LG G8s ThinQ preview: handsfree vlaggenschip

Tech Dominick Vietor 25 feb 2019
Leestijd: 5 minuten

Zoals verwacht maakte LG tijdens het Mobile World Congress in Barcelona de G8s ThinQ bekend. Het nieuwe vlaggenschip van LG borduurt voort op de G7, maar biedt een aantal unieke extra’s. De belangrijkste: je kunt hem bedienen zonder aan te raken. In deze LG G8s ThinQ preview lees en zie je er alles over.

Twee broertjes

Om eerst maar even de verwarring over de naam uit de wereld te helpen: er bestaan twee varianten van LG’s nieuwe topsmartphone. De G8 en de G8s. Die schelen niet bijzonder veel en komen dan ook niet allebei officieel naar Nederland. In ons land krijgen we de LG G8s ThinQ voorgeschoteld.

Die onderscheidt zich met de G8 door een iets groter scherm met een wat lagere resolutie, een derde camera op de achterkant en een nét wat ander ontwerp. Overigens is het toestel hier op de foto’s de G8 in plaats van de G8s, maar dan wel met 3 camera’s want in Korea krijgt de gewone G8 in tegenstelling tot de rest van de wereld 3 camera’s. Snapt u ‘m nog? Ik niet, maar het belangrijkste is dat de informatie in deze preview gebaseerd is op de G8s die we in Nederland krijgen.

TOF camera voorop

Net als veel andere nieuwe smartphones, heeft de LG G8s ThinQ een 3D TOF-camera. Zo’n Time of Flight camera meet hoe lang licht erover doet om te weerkaatsen en terug te komen, waardoor een soort 3D-beeld ontstaat. Het unieke aan de G8s, is dat die TOF camera op de voorkant zit in plaats van achterop.

Dat brengt een aantal mogelijkheden: geavanceerde gezichtsherkenning, handherkenning en gebarenbediening. De gezichtsherkenning zou volgens LG beter moeten werken dan het systeem van de iPhone XS of Mate 20 Pro, maar dat vind ik niet zo interessant.

Wel interessant, is de toegevoegde handherkenning. Blijkbaar is het LG gelukt om via infrarood-absorptie precies de bloedvaten die in je hand lopen in beeld te brengen. Het patroon daarvan is per persoon uniek en kan dus gebruikt worden als biometrische beveiliging. Dat zou zelfs veiliger zijn dan een vingerafdruk.

Belangrijker is dat het in sommige situaties erg handig is: je kunt je toestel ontgrendelen door met je hand erboven te zweven. Fijn als hij bijvoorbeeld op tafel ligt. Het lijkt nog niet super snel en makkelijk te werken, maar het is sowieso een interessante extra optie.

Gebarenbediening

Tot slot maakt de TOF-camera op de voorkant dus gebarenbediening mogelijk. Omdat het toestel een 3D-beeld van je hand kan maken, kun je handgebaren gebruiken om hem te bedienen. Je kunt bijvoorbeeld naar links of rechts vegen om apps te openen, of doen alsof je aan een volumeknop draait om het volume aan te passen.

LG G8s ThinQ preview gebarenbediening

Dat is technisch indrukwekkend en potentieel handig. Denk aan het blindelings uitvoeren van simpele taken als je in de auto zit. Of je er echt wat aan hebt, valt of staat bij hoe soepel het werkt. Daar lijkt het in ieder geval op dit moment nog mis te gaan. Ik moest best lang prutsen om de gewenste actie gedaan te krijgen.

Het zou een kwestie van gewenning kunnen zijn, het zou ook aan de vroege software kunnen liggen. Een volledige review moet uitwijzen of die gebarenbediening echt handig is, maar voorlopig ben ik niet overtuigd.

Multimediaster

Zoals we gewend zijn, zet LG met de G8s ThinQ verder sterk in op multimedia. Dat merk bijvoorbeeld aan de drie camera’s achterop het toestel. De primaire 12-megapixelcamera wordt geflankeerd door een 12-megapixel zoomcamera en een 13-megapixel groothoekcamera. De kwaliteit lijkt op het eerste gezicht goed en het trio biedt een grote flexibiliteit. Erg fijn, maar tegenwoordig niet erg uniek.

LG G8s ThinQ preview camera

Wél uniek zijn de uitgebreide muziekfeatures van de G8s ThinQ. Als een van de weinige high-end smartphones heeft hij nog een audiojack, die bovendien erg hoge kwaliteit levert. Dat komt door de speciale Quad DAC-audiochip, die we kennen van eerdere LG-smartphones. Dat alleen al maakt deze smartphone voor muziekliefhebbers een interessante keuze.

Wanneer je geen headset wilt gebruiken, komt de G8s nog steeds beslagen ten ijs. Hij heeft stereo ‘Boombox’ speakers. Hoewel het evenement van LG te luidruchtig was om de kwaliteit daarvan te beoordelen, maar mijn ervaring met de G7 ThinQ was op dat vlak goed. Wie trouwens zat te wachten op de in-screen-speaker waar geruchten over waren moet ik teleurstellen: die zit alleen in de Koreaanse G8 ThinQ.

Stijlvol vlaggenschip

Los van al het bovenstaande, is de LG G8s ThinQ gewoon een stijlvol vlaggenschip anno 2019. Onder de motorkap ligt een razendsnelle Snapdragon 855-chipset met 6GB werkgeheugen en het scherm is een 6,2-inch groot oled-exemplaar. Het ziet er goed uit en de smartphone werkt – hoe kan het ook anders – erg snel.

LG G8s ThinQ preview design

De G8s ThinQ heeft een waterdicht ontwerp van glas en aluminium, dat naast zwart ook nog in een mooie blauwe en rode kleur verkrijgbaar is. Wel is het een beetje behouden naar hedendaagse standaarden: de vingerafdrukscanner zit op de achterkant, er is een vrij grote notch aanwezig en het scherm is niet gebogen. Of je dat erg vindt is aan jou.

Het enige waar ik echt mee zit, is de software. Die is nu gebaseerd op Android Pie, maar los daarvan nauwelijks aangepast. Dat wil zeggen dat hij nog steeds een beetje druk en soms wat onoverzichtelijk is. Een hoofdmenu is er standaard niet, maar kun je via de instellingen wel aanzetten.

Conclusie: bijzonder toestel moet zich bewijzen

Dat de LG G8s ThinQ een bijzondere smartphone is, dat valt niet te ontkennen. De goede geluidskwaliteit, handherkenning en gebarenbediening onderscheiden de smartphone duidelijk van de massa. De basis is daarnaast over het algemeen goed, hoewel de software helaas achterblijft.

Of die unieke toevoegingen de moeite waard zijn, valt echter nog te bezien. Er zijn zeker scenario’s te bedenken waarin gebarenbediening handig is, maar het moet feilloos werken om van toegevoegde waarde te zijn. If not, dan blijft er een redelijk standaard toptoestel over dat het vooral van zijn muziekkwaliteit moet hebben. De LG G8s ThinQ heeft dus potentie, maar moet zich nog bewijzen.

https://youtu.be/nPVuW2rX1EU

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen