Marvel en DC verliezen het alleenrecht op superheld door baby’s

Films & Series Jeroen Kraak 30 sep 2024
Leestijd: 2 minuten

Bij een superheld denk je vooral aan DC en Marvel als makers en dat is logisch. Sterker nog, ze hadden jarenlang het alleenrecht op die term, tot nu.

Batman, Spider-Man, Captain America en Wonder Woman. Het zijn slechts enkele van de honderden superhelden die Marvel en DC hebben gecreĂ«erd. Hoewel de twee elkaars grootste concurrenten zijn, werkten ze op Ă©Ă©n punt samen: niemand anders mocht de term “superheld” gebruiken.

Maar daar komt nu een einde aan door een rechtszaak die alles te maken heeft met Super Babies. Het klinkt bijna als het plot van een vage superheldenfilm, maar wij leggen je uit wat er aan de hand is.

Marvel en DC verliezen ‘hun’ superheld

Het is heel normaal om een merknaam vast te leggen. Je bent dan het enige bedrijf dat het mag gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de Big Mac van McDonald’s of de iPhone van Apple. Het zijn unieke namen die verwijzen naar een specifiek product. Het is herkenbaar en niemand mag er misbruik van maken.

Ditzelfde gold voor “superheld”, oftewel in het Amerikaans: “super hero”. Deze term werd in 1967 door Marvel en DC geregistreerd bij de US Patent en Trademark Office (USPTO), oftewel het Amerikaanse bureau voor patenten en intellectueel eigendom. Film- en stripboekenmakers mochten wel content produceren over superhelden, maar niet de naam “superheld” gebruiken.

Marvel en DC verliezen het alleenrecht op superheld
De Super Babies. (Afbeelding: Super Babies ltd.)

Maar dat is nu verleden tijd, dankzij Superbabies Limited, een bedrijf dat stripboeken maakt over – je verwacht het niet – superheldenbaby’s. Maker S.J. Richold stapte naar het USPTO om de registratie ongedaan te maken, omdat hij claimde dat DC probeerde zijn promotie voor The Super Babies te blokkeren.

Zowel Marvel als DC, die samen eigenaar waren van de term “superheld”, reageerden niet op de claim, waardoor de naam nu vrij te gebruiken is. Overigens hebben Marvel en DC nog een aantal andere termen geregistreerd die niet onder het besluit vallen. Zo zijn “Super Heroes” (superhelden) en “Super Villain” (superschurk) nog steeds in handen van de twee bedrijven. Hiervoor dienden ze gezamenlijk in 2018 en 1985 een aanvraag in.

Mickey Mouse en Winnie the Pooh waren eerder al ‘slachtoffers’

Het is natuurlijk opmerkelijk dat een vrij ingeburgerde term als “superheld” geregistreerd werd en al zo lang in handen kon blijven van Marvel en DC. Dat kwam echter doordat geen enkel groot bedrijf de registratie aanvocht sinds het in 1967 werd ingediend – tot nu dus. Het was weleens eerder geprobeerd door individuen, maar die hadden te weinig kracht om dit gevecht met Marvel en DC aan te gaan. Zij hadden dus een eigen “superheld” nodig.

Overigens gebeurt het wel vaker dat grote bedrijven merknamen verliezen. Zo mogen andere filmstudio’s nu films maken over bijvoorbeeld Winnie the Pooh en Mickey Mouse. Dit heeft al geresulteerd in een aantal slechte horrorfilms. Daarover lees je hieronder meer.

Van Winnie the Pooh tot Bambi: deze Disney-films worden bloederige horrors

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen