Je koffiezetapparaat wordt drastisch anders als het aan CoffeeB ligt
Binnenkort zijn we klaar met filterkoffie, Senseo en Nespresso-cups. CoffeeB wil de vervuiling door ons kopje leut tegengaan met een nieuw koffiezetapparaat.
Het koffiezetapparaat van de toekomst: van boon tot bal
Velen van ons zijn opgegroeid met het klassieke koffie-apparaat. In eerste instantie door koffiebonen te malen en middels een filter dat fijne bakje te ontvangen. Vervolgens werden we verwend met de technologie van de Senseo, waarbij je een bak koffie per keer kon zetten.
En toen kwam George Clooney, de verlosser, die ons wees op rijkelijke koffie in kleine cupjes maar zich (soort van) kon meten met koffie bij een koffieshop. Enig nadeel (zeker in het begin): die zijn absurd duur. Mensen moesten zich in eerste instantie zelfs aanmelden bij een Nespresso-club en in de rij staan bij een Bijenkorf en consorten.
Vervuiling tegengaan
Hoewel de impact van die aluminium- en plastic-cupjes niet enorm is, zijn fabrikanten aan de slag gegaan met hervulbare cupjes. Weinig handig, zo bleek uit de praktijk. Een daarom wil CoffeeB daar verandering in brengen met de koffiebal en een nieuw koffiezetapparaat.
Het principe is simpel: de koffiebal is omhuld met een materiaal dat enigszins oplost in water. De machine drukt vervolgens een gat in de bal waardoor de koffie kan doorstromen. Dat doet het met een redelijke druk: 7 tot 12 bar (102 tot 174psi).
Nieuw koffiezetapparaat
Er zit wel een haakje aan: voor de koffieballen dien je een nieuw koffieapparaat aan te schaffen. Weinig goed, in eerste instantie, voor het milieu. De Globe, zoals CoffeeB het noemt, kost 175 euro. De kosten voor de balletjes zelf zijn te overzien: negen kopjes kost je zo’n 5 dollar.
Milieuvriendelijk én een goede kop koffie is wat ons betreft dat geld meer dan waard. Wanneer de Globe en de koffiebal in Nederland te koop is, is nog niet bekend.
Een goedkoop koffiezetapparaat is lastig te vinden: wellicht helpen deze tips van ons een beetje.