De meest onheilspellende manieren waarop AI gevaarlijk kan zijn
Kunstmatige intelligentie (AI) kan een hoop menselijke taken overnemen en het ons leven dus een stuk makkelijker maken. Klinkt goed, maar er zijn ook genoeg keerzijdes aan AI te bedenken. Dit zijn de meest onheilspellende manieren waarop kunstmatige intelligentie gevaarlijk kan zijn.
De toekomst is niet te voorspellen – ook de alwetend lijkende chatbot ChatGPT kan dat niet. Toch hebben veel slimme koppies de afgelopen jaren nagedacht over de mogelijke nadelige gevolgen van kunstmatige intelligentie.
Gevaren van kunstmatige intelligentie
Om je een goed beeld te geven van wat deze gevolgen precies kunnen zijn, zetten we ze op een rij.
#1 Data double
Kunstmatige intelligentie zou volgens experts in staat zijn om data doubles te creëren. Dit zijn neppe digitale versies van echte personen en worden door een AI gegenereerd op basis van data uit verschillende bronnen. Informatie van banken, ziekenhuizen, online aankopen en sociale media worden bij elkaar geraapt waarmee er een soort digitale replica van een persoon kan worden gecreëerd.
Wat is daar nu zo erg aan? Deze digitale replica kan zonder toestemming van de persoon worden gemaakt en vervolgens worden gebruikt voor verschillende (frauduleuze doeleinden). Dat kan ertoe leiden dat echte mensen onterecht worden beschuldigd van een misdaad. Dit gebeurde bijvoorbeeld door het AI-systeem MiDAS dat door de Michigan Unemployment Insurance Agency werd ingezet.
#2 Onjuiste informatie
Een ander probleem met kunstmatige intelligentie is dat er onjuiste informatie verspreid kan worden. ChatGPT en andere AI-chatdiensten kunnen bijvoorbeeld willekeurige zinnen genereren en deze als feiten presenteren.
De kans is groot dat zoekmachines steeds meer plaats gaan maken voor AI-chatbots of juist een integratie met AI krijgen. Als dat het geval is, kan foutieve informatie de overhand krijgen op het internet, waardoor het lastiger wordt om de juiste informatie te vinden op het internet.
#3 Onvoorziene interacties door kunstmatige intelligentie
Het lijkt iets dat regelrecht uit een sciencefictionfilm komt, maar er heerst een angst dat kunstmatige intelligentie tot onvoorziene interacties in staat kan zijn. Dat houdt in dat een AI-algoritme dat voor iets onbenulligs wordt ingezet, straks mogelijk ook de controle krijgt over auto’s of het stroomnetwerk van een stad. Dat kan voor flink wat schade zorgen.
#4 AI en oorlogen
In de toekomst gaat een militaire commandant mogelijk AI inzetten om een snelle beslissing op te baseren. Kunstmatige intelligentie kan er een snelle rekensom op loslaten en tot de conclusie komen dat het nodig is om een bepaalde plek te bombarderen. Dat kan al snel duizenden levens kosten.
OpenAI heeft ChatGPT, maar welke alternatieven zijn de moeite waard?