Waarom we volgens Marvel helden als Spider-Man nooit zat zullen zijn

Films & Series Dennis Mons 25 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

De afgelopen decennia hebben we de ene superheldenfilm na de andere gezien. Het summum was dan ook Avengers: Endgame, maar zeker ook Spider-Man die, hoewel een Sony-licentie, in een Marvel Disney-film opdook. Toch zijn enkele van ons superhelden best wel beu. Maar hoe gaat Marvel dat gevoel tegen? Marvel Studios-baas Kevin Feige heeft daar een antwoord op.

Voor de mensen die geen idee hebben wie Kevin Feige is; hij is al ruim 20 jaar de baas van Marvel Studios, het bedrijf dat ervoor zorgt dat we nog altijd elk jaar getrakteerd worden op vette films en series. Maar ook hij houdt ‘superheldenmoeheid’ goed in de gaten.

Marvel komt nu weer met Spider-Man en meer

In eerste instantie waren de superheldenfilms nogal schattig en op één hand te tellen. Sony kwam met Spider-Man, Fox had de touwtjes in handen met X-Men en Fantastic Four en Marvel trutte ook wat aan met onder andere Blade en The Incredible Hulk.

En toen verscheen Disney die met liefde deze licenties opkocht. Nog steeds schattig, maar de geldwolf ging natuurlijk wel graaien. De Muis heeft nu bijna alles in handen. Alles behalve Sony’s Spider-Man weliswaar, maar wat niet is kan nog komen.

Voor Feige ging echter wel de Disney-gong: alles kan en alles mag qua superhelden. ‘Laten we de bakken met comics omkieperen en zien van welke vreemde figuren we nog meer films kunnen maken en er knaken mee verdienen.’

Enige honderden miljarden euro’s verder kunnen we stellen dat dit het geval is. Het Marvel-universum is bij verre de meest succesvolle franchise ooit verzonnen met talloze films en series.

Aan het roer staat nu dus Kevin Feige, en de 49-jarige CEO uit Boston maakt zich daar soms een beetje druk over. Want zijn we superhelden beu?

Feige spreekt honderduit over Marvel en superhelden

Uit onderzoek door Fandom bleek dat een derde van de Marvel-fans wel een beetje klaar is met Marvel-films. En dat is een flink aantal meer dan mensen die DC-films (de concurrent) leuk vinden. Daar begint een vijfde een beetje moe te worden.

De reden dat Marvel-fans eerder vermoeid raken door alle producties is omdat ze álles willen zien. DC-fans daarentegen zijn eerder geneigd om simpelweg een personages te volgen in films of series.

Moon Knight Disney+ Marvel Oscar Isaac
Moon Knight was een frisse wind. (Afbeelding: Marvel)

Zelfs regisseurs als Sam Raimi (Doctor Strange in the Multiverse of Madness) en Denis Villeneuve (Dune, Blade Runner 2049) vinden de hoeveelheid superheldenfilms wel een beetje veel. Gek genoeg regisseerde Raimi de eerste Spider-Man met Tobey Maguire en trapte de superhelden hype zo’n beetje af, maar soit.

Explosies, Marvel en Spider-Man

Dat doet allemaal niets af aan het feit dat Marvel zeker niet de remmen erop zet. Spider-Man, wat van Sony Pictures is, heeft nu dus enigszins zijn plek geworven bij Disney (en vice versa voor bepaalde Disney-personages) en dat komt voor de kijker alleen maar ten goede. Toch maakt ook Kevin Feige zich zorgen over enige vermoeidheid wat Marvel-films betreft.

Zelf stelt hij dat Disney zorgvuldig kijkt naar IP’s die ze uitbrengen. “Ik werk nu al 22 jaar voor Marvel en al in het tweede jaar vroegen mensen me, ‘hoe lang gaat dit duren?’”, aldus Feige in een interview met The Direct.

“Ik begreep de vraag niet echt. Gaat deze hype over comics eindigen? Ik had een tegenvraag: hoeveel films worden er nog uitgebracht gebaseerd op boeken na Gone with the Wind? Gaan mensen nog wel films kijken gebaseerd op boeken?”

Kevin Feige Marvel Star Wars
Marvel Studios president Kevin Feige. (Afbeelding: EPA/ETIENNE LAURENT)

Feige is natuurlijk niet van plan om te stoppen, en zijn motivatie is volledig te begrijpen. “Een boek kan alles zijn. Het ligt in de interpretatie van de lezer. Mensen die geen comics lezen hebben geen idee dat het bij dat medium precies hetzelfde is. We hebben 80 jaar aan strips en verhalen die nog niet verteld zijn en het is onze eer om ze te laten zien.”

Verschillende genres qua superhelden

De kunst, volgens Feige, is om Marvel-films (en dus superheldenfilms) een eigen subgenre te geven zoals met Spider-Man. Hij zegt dat superheldenfilms onderverdeeld kunnen worden, van komedies tot drama’s, van detectives tot ‘ordinaire’ actiefilms.

“Ik wil niet één type film maken, ik wil talloze type films maken. Als het verhaal goed is, dan werkt het voor ons. We kunnen dus films maken met twee overeenkomsten, het ene deel is origineel en het andere is wat Marvel-fans verwachten. Op die manier kunnen we delen wat comics ons door de geschiedenis heen hebben meegegeven zonder in herhaling te vallen.”

Wat ons betreft kan je in ieder geval niet genoeg Marvel-films en -series maken. Want als het je niet boeit, kijk je toch gewoon niet?

Kijk alle Star Wars-films in deze verbazingwekkende volgorde op Disney+

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen