LG geeft je toekomstige smartphone een opmerkelijke functie
We zijn inmiddels gewend aan opvouwbare smartphones en zelfs oprolbare exemplaren komen eraan. LG werkt nu zelfs aan een uitrekbaar scherm.
LG maakte vroeger smartphones, maar is daarmee gestopt. Tegenwoordig ken je het bedrijf vooral van televisies en huishoudelijke apparaten, maar het maakt ook smartphone-schermen voor andere bedrijven.
Vaak gaat het om gewone, rechte schermen zoals we gewend zijn op een smartphone. Nu werkt LG echter aan een bijzonder feature dat we in de toekomst wellicht terugzien op een telefoon: een scherm dat je kunt uitrekken.
Het bijzondere scherm van LG
Vroeger hadden smartphones gewoon een rechthoekig scherm, maar tegenwoordig zijn er modellen die je kunt vouwen, zoals de Motorola Razr 50 Ultra en de Samsung Galaxy Z Fold en Flip 6. Huawei heeft zelfs de Mate XT, die je twee keer kunt opvouwen.
Op MWC dit jaar zagen we zelfs uitrolbare smartphones en liet Motorola een buigzame telefoon zien die je als armband kunt dragen. Hoewel deze apparaten nog concepten zijn, laten ze de mogelijkheden zien. In diezelfde categorie werkt LG nu aan een uitrekbare smartphone.
Dat LG aan een uitrekbare smartphone werkt, is niet nieuw. Het bedrijf toonde in 2022 voor het eerst een prototype. Dit model kon 20 procent worden uitgerekt ten opzichte van de oorspronkelijke afmeting. Nu heeft de fabrikant een verbeterd ontwerp dat 50 procent uit te rekken is. Daarnaast zou het 10.000 rekbewegingen kunnen doorstaan.
Het nieuwe prototype van LG is 12 inch groot en kan worden uitgerekt tot 18 inch. Mogelijke toepassingen zijn in auto’s of bij de brandweer, waar het scherm extra informatie kan weergeven over bijvoorbeeld een brand of ongeval.
Nog stappen te maken om een uitrekbaar scherm in een smartphone toe te passen
Natuurlijk is 12 inch vrij groot voor een smartphone, maar in de toekomst kan het formaat waarschijnlijk kleiner worden gemaakt. Zo kan het een concurrent worden van zowel de normale als de opvouwbare smartphone.
Toch is er nog een belangrijk probleem: de duurzaamheid moet echt beter. Hoewel 10.000 keer uitrekken veel lijkt, is dat weinig vergeleken met vouwtelefoons. De Samsung Galaxy Z Fold 6 kan op dit moment 200.000 keer worden gevouwen. Dit betekent dat je die telefoon, bij 100 vouwen per dag, vijf jaar lang kunt gebruiken. Bij het LG-scherm zou je met deze duurzaamheid maximaal vijf keer per dag je smartphone kunnen uitrekken.
Is dat alles? Nee, er is nog een uitdaging: de pixeldichtheid. Op dit moment heeft dit scherm een pixeldichtheid van 100 pixels per inch. Vergelijk dat met de huidige iPhone 16, die een dichtheid van 460 ppi heeft. Dat is dus een groot verschil.
Deze cijfers laten zien dat het model van LG vooral nog een prototype is dat volop in ontwikkeling is. Hoewel de fabrikant het scherm al flink heeft verbeterd, is er nog meer ontwikkeling nodig om deze techniek dagelijks te kunnen gebruiken. Wellicht eerst als tablet en later als smartphone.
Schermreparatie van nieuwe Huawei is duurder dan de iPhone 16