Kind geeft 2.300 euro uit aan TikTok: dom of gevolg van groot probleem?
Een tienjarig meisje gaf ruim 2.300 euro uit aan een creator op TikTok. Dat gebeurde doordat ze maar liefst 23 keer geld overmaakte. De vader van het kind is hier – logischerwijs – niet blij mee. Hand in eigen boezem steken lijkt verstandig, maar in plaats daarvan richt de man zijn pijlen nu op Apple. Want daar ligt het probleem.
Dat blijkt allemaal uit een brief die de vader opstuurde naar de Telegraph, waar een redacteur consumentenproblemen behandelt. In de brief vertelt de vader dat hij zijn oudste dochter een nieuwe iPhone gaf voor kerst. Vier dagen later bleek dat zijn jongste dochter, met autisme, iets te veel tijd doorbrengt op TikTok.
2.300 euro naar TikTok-videomaker
De vader benadrukt dat zijn jongste dochter leerproblemen heeft, wat natuurlijk ontzettend vervelend voor haar is. Ze kreeg het voor elkaar meer dan 2.300 euro uit te geven aan een videomaker op TikTok. Daar kwam de vader achter toen Apple hem facturen opstuurde. Want ja, die moeten wel betaald worden.
Hij probeerde nog de betalingen te annuleren, maar dat mocht niet baten. De man, die in de brief aangeduid wordt als AH, nam toen contact op met Apple. Hij kreeg toen een link naar de pagina voor allerlei juridische processen. Maar daar werd hij niet wijzer van. Plus: het loste zijn probleem ook helemaal niet op.
Apple had meer moeten doen
De vader vindt nu dat Apple meer had moeten doen om dit te voorkomen. Het bedrijf had de ongewone activiteit moeten identificeren, zodat de verdachte betalingen geblokkeerd konden worden. Hij is voorts van mening dat de klantenservice van de iPhone-maker “niet-bestaand” is. Had de vader hier zelf iets aan kunnen doen?
Wat blijkt: ja. AH had namelijk zelf geen ouderlijk toezicht ingesteld op de iPhone. Dergelijke instellingen kunnen wel degelijk voorkomen dat kinderen ongestoord geld uitgeven aan dingen die onnodig zijn. Dat toezicht was wel geactiveerd op de oude iPhone, maar niet op het nieuwe model. Dat maakt dit verhaal dan wel weer enigszins vervelend. Maar dat is ook reden genoeg om er extra alert op te zijn.
Eind goed, al goed?
De ouder in kwestie heeft wel mazzel. Want uit onderzoek van TikTok bleek later dat de videomaker in kwestie zich niet aan de richtlijnen van het platform hield. Hij kreeg namelijk geld in ruil voor volgers. Het bedrijf nam contact op met Apple, dat vervolgens de ouder terugbetaalde. Ook gaf het bedrijf de boodschap mee dat de ouder het ouderlijk toezicht had moeten instellen.
TikTok helemaal geTikt van negativiteit, grijpt in met nieuwe functie
Straft TikTok de videomaker in kwestie nu? Ja en nee. Het desbetreffende account, Ohidur247, mag niet meer livestreamen op het platform. Maar het account is nog steeds actief. Is je kind dus actief op TikTok, spreek dan duidelijke regels af over het gebruik en waarschuw voor dit soort gevaarlijke praktijken.