AI als ChatGPT wordt standaard, maar de mens is er niet klaar voor
We staan aan het begin van het AI-tijdperk. Een tijd waarin kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT, Google Bard, Midjourney, DALL-E en andere gekke tools steeds meer de norm worden. Zijn we daar als mens eigenlijk wel klaar voor?
Als het aan verschillende psychologen ligt, is het antwoord simpelweg ‘nee’. Door AI zoals ChatGPT kan de mensheid rekenen op een stortvloed aan desinformatie, deepfakes en andere vormen van leugens die gepresenteerd worden als feiten.
We zijn niet klaar voor een wereld vol AI en ChatGPT
Er gaat inmiddels geen dag meer voorbij waarin het niet over AI en ChatGPT is gegaan. Zonder twijfel is kunstmatige intelligentie de toekomst, maar wel een die de toekomst van de mens significant beïnvloedt.
Door AI is het kinderlijk eenvoudig om nepbeelden en nepnieuws te creëren en te verspreiden op sociale media. Daarnaast kan je digitale identiteit voortaan een stuk makkelijker gestolen en geïmiteerd worden.
Het is te verwachten dat mensen in de toekomst steeds vaker te maken krijgen met deepfakes waarin ze zelf een rol hebben. Zo kan er een deepfake van je opduiken waarin je een misdrijf pleegt, terwijl je in werkelijkheid helemaal niets met het voorval te maken hebt.
Dit zeggen psychologen over de toekomst
Larry Rosen, hoogleraar psychologie aan de universiteit van het Amerikaanse Californië, zegt tegen Wired dat mensen door AI nog afhankelijker zullen worden van technologie zoals ChatGPT. Men wil alles namelijk zo makkelijk en snel mogelijk, waardoor ze elk aspect van hun leven willen automatiseren.
Hoewel mensen dit volgens Rosen doen om minder stress te ervaren, zal het waarschijnlijk juist tot meer stress leiden. “We zijn zo overweldigd dat we onszelf niet kunnen dwingen om een eenvoudige taak uit te voeren en deze tot een goed einde te brengen”, stelt de psycholoog.
Ook Michael Graziano, een hoogleraar psychologie en neurowetenschappen aan de Princeton University, denk dat AI een post-truth-wereld zal creëren. Het wordt volgens hem makkelijker (en aantrekkelijker) om mensen te overtuigen van nepnieuws en nepbeelden.
Daarnaast denkt Stanford-psycholoog Michal Kosinski dat AI invloed heeft op de manier waarop mensen denken. Kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT is nu eenmaal beter in veel taken dan de mens, waardoor mensen meer zullen vertrouwen op het werk van de AI. Met alle gevolgen van dien. “We glijden snel af naar een door AI bestuurde en door AI gedomineerde wereld”, aldus Kosinski.
Zelfs seksspeeltjes zijn niet meer veilig voor AI-gedreven ChatGPT