Is er leven in de ruimte? Deze machine komt erachter

Wetenschap Jeroen Kraak 14 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Het ontstaan van het heelal is een van de grootste mysteries. Komen we met de Square Kilometre Array achter de geheimen van de ruimte?

Is er leven op Pluto? Kun je dansen op de maan? Belt ET echt naar huis? Het zijn een paar levensvragen die we natuurlijk allemaal hebben over de ruimte. De vraag of er naast de aarde leven in de ruimte is, houdt veel mensen bezig. De Britten hopen nu antwoord op die vraag te krijgen. Zij bouwen mee aan de Square Kilometre Array (SKA) een systeem van schotels en antennes die veel nieuwe informatie moet verschaffen over de ruimte.

Dit is het doel van het observatorium

Nee waarschijnlijk horen we niet het gebrom van een Death Star in de ruimte. Door de geluiden die het observatorium moet kunnen opvangen, hopen onderzoekers meer te weten te komen over het ontstaan van het universum. Toch is het ook mogelijk om te scannen voor radiosignalen van andere zonnestelsels, meldt BBC.

Om dit mogelijk te maken, bouwen de Britten een ‘brein’. Dat zijn natuurlijk niet echte hersenen, maar een bouwsel van flink wat goede software en hardware bij elkaar. Samen moet dat er voor zorgen dat de de antennes en schotels samenwerken als een zonnetje.

Om het allemaal te laten werken is flink wat data nodig. Maar liefst 600 petabyte per jaar. Waarschijnlijk heb je nog nooit van dat begrip gehoord, maar een petabyte staat gelijk aan 1 miljoen gigabytes. In totaal is er dus 600 miljoen gigabyte nodig om het brein optimaal te laten functioneren.

SKA Ruimte
Een schotel in Zuid-Afrika. (Afbeelding: SKA)

Een kijkje in de ruimte

Niet alleen veel petabyte is nodig. De aanstaande telescoop bestaat uit 197 schotels en meer dan 130.000 antennes. Deze worden verspreid over Zuid-Afrika en Australië. Het observatorium is dan weer gebouwd door de Britten.

Het project start eerst met een klein prototype in 2024 waardoor er maar enkele schotels en antennes werken. Later wordt dit uitgebreid en in 2030 is alles actief.

Met de nieuwe telescoop en het brein daarachter kunnen we veel nieuwe zaken over de ruimte leren. Zoals gezegd kunnen we meer te weten komen over het ontstaan van het heelal. Daarnaast is het nieuwe systeem zo sterk dat wetenschappers denken dat het ook vragen kan beantwoorden over donkere energie. Mogelijk komen we ook te weten waardoor de eerste sterren schitteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen