Hartstikke dood of springlevend: onze belangrijke rol voor de toekomst

Wetenschap Sam Dille 4 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Of het nu gaat om oorlog, klimaatverandering of een pandemie. De mensheid staat onder veel druk. Soms voelt het allemaal als een actiefilm die zijn climax nadert. Maar is het eigenlijk mogelijk dat bijna 8 miljard mensen op een dag verdwijnen? En wat kunnen wij mensen er nu tegen doen?

Het zijn prangende vragen waar menig wetenschapper over speculeert. Ze proberen te ontcijferen hoe het eind van de mensheid eruit zal zien, en of het proces terug te draaien is. Ons gedrag heeft hier in ieder geval een grote invloed op.

De mensheid is relatief zwak

We kunnen veel leren van het verleden. In een artikel uit 2020 over het uitsterven van de mens in The Conversation wees paleontoloog Nick Longrich erop dat 99,9% van alle soorten die ooit op aarde hebben geleefd, nu zijn uitgestorven. Niet gek dus dat ook wij ooit een keer aan de beurt zijn.

Dinosaurus
Dino’s stierven uit door een meteorietinslag. (Afbeelding: Unsplash)

Daarnaast is de mensheid niet echt bestand tegen een grote catastrofe, zoals een oorlog of natuurramp. We hebben met z’n allen veel voedsel nodig en zijn warmbloedig. Grote veranderingen kan het menselijk lichaam helemaal niet aan. Gelukkig hebben we ook een paar voordelen. Zo zijn we over de hele wereld verspreid en we hebben het vermogen om te leren van nieuwe situaties, zodat we ons gedrag kunnen aanpassen.

Gedrag veranderen

Dat laatste is precies wat we nu nodig hebben. Leren van en ons gedrag veranderen. Het Future of Life Institute (FLI) is een in Boston gevestigde organisatie die zich richt op het voorkomen van grote fouten met technologie. FLI bestudeert regelmatig de invloed van technologie op bedreigingen voor de mensheid.

Klimaatverandering bedreiging mensheid
Zonder de technologie achter auto’s verliep Klimaatverandering minder snel. (Afbeelding: Unsplash)

Toen de organisatie keek naar de vier grootste bedreigingen van dit moment (kunstmatige intelligentie, klimaatverandering, kernwapens en biotechnologie) merkte ze dat technologie de kern van al deze problemen is. Technologie heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er überhaupt wapens bestaan. Volgens de FLI zou er, als we zo doorgaan, in de komende 30 jaar iets groots kunnen gebeuren. Iets wat voor de mensheid zomaar fataal kan zijn.

Is de mensheid niet meer te redden?

Ondanks de vier grote bedreigingen die op dit moment spelen, is er gelukkig geen garantie dat een ramp elke persoon op de planeet zal uitschakelen. Zolang elke ramp ten minste een paar overlevenden achterlaat, is er nog hoop voor de mensheid. Hoeveel mensen hiervoor nodig zijn, is niet duidelijk. De overlevenden moeten op hun beurt natuurlijk ook in leven blijven. En dat is een flinke uitdaging.

Wat het drinken van aloë vera met je lichaam kan doen

Hoe onmogelijk de vooruitzichten van de mensheid er ook uitzien, we zijn nog lang niet ten dode opgeschreven. Althans nog niet. Een belangrijk verschil tussen mensen en andere levende wezens, is dat mensen het vermogen hebben om hun mening over de wereld te veranderen en hun koers aan te passen. Maar alleen omdat we dat kunnen, betekent niet dat we dat altijd doen. De FLI hamert er daarom op dat we moeten kijken naar onze fouten uit het verleden en ons gedrag moeten aanpassen. Dan kunnen we over dertig jaar nog steeds genieten van een goede actiefilm.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen

Relevante artikelen