Weerbericht Mars: veel bewolking met hier en daar een historische foto
NASA heeft op Mars haar rover Curiosity rondrijden om onderzoek te doen. Het heeft nog extra voordeel: het maakt prachtige foto’s.
Hoe is het weer op Mars? Het is een vraag die je waarschijnlijk nog nooit hebt gesteld. Toch hebben we er nu een beter beeld van door Mars-rover Curiosity. Het heeft prachtige foto’s doorgestuurd naar de aarde, meldt NASA in een blogpost. Daarin zien we beelden van de rode planeet die we nog niet kennen.
Wolken op Mars
NASA’s Curiosity heeft iets zeer bijzonders in beeld gebracht. We zien op de foto iets wat niet vaak voorkomt op Mars: een bewolkte dag. Het ruimtevaartinstituut heeft een plaatje gedeeld van ‘glanzende’ wolken die ontstaan door ijskristallen die licht reflecteren. Deze wolken verschenen eind januari boven Mars, maar NASA heeft nu de foto’s geopenbaard.
Wolken lijken misschien niet iets bijzonders, maar op Mars is dat wel zo. De atmosfeer is er veel dunner dan op aarde, waardoor er volgens NASA minder kans op bewolking is. Bovendien zijn deze wolken hoger in de atmosfeer dan dat ze normaal zijn op de rode planeet. Ze bevinden zich op 60 kilometer.
Goede resultaten voor de wetenschap
Door deze constatering zijn er nieuwe ontdekkingen door wetenschappers gedaan. Het verhoogt de mogelijkheid dat het droogijswolken zijn. Deze worden gevormd uit bevroren koolstofdioxide, wat mogelijk meer vertelt over de lucht rondom Mars.
NASA beschrijft de foto’s van de bewolking Mars als volgt: “Als net na zonsondergang worden bekeken, vangen hun ijskristallen het vervagende licht op, waardoor ze lijken te gloeien tegen de donker wordende lucht. Deze schemerwolken, ook wel bekend als ‘nachtlichtende’ wolken, worden helderder als ze zich vullen met kristallen en worden donkerder als de positie van de zon aan de hemel onder hun hoogte is gedaald. Dit is slechts een nuttige aanwijzing die wetenschappers gebruiken om te bepalen hoe hoog ze zijn.”