Michiel Romeyn (Jiskefet): “Het maken van Trecx is een jongensboek”
Trecx komt naar Amazon Prime Video. Het is de eerste Nederlandse Original voor de streamingdienst. Wij spraken met makers Michiel Romeyn en Max Porcelijn.
Trecx belooft een bijzondere serie te worden. Natuurlijk kennen we Michiel Romeyn de bedenker en maker van Jiskefet. De vergelijking wordt dan ook vrij snel gemaakt met dit meesterwerk. Hij werkt nu samen met de bekende Nederlandse regisseur Max Porcelijn (o.a. Penoza, Klem, De Grote Zwaen, Black Widow). Wij spraken het tweetal over de nieuwe serie.
Trecx vs Jiskefet
Wie Michiel Romeyn zegt, zegt Jiskefet en zeker bij dit nieuwe programma. Net zoals de successerie uit de 90’s en 00’s bestaat ook deze serie weer uit een reeks komische sketches. Natuurlijk kan de vergelijking met de serie een handicap zijn vanwege een hoog verwachtingspatroon, maar Romeyn heeft daar geen last van.
“Ik ben als het ware een muzikant die ook inzetbaar is bij een ander concert. Ik speel mee met ABBA, Jan Smit en The Rolling Stones. Het is een klein land, dus het is ook niet zo raar. Jiskefet is 16 jaar oud en iedereen kent het.”
Van Storm naar Frits
Een van de meest opvallende sketches in Trecx is die over Frits. Een eenzame oud-acteur die met de bus naar Zeewolde gaat om zijn zus te bezoeken. Hij komt op de meest bijzondere plaatsen terecht. Romeyn ziet zichzelf daar wel in terug. “Misschien ben ik stiekem wel die Frits uit de sketch. Het is een soort angstbeeld dat je die man van Jisketfet bent en daarop blijft teren. Ik word er nog steeds elke dag een paar keer over aangesproken. Maar eigenlijk vind ik dat ook wel weer leuk. Mensen kennen het na al die jaren nog steeds.”
Een deel in het bijzonder over Frits blijft hem wel bij. “Ah nee, die verschrikkelijke scène met bij een parenclub waar die op zijn oude dag moet komen. Eigenlijk is het is een soort roadmovie, met al die busdienstregelingen en kwam hij overal terecht. Daar zaten we over te mekkeren. Een oude acteur die geen toekomst meer hebben maar zich nog steeds wanen. Een meesterlijk gegeven om iets van te maken. Een half uurtje en een hapje en een drankje later en je hebt een heel script bedacht”, vertelt Michiel Romeyn.
Frits is exemplarisch voor de serie van Porcelijn en Romeyn. Het bestaat uit kleine series en korte sketches over allerlei verschillende onderwerpen en typetjes. De ideeën hiervoor had Michiel al jaren liggen, en ook Max heeft veel bijgedragen aan de sketches, maar van Amazon Prime Video krijgen ze eindelijk de kans om het te gaan maken.
Na 5 jaar eindelijk aan de slag
“Al sinds 2015 hadden we al ideeën om iets leuks te doen met sketches. We hebben een proef met heel weinig geld gemaakt en dat is Yep geworden. Daarna lieten we verschillende proefballonnetjes bij verschillende media op maar niemand leek eerst echt geïnteresseerd, maar Amazon Prime Video zag toekomst. Zij zeiden gaan maar doen,” vertelt Porcelijn. Van de streamingdienst kregen ze een budget en alle vrijheid. Dat laatste was een belangrijke voorwaarde voor ze. “Toen konden we eindelijk gaan keten,” vult Romeyn aan.
Veel behoefte naar Trecx
De serie is gemaakt met een relatief klein budget, maar dat zie je er zeker niet aan af. Er zijn verschillende grote acteurs die meewerken aan de productie. Zo zien we onder andere Hannah van Lunteren, Peter van de Witte, Arjan Ederveen en Herman Koch. “In totaal waren we met een club van 20 à 30 wat abstracte en wonderlijke situaties met zich meebrengt. Ik hoefde niets uit te leggen want iedereen begreep het gewoon. Het was een zalig gevoel.”
Dat al die namen mee willen doen heeft volgens Romeyn dan ook een reden. “Er is behoefte aan het feit dat er weer iets gemaakt wordt voor tv. Niet om daar badinerend over te doen maar het zijn allemaal geleende formats en die cabaretiers weten we nu ook wel. Het is een soort invuloefening geworden. Het is fijn om een club mensen te vinden die echt iets nieuws willen maken. Dat is voor mij de grootste drijfveer.”
Vrijheid voor de makers
De twee kregen dan ook veel vrijheid van Amazon Prime Video, zonder dat ze alles moesten uitschrijven en voordragen. “Normaal moeten hele plannen worden ingediend wil je geld krijgen, nu heb je bij Trecx gewoon vrijheid. Dat voel je en zie je zelfs als je kijkt. Het is niet te netjes en je hoeft het niet uit te leggen. Dat mis je normaal gesproken,” vertelt Porcelijn.
Die creativiteit is ook terug te zien in een van de sketches. Het speelt zich af in een soort Lord of the Rings-wereld. Het ziet er wonderbaarlijk goed uit. “Het is ook dankzij de crew, de kleding, de visual effects dat het er zo prachtig uitziet. Zonder hen had ik het echt niet kunnen doen. Als iedereen hard werkt met enthousiasme. Ik hoop dat wanneer ze het zien er ook trots op zijn. Dat voelt fijn,” aldus Porcelijn.
Ook Romeyn is onder de indruk van zijn prestaties: “Laat die Porcelijn er maar op af gaan. Hij weet van alles iets moois te maken. Met lampjes of geluid, het is een laborant die altijd iets moois weet te creëren. Je weet niet wat je ziet. Hij moet naar Hollywood met een enorm budget!”
Een oude bekende
Een van de gezichten die we terugzien in Trecx is Herman Koch, die we ook kennen van Jiskefet. Hij heeft zich de laatste jaren vooral gefocust op het schrijven en is amper meer te zien in series of films. Voor Trecx maakt hij een uitzondering. “Ik heb hem gedwongen mee te doen. Als je niet meedoet zal hij het weten,” grapt Romeyn.
Ook de samenwerking tussen Porcelijn en Romeyn verliep op rolletjes. “Michiel kun je in een situatie zetten en dan heb je al een scène. Sommige dingen zijn uitgeschreven en heeft een van ons twee alleen bedacht. Dan kom je bij elkaar en ga je het samen uitwerken. Bij Frits was dat anders. Onder het eten komt die persoon ter sprake en doet Michiel hem na en komen er steeds meer details bij. Daar komen onze smaken samen,” vertelt Porcelijn.
Chemie in Trecx
De chemie tussen Romeyn en Porcelijn is bijzonder te noemen. De ene is de denker terwijl de andere de doener is. Het proces van bedenken gaat dan ook op een opmerkelijke manier met een biertje in de hand. “Dan weet Michiel niet eens meer dat hij het zelf heeft verzonnen. Heb jij dat bedacht vraagt hij dan? Dan leg ik het weer opnieuw uit,” legt Porcelijn uit.
Romeyn gaat verder: “Met Max was het feest om Trecx te maken. Het was een soort jongensboek. Een moodbook, het valt van sfeer in elkaar. Het is een conceptalbum. Ik ben van mijn hele leven al gek van The Beach Boys. Pit Sounds is een echt meesterwerk. The Beatles White Album, Sergeant Pepper. Je moet hem van het begin tot het eind uitzitten.”
Vanaf 1 maart kun je de hele serie in een keer bingen want dan is het te zien op Amazon Prime Video. De dienst kost 2,99 per maand. Hier vind je meer info!