden over het mediagebruik en gedrag van hun kinderen. Hierbij richtte het onderzoek zich vooral op âproblematisch mediagebruikâ (PMU), wat onder andere verslavend of overmatig gebruik van smartphones, tablets, iPads en andere apparaten omvat.
De ouders beoordeelden naast het mediagebruik van hun kinderen ook andere factoren zoals âouderlijke warmte en verbindingâ, en sociale en emotionele problemen bij de kinderen. De onderzoekers volgden kinderen tussen de 2,5 en 5,5 jaar oud.
Uit de analyse van de vragenlijsten bleek dat kinderen vanaf 2,5 jaar meer PMU-gedrag vertoonden naarmate ze meer tijd op hun iPad doorbrachten. Sterker nog, het digitale speeltje kan de kleintjes zelfs agressiever en emotioneler maken.
Houd de kleintjes goed in de gaten
De studie suggereert dus dat veel jonge kinderen moeite hebben met het reguleren van hun emoties, vooral als ze veel gebruik maken van digitale media. Dit is begrijpelijk, want kinderen kunnen zichzelf moeilijker beheersen dan volwassenen. En toestellen zoals een iPad lijken dit effect te versterken.
Het onderzoek toonde ook aan dat emotionele gevoeligheid, agressie en tv-kijktijd sterk samenhangen met het ontstaan van PMU-gedrag. En veel PMU-gedrag wordt in verband gebracht met latere agressie bij kinderen, zelfs als je rekening houdt met hun aanvankelijke agressieniveaus.
âIk heb een aantal jaren problematisch mediagebruik bestudeerd en wilde zien of de wortels in de vroege kinderjaren begonnenâ, vertelde Sarah M. Coyne, hoofdauteur van de studie, aan PsyPost. âHet zou mooi zijn als we op jonge leeftijd kunnen ingrijpen om op latere leeftijd ernstige problemen met media te voorkomen.â
Voor ouders die dit met enige paniek lezen: er is meer dan genoeg tijd om in te grijpen. De onderzoekers raden aan om goed te kijken naar hoe je kind met schermtijd omgaat. Afhankelijk daarvan kun je beslissen of het misschien beter is om de iPad wat vaker weg te leggen.
Zo houd jij je kinderen in de gaten op Facebook, TikTok en Snapchat