Kom tot rust met deze 5 awesome meditatie-apps voor iOS en Android
Met de huidige torenhoge energieprijzen, oorlogen in de wereld en onze andere dagelijkse worstelingen loopt ons stressniveau in sneltreinvaart op. Dagelijks een diepe ademhalingsoefening of meditatie kan helpen om weer tot rust te komen. Of je nu een betere nachtrust zoekt of je stressniveau wil verlagen, meditatie-apps kunnen helpen.
In de moderne wereld is meditatie toegankelijker dan ooit. Je hoeft geen hele boekwerken te lezen, maar kunt met simpele apps direct aan de slag. Het aanbod hiervan is alleen wel enorm groot. Om je niet nog meer keuzestress te bezorgen, hebben we een aantal toffe opties voor je geselecteerd. Met deze vijf awesome meditatie-apps zullen je kopzorgen met de dag minder worden!
Vijf fijne meditatie-apps (iOS en Android)
Mediteren is van alle tijden, maar juist in de huidige maatschappij kan het fijn zijn om de rust in je hoofd terug te laten keren en niet heel de tijd ‘aan’ te staan. Met één keer mediteren ben je er echter niet. Door toewijding, geduld en tijd te investeren, zal je na een tijdje veel lekkerder in je vel zitten. Deze meditatie-apps voor iOS en Android geven je een zet in de goede richting:
#1 Headspace
De oprichter van Headspace is een voormalige Boeddhistische monnik. Als iemand weet hoe je moet mediteren, is hij het wel. Toch is deze meditatie-app niet bepaald spiritueel, maar juist gericht op de wetenschap. Er zijn een hoop hulpmiddelen, van beter slapen of omgaan met angsten. Headspace is jammer genoeg wel prijzig. De app is gratis, maar de meeste functies zitten achter een betaalmuur. Een abonnement kost 12,99 euro per maand of 57,99 euro per jaar.
#2 Insight Timer
Insight Timer biedt enorm veel meditaties aan, zonder dat deze oneindige bibliotheek overweldigend overkomt. Als je nog niet zo veel ervaring hebt met mediteren is deze meditatie-app zeer geschikt. Enkele meditatie-opdrachten worden door Nederlandse mindfulness-trainers gegeven. Met een timer kun je zelf beslissen hoe lang je wil mediteren en of je wel of geen achtergrondgeluiden wil horen. Ook kun je lid worden van groepen om je ervaringen met anderen te delen. Het mooiste aan deze app is dat het gratis aanbod erg groot is. Voor 62,99 euro per jaar kun je offline luisteren en speciale cursussen volgen.
#3 Calm
Deze meditatie-app zorgt ervoor dat je het kalm aan doet, of in elk geval gaat doen. Vooral als je nog niet zo ervaren bent met ademhalingsoefeningen, is Calm een goede keuze. Je geeft aan welk doel je hebt, zoals stress verminderen of je beter kunnen focussen. De app genereert vervolgens passende meditaties voor je. Calm is gratis te downloaden, maar kent ook een abonnement. Daarvoor ben je 49,99 euro per jaar kwijt of eenmalig 349,99 euro voor de rest van je leven.
#4 VGZ Mindfulness Coach
Vind je het vervelend om meditaties in het Engels te volgen? De meditatie-app van verzekeraar VGZ lost dit probleem op. De oefeningen zijn voornamelijk gericht op mindfulness en er zijn er ongeveer zeventig uit te proberen. De medititatie-app is wat minder uitgebreid dan andere in dit lijstje. Het is wel mogelijk om de oefeningen offline op te slaan. Er is jammer genoeg geen rustgevende muziek aanwezig; je hoort enkel een rustige stem. De app is gratis, ook voor mensen die niet klant zijn van het VGZ.
#5 Pause: daily mindfulness
Pause is een meditatie-app die niet lijkt op alle andere in dit rijtje. Dankzij de simpele vormgeving kun je snel en gemakkelijk je focus terugvinden. De app is trouwens van de makers van de mobiele game Monument Valley. Door je vinger rustig over het scherm van je telefoon te bewegen, verschijnen er kleurrijke inktachtige vlekken op je scherm die je een relaxed gevoel geven. Pause is gratis te downloaden, maar een aantal meditatie-opdrachten kosten geld. De premiumversie kost 4,49 euro per maand, 20,99 euro per jaar of eenmalig 54,99 euro voor altijd.
5 wetenschappelijke tips om (over)vermoeidheid tegen te gaan