Hoe jij met je oude LEGO-sets zomaar een fortuin kunt verdienen
Deze week is LEGO-week, want de Deense fabrikant viert feest. Op de negentigste verjaardag genieten we nog altijd van oude, maar ook nieuwe LEGO-sets. Maar, als je de doos dicht houdt na aankoop, kan je er goed geld mee verdienen, zo stelt Gerben van IJken, LEGO-specialist van veilingsite Catawiki.
De prijzen van LEGO schieten door het dak. De verkopen op bijvoorbeeld Catawiki zijn in de laatste twee jaar verdriedubbeld. Duizenden sets worden inmiddels per week verkocht.
Wat veroorzaakt die stijging en LEGO-gekte?
Die enorme stijgingen hebben een reden, en daarom spraken we met LEGO-expert Gerben van IJken van Catawiki die dit soort intrigerende excessen goed in de gaten houdt. Als er iemand is die je LEGO-set kan beoordelen, dan is het hij wel.
We gingen even zitten met Gerben, want hoe worden we rijk door ons geliefde speelgoed?
Mag ik vragen wat je precies doet?
“Ik begon met deze baan naast mijn journalistieke werk. Maar ik had sowieso al een grote LEGO-verzameling. Toen werd me gevraagd; kan je ook LEGO inschatten op waarde? Dus ik begon met een paar sets, maar dat sneeuwbalde al snel tot grotere hoogte.”
Wat is je eerste herinnering aan LEGO toen je opgroeide?
“Dat was absoluut de LEGO space-set. Ik had een kleine grijze rover. Het was toen nog niet dat LEGO een ‘conflict in een doos’ stopte zoals nu. Je hebt nu een goeierik en een slechterik. Toentertijd had je dat nog niet en maakte je je eigen verhaal.”
Dus als de Galaxy Explorer die ik nu heb gekocht, had je niet?
“Die set was toen al loeiduur, dus nee. Ik moest mijn oma al lief aankijken voor de mediumsets.”
Nu werk je voor Catawiki, en LEGO-sets gaan voor een vermogen over de toonbank. Maar hoe ziet jouw set-up thuis er dan uit?
“Ik heb nu sets van LEGO Hidden Side. Dat was uit 2019 met Augmented Reality en dat werd geen succes. Al in 2020 werd dat van de markt gehaald. Als je oplet, kan je die sets relatief goedkoop vinden. Ik heb ze allemaal, een stuk of twintig, maar het is uniek om te hebben.”
Dus LEGO komt soms ook met faux pas?
“Jazeker, LEGO kwam bijvoorbeeld aan Disney-gerelateerde IP dat niet werkte. Maar Hidden Side was een uniek thema. Het had een horror-element en dat vond ik leuk. Het is bijzonder. Maar LEGO-ideeën storten soms in. Soms denken we dat LEGO alleen maar goud maakt, maar dat is niet zo. Maar ze proberen het wel. Er is ruimte voor originele ideeën in het bedrijf.”
Wat is nu je persoonlijke obsessie?
“Dat is Monkie Kid, een lijn die LEGO heeft uitgebracht om de Chinese markt te veroveren. Die zijn niet in Europese winkels te krijgen maar wel via de LEGO-site, het zijn originele sets met grote Mechs en stadsmodellen, grote boten en spaceshuttles. Het is een felgekleurde, unieke lijn.”
Niet in de winkels te koop maar wel online? Curieus…
“LEGO heeft ooit toegezegd geen regio specifieke sets meer uit te brengen. Er was namelijk zeer veel gedonder over de 77904 Nebulon B frigate uit Star Wars die alleen in de Verenigde Staten werd gebracht. Mensen in Europa vonden dat niet tof. Dus Monkie Kid is nu technisch gezien overal te koop, maar alleen via de site.”
Hoe ervaar je dat LEGO nog steeds gezien wordt als kinderspeelgoed?
“We hebben een kentering gehad. Veel mensen zien het nog steeds als kinderspeelgoed. Het bedrijf richt zich ook echt op de volwassen markt. Er is een verschuiving van speelgoed naar een decoratief object. Dus als als je een Queer Eye-, Friends– of Seinfeld-set hebt; die zijn specifiek gemaakt voor de volwassen markt. Er zijn ook vrij weinig kinderen die de nieuwe Harry Potter-set krijgen met meer dan vijfduizend stenen om Zweinstein te bouwen.”
Maar als het gaat om veilingen op Catawiki: moeten het dan originele builds zijn, of zijn unieke creaties welkom?
“Oh, vanaf volgende week hebben we een veiling met unieke creaties, My Own Creations. Dat is duidelijk een nieuw ding waar mensen echt in geïnteresseerd in zijn.”
Komt dat ook door het succes van het wereldwijde tv-programma LEGO Masters?
“Zeker, ja. Je ziet dan ook het potentieel van het LEGO-steentje. Wat ik merk op grote, maar ook kleinere beurzen is dat mensen blijven hangen bij unieke builds met verlichting en dergelijke. Dat heeft een magische aantrekkingskracht. Van gigantische Jedi-tempels tot enorme treinstations. Van binnen ziet het er niet uit, maar van buitenaf is het strak.”
Maar nu de hamvraag: hoe word ik rijk door LEGO?
“Er zijn mensen die via ons complete, grote voorraden aanschaffen. Dat gaat per kilo. Daar is een goede markt voor. Mensen willen echt zélf bouwen. LEGO heeft gewoon een kiloprijs en dat hangt van de conditie af en dat wordt ook op Catawiki aangeboden. Dus het kan schelen van zo’n zeven tot twintig euro per kilo.”
Investeren in LEGO lijkt dan dus een goede deal?
“LEGO heeft een winter- en zomermoment. De looptijd van een set is ongeveer twee jaar. Maar als een item ‘t goed doet, zoals de 501st Devil Pack, blijft het doorgaan want Star Wars Clone Wars blijft ook uitkomen. Máár, na twee jaar haalt LEGO veel sets uit de handel, vernietigen de molds en die sets verschijnen niet meer. Dan schiet de prijs omhoog, omdat mensen dan nét de boot hebben gemist.”
Gaat Catawiki dan scalpers tegen? (Scalpers zijn mensen die grote partijen opkopen, red.)
“Het is een minder groot probleem dan in andere verzamelaarsomgevingen. Ze bestaan zeker, maar LEGO trekt zich er geen bal van aan. Ze brengen bijvoorbeeld niet expres sets uit in een kleine oplage. The Emperor’s Throne Room-set is een goed voorbeeld. Die is gewoon twee keer uitgebracht. Mensen doken op de eerste set en LEGO bracht twee jaar later dezelfde set uit.”
Maar er moeten dan toch extremen zijn qua verkoopprijzen?
“Ik heb laatst een kasteel uit ‘83 voorbij zien komen, en die bracht goed geld op. Was die set niet gebouwd en nieuw in doos, had het wellicht negenduizend euro opgebracht. Die kostte vroeger een paar gulden.”
Maar wat is de meest bizarre prijs?
“Het is zonder enige twijfel de 4×2 gemaakt van puur goud. Een jaar of twee geleden zag ik er één voorbij komen. Er zijn maar zo’n tien exemplaren van gemaakt. Een persoon betaalde zo’n achttienduizend euro ervoor. Het is ook een écht LEGO-product; het werd gegeven aan mensen die vijftig jaar werkten voor LEGO en dan nóg kreeg je hem niet altijd.”
Welke tip heb je voor LEGO-liefhebbers om een (hopelijk) waardevolle set aan te bieden?
“Koop er twee. Eentje om te bouwen en de andere leg je in de kast.”
Wil je duiken in LEGO-verzamelingen, check dan zeker deze items op Catawiki, of check de onderstaande 10 iconische LEGO-sets.
10 iconische LEGO-sets die voor altijd een plekje in ons hart hebben