Kunstmatig eiland in België moet alle energieproblemen oplossen

Milieu Sabine Schults 7 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Een bijzonder eiland is weer een stap dichterbij. België heeft groen licht gekregen voor het Princess Elisabeth Island, dat zal dienen als een elektriciteitsnet op zee dat windparken op zee verbindt met het Belgische vasteland. Uiteindelijk is het ook de bedoeling om elektriciteit te delen met Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

De vergunningen zijn binnen, dus de bouw kan beginnen. De bouw van het kunstmatig eiland in België gaat volgens de planning in 2024 van start. In 2026 moet alles klaar zijn en in 2030 moet het energie-eiland verbonden zijn met alle windparken op het vasteland van België.

Kunstmatig eiland wekt energie op

De Belgische netbeheerder Elia is de ontwikkelaar van het project. Het kunstmatige Princess Elisabeth Island zal deel uitmaken van een groter geheel: de Princess Elisabeth Zone. Het wordt een windpark van 3,5 GW, en bevindt zich straks ongeveer 45 km voor de Belgische kust. Het is een belangrijke stap om de fossiele brandstoffen in België fors terug te dringen.

De stroomvoorziening vindt plaats via onderzeese kabels die worden omgezet in hoogspanningselektriciteit om vervolgens naar het Belgische vasteland (en andere Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Denemarken) gestuurd te worden. Het kunstmatige eiland gaat zowel gelijkstroom als wisselstroom combineren.

Ter grootte van 24 voetbalvelden

De bovenstaande video geeft een beeld van wat er te verwachten valt van het kunstmatige eiland. Het kunstmatig eiland moet een oppervlakte krijgen van 12 hectare (zo’n 24 voetbalvelden). Ook moet er een haven komen en een helikopterplatform op het eiland. Of er ooit vliegende elektrische taxi’s zullen landen moet echter nog blijken.

Het bouwen van een dergelijk kunstmatig eiland brengt ook de nodige zorgen met zich mee. Zo vrezen verschillen natuurorganisaties ervoor dat de zowel onder als boven water de natuurlijke omgeving kan worden verstoord. Een deel van de toekomstige windmolenparken komt bovendien in een Natura 2000-gebied terecht. Ontwikkelaar Elia heeft inmiddels groen licht gekregen. Dus linksom of rechtsom, het energie-eiland komt er.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen